Σε ναυάγιο κατέληξαν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες οι συνομιλίες για το Κυπριακό μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στο Μον Πελεράν της Ελβετίας σε σχέση με την πτυχή του εδαφικού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, οι δύο ηγέτες και οι συνεργάτες τους δεν μπόρεσαν να τα βρουν στο ένα εκ των τριών κριτηρίων του εδαφικού, συγκεκριμένα στον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Πρόκειται για το ένα από τα κριτήρια για τη διευθέτηση του εδαφικού, με τα άλλα δύο να είναι το ποσοστό επιστροφής εδάφους από τα Κατεχόμενα στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και η έκταση της ακτογραμμής.
Σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη μετά το πέρας των συνομιλιών, οι κκ. Αναστασιάδης και Ακιντζί «δεν στάθηκαν ικανοί, παρά τις βέλτιστες προσπάθειές τους, να επιτύχουν τις αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις για εδαφική προσαρμογή που θα άνοιγαν τον δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές», καταλήγει η δήλωση που υπογράφει ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Άιντε, «αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να προβληματιστούν επί των επόμενων βημάτων».
Το κριτήριο της επιστροφής προσφύγων υπό ελληνοκυπριακή
Μετά από την εξέλιξη αυτή, όλοι οι σχεδιασμοί για μία πιθανή συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται πλήρως στον αέρα. Η συνάντηση αυτή, που σύμφωνα με ελληνικές πηγές θα έπρεπε να προετοιμαστεί πολύ καλά, θα λειτουργούσε ως προπαρασκευαστική μίας πολυμερούς διάσκεψης για να συζητηθούν οι εγγυήσεις και το μέλλον των τουρκικών στρατευμάτων
στο νησί. Ωστόσο, η ασυμφωνία στα κριτήρια αυτομάτως δεν επέτρεψε την αποτύπωση των ιδεών σε χάρτη – κάτι που είχε προβλεφθεί ως προϋπόθεση για ορισμό ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης.
Ήταν πάντως σαφές ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή και την τηλεφωνική συνομιλία των κκ. Τσίπρα και Ερντογάν ότι οι διαφορές Αθήνας και Άγκυρας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν μεγάλες, με την ελληνική πλευρά να θέτει ουσιαστικά ως όρο μία εκ των προτέρων δέσμευση περί κατάργησής τους ώστε να προσέλθει σε πολυμερή διάσκεψη. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα σχόλια ελληνικών διπλωματικών πηγών το απόγευμα της Τρίτης σε σχέση με τις εγγυήσεις, αν και αργότερα καταβαλλόταν παρασκηνιακώς προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Ωστόσο, όλα αυτά τίθενται πλέον υπό αίρεση λόγω του ναυαγίου στο Μον Πελεράν.