Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκινά η δίκη για την υπόθεση Siemens

Στις 24 Φεβρουαρίου 2017 ανοίγει τελικά η αυλαία της δίκης για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού της Siemens.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2017 ανοίγει τελικά η αυλαία της δίκης για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού της Siemens.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, μετά και τον θόρυβο που προκάλεσε η επ’ αόριστον αναβολή της τον περασμένο Ιούλιο, καθώς δεν είχε μεταφραστεί εγκαίρως το παραπεμπτικό βούλευμα στη μητρική γλώσσα αλλοδαπών κατηγορουμένων, τόσο γερμανών στελεχών όσο και του γαλλοελβετού τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Χρειάστηκε να υπάρξει πολιτική παρέμβαση, λίγες μέρες αργότερα, έτσι ώστε να ζητηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης, με χρήση διατάξεων για εξαιρετικής φύσεως υποθέσεις.

Η μετάφραση του βουλεύματος στα γαλλικά και στα γερμανικά διασφαλίζει προς το παρόν την έναρξη της δίκης, με 64 συνολικά κατηγορουμένους, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η σκιά ωστόσο της παραγραφής επιμέρους αδικημάτων της πολύκροτης υπόθεσης παραμένει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας που αφορά τη «σύμβαση 8002» που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και στη γερμανική εταιρεία για την προμήθεια ψηφιακών παροχών και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, διακινήθηκαν τεράστια ποσά «μαύρου χρήματος». Τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως αποκαλούσαν τις «μίζες» τα στελέχη της Siemens- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ. Επειδή το «μαύρο χρήμα« μετακυλίστηκε στο κόστος για την υλοποίηση του έργου, το ποσό αυτό υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Θόδωρος Τσουκάτος, στέλεχος του ΠαΣοΚ και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων· ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ, τα πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιουνγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κούτσενροϊτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού, καθώς και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.ά., οι χρηματιστές επιχειρηματίες Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.