Διορίστηκαν οι νέοι βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη

Συγκροτείται με πλήρη σύνθεση πλέον η νέα διοίκηση του Συνηγόρου του Πολίτη. Και αυτό ύστερα από μια μακρά περίοδο κατά την οποία ήταν κενές τρεις θέσεις βοηθών Συνηγόρων από τις προβλεπόμενες έξι, και ενώ προσφάτως (τέλος Οκτωβρίου) έληξε αυτοδίκαια η θητεία των υπολοίπων.

Συγκροτείται με πλήρη σύνθεσηπλέονη νέα διοίκησητου Συνηγόρου του Πολίτη. Και αυτό ύστερα από μια μακρά περίοδο κατά την οποία ήταν κενές τρεις θέσεις βοηθών Συνηγόρων από τις προβλεπόμενες έξι, και ενώ προσφάτως (τέλος Οκτωβρίου)έληξε αυτοδίκαιαη θητεία των υπολοίπων.

Ο διορισμός τους πραγματοποιείται τρεις μήνες αφότου εξελέγη ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής –με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής–ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, δικηγόροςκαι διδάκτορας Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη, κατόπιν πρότασης του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Ποττάκη, διόρισε τους έξι βοηθούς Συνηγόρους.

Νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά τα καθήκοντα του Βοηθού Συνηγόρου είναι η νομικός κυρία Καλλιόπη Λυκοβαρδή, ο νομικός και καθηγητής τουΠαντείου Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Νικολόπουλος και η νομικός, προϊσταμένη τηςΔιεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών τηςΕνιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων κυρία Ευανθία Σαββίδη. Θα εποπτεύουν και θασυντονίζουν τη λειτουργία των τομέων που αφορούν την ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα του ανθρώπουκαι τις σχέσεις κράτους-πολίτη.

Ανανεώνεται η θητεία και παραμένουνστη θέση του βοηθού Συνηγόρουο κ. Χρήστος Αρ. Ιωάννου (κοινωνική προστασία), οικονομολόγος με ειδίκευση στα Οικονομικά της Εργασίας, τηΔιαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων και τις Εργασιακές Σχέσεις,ο κ. Ιωάννης Σαγιάς (ποιότητα ζωής), οικονομολόγος με ειδίκευση σε θέματα οργάνωσης και σχεδιασμού του χώρου σε αστικό και περιφερειακό επίπεδο, αναπληρωτής καθηγητής Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καιο κ. Γεώργιος Μόσχος (δικαιώματα του παιδιού), νομικός-εγκληματολόγος, ειδικός σε θέματα ανήλικων παραβατών, κοινωνικά αποκλεισμένων νέων και προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, συνιδρυτής της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποχώρησεμετά τη λήξη της θητείας του αυτοδικαίωςο κ. Βασίλης Καρύδης, νομικός-εγκληματολόγος, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης, σωφρονιστικού συστήματοςκαι μέτρησης της εγκληματικότητας, καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.Ήταν βοηθός Συνήγορος που συντόνιζε τον τομέα δικαιωμάτων του ανθρώπου καθώς και τον τομέα ισότητας των φύλων, ενώ εκτέλεσε χρέη Συνηγόρου του Πολίτη από τον Οκτώβριο 2015 μετά την αυτοδίκαιη αποχώρηση της κυρίας Καλλιόπης Σπανού και ως την εκλογή του κ. Ποττάκητον περασμένο Ιούλιο.

Στόχοςκαι αναφορές

Το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής είναι σημαντικό με δεδομένο ότι κάθε πολίτηςμπορεί νακαταφύγει στον Συνήγορο, εφόσον μετά την επαφή που είχε με δημόσια υπηρεσία για υπόθεσή του δεν επήλθε επίλυση του προβλήματός του.Στο πλαίσιο της αποστολής του για την τήρηση της νομιμότητας, την καταπολέμησητηςκακοδιοίκησης και την προστασία των δικαιωμάτωνο Συνήγορος δέχτηκε11.502 αναφορές πολιτών.

Παραμένει σημαντικός ο αριθμός των αναφορών, αν και σταμάτησε η αυξητική τάση που παρατηρείται από την έναρξη της κρίσης «και ιδίως κατά την προηγούμενη του 2015 διετία, φθάνονταςτο έτος 2014 στο ιστορικό ρεκόρτων 16.339 αναφορών».

Ο Συνήγορος επισημαίνει ότι αυτή η αύξηση οφειλόταν κυρίως στις αναφορές που σχετίζονταν ειδικάμε τον ΟΑΕΕ, αλλά και σε αναφορές εκτός αρμοδιότητας που ουσιαστικά αντιστοιχούσαν «σε κραυγές απόγνωσηςκαι κοινωνικού πανικού, του τύπου“με διώχνουν από το σπίτι”, “έχω δύο παιδιά χωρίς δουλειά”, “δεν μπορώ να πληρώσω δικηγόρο” κ.λπ.».

Τώρα οι αναφορές εστιάζονται και πάλι σε προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας της Διοίκησης σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το κράτος και τις υπηρεσίες του.

Στην κορυφή βρίσκονται οι αναφορές για την κοινωνική ασφάλιση και τη φορολογία. Μεγάλο ποσοστό (31,6%) των προβλημάτων κακοδιοίκησης εξακολουθείνα εντοπίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία και σε ΝΠΔΔ που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας. Ακολουθεί η Αυτοδιοίκηση (δήμοι και περιφέρειες) με 22,4% και αυξητική τάση συγκριτικά με το 2014.

Έχει ενδιαφέρον ότι παρουσιάζοντας ως αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτηστην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016την ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητες της Αρχής το 2015ο κ. Καρύδης επεσήμανε ότι «η εμπειρία του απελθόντος έτους υπογραμμίζει εκ νέου το στοίχημα για το κράτος:Να κερδίσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών ως εγγυητής της ισονομίας και των θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.Να υπερασπίσει τις κατακτήσεις και τα εγγυητικά ζητούμενα ενός δικαιοπολιτικού πολιτισμού που βασίζεται στα προτάγματα του Διαφωτισμού.Ίσως, ακριβέστερα,ενός αναγκαίουνέου Διαφωτισμού».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.