Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (FEDHATTA) και του Israel Association of Travel Agencies and Consultants (ITTAA), στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του τελευταίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με τη συμμετοχή 350 tour operators, travel agents και επαγγελματιώντου τουρισμού από το Ισραήλ.
Στο Μνημόνιο συμφωνήθηκε η στενότερη συνεργασία των δύο Συνδέσμων για την ανάπτυξη των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο αγορών, καθώς και η αμοιβαία συνεργασία για το σεβασμό της τουριστικής νομοθεσίας των δύο χωρών (Ν.393/76).
Εγκαινιάζοντας την Τετάρτη τις εργασίες του Ετήσιου Συνεδρίου Ισραηλινών Πρακτόρων που πραγματοποιείται στην ελληνική πρωτεύουσα υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του ΕΟΤ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας προς τους ισραηλινούς τουριστικούς παράγοντες, υπογραμμίζοντας και στην υπογραφή Κοινής δήλωσης συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού από την υπουργό Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά με τον ισραηλινό ομόλογό της τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου «Ben Gourion» στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Τρυφωνόπουλος, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016, υπήρξε αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από το Ισραήλ, σε σχέση με πέρυσι, από 8,5% έως 9,4%. Ειδικότερα, περίπου το 65% των ισραηλινών επισκεπτών «μας προτιμούν τετραήμερα πακέτα διακοπών, το κόστος των οποίων κυμαίνεται από 600 έως 750 δολάρια, ενώ κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ξοδεύουν κατά μέσο όρο 600-700 ευρώ», σημείωσε. Ενώ «ένα άλλο 10% των Ισραηλινών επιλέγει επταήμερο πακέτο διακοπών κόστους 1.000 έως 1.200 δολαρίων».
Το συνέδριο που ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου με επίσημο δείπνο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, διοργανώνεται μετά από σχετική πρόσκληση της FEDHATTA. Οι εργασίες του κορυφώθηκαν την Τετάρτη με τις παρουσιάσεις του ΕΟΤ, των ελληνικών προορισμών και της Aegean Airlines, ενώ θα συνεχιστούν την Πέμπτη και στη συνέχεια οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη Βόρεια Ελλάδα και την περιοχή της Αττικής.
Στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Αθηναίων, Thessaloniki Convention Bureau, IMT Servises, Visit Meteora.travel, Athens One Day Cruise, Athens Walking Tours, The Luxury Collection- Grande Bretagne Hotel, Porto Carras Grande Resort, Capsis Elite Resort- Out of the Blue και Divani Luxury Hotels), καθώς και ελληνικά τουριστικά γραφεία πραγματοποίησαν B2B συναντήσεις με τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες με στόχο την ανάπτυξη των συνεργασιών.