Τις έξι πρώτες διοικητικές πράξεις της θητείας του, εκείνες που θα κάνει την πρώτη κι όλας ημέρα εγκατάστασής του στο Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Εμπορική Συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ), που υπεγράφη από τους καθ’ ύλην αρμοδιους υπουργούς 12 χωρών που βρέχονται από τον Ωκεανό τον περασμένο Φεβρουάριο, ξεσήκωσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Και μάλιστα διεθνείς, όπως είναι φυσικό.
Οι άλλες πέντε «διοικητικές πράξεις της πρώτης ημέρας» είναι η κατάργηση των περιορισμών που αφορούν την ενεργειακή παραγωγή στις ΗΠΑ (πρόκειται για επιστροφή στην εποχή του λιγνίτη), η κατάργηση όλων των ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, η έναρξη της δημιουργίας ενός πλαισίου για την καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων, η έναρξη ερευνών για τυχόν καταχρήσεις στις χορηγήσεις βίζας σε αλλοδαπούς που αποβαίνουν εις βάρος των Αμερικανών εργαζομένων και η απαγόρευση σε πρώην στελέχη της κυβέρνησης να αναλαμβάνουν ρόλο λομπίστα (να αναλαμβάνουν δηλαδή δράση υπέρ των συμφερόντων μιας ομάδας πίεσης) πριν από την παρέλευση πενταετίας από την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνουν αμερικανικά και άλλα μέσα ενημέρωσης, σημασία έχουν και οι διοικητικές πράξεις που απέφυγε να προαναγγείλει, για την πρώτη ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τουλάχιστον, ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο εν αναμονή πρόεδρος δεν ανέφερε τίποτα, φέρ’ ειπείν, για την κατάργηση του Obamacare, του περιώνυμου συστήματος υγείας και κοινωνικής προστασίας που κατάφερε να καθιερώσει παρά τις σθεναρές αντιστάσεις της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας του Κογκρέσου ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Τραμπ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας δεν είπε, επίσης, τίποτα για το διαβόητο Τείχος των… 3.100 χιλιομέτρων που προεκλογικώς είχε υποσχεθεί να υψώσει στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για να αποκλείσει την εισροή λαθρομεταναστών. Ίσως το παρέλειψε επειδή δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη την έγκριση των Μεξικανών για τη… χρηματοδότηση του Τείχους –διότι το σχέδιο είναι να μην επιβαρυνθεί ο Αμερικανός φορολογούμενος με τις δαπάνες για την ανέγερση.
Στον αέρα η ΤΡΡ

Η πολυσυζητημένη Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (ΤΤΙΡ), την προώθηση της οποίας διακαώς προσπάθησε ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα κατά τη διάρκεια του τελευταίου επίσημου ταξιδιού του στην Ευρώπη (στις συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο κυρίως), είναι σαφές ότι επί προεδρίας Τραμπ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Η Εμπορική Συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ), όμως, έχει ήδη υπογραφεί από τις 4 του περασμένου Φεβρουαρίου και εκείνο που εκκρεμεί είναι η ολοκλήρωση η διαδικασία επικύρωσής της από τα Κοινοβούλια των 12 κρατών που την υπέγραψαν.
Πρόκειται για μια συμφωνία που υπέγραψαν στην Ατλάντα των ΗΠΑ έπειτα από πενταετείς διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον και οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά, της Χιλής, του Μεξικού, του Περού, της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, του Βιετνάμ και του Μπρουνέι. Στόχος της είναι η εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των 12 συμβαλλομένων χωρών, η κατάργηση των δασμών και η προώθηση του εμπορίου για την τόνωση της ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των 12 προαναφερθέντων κρατών καλύπτει περίπου το 40% της αξίας του διεθνούς εμπορίου. Ασφαλώς οι άλλες 11 χώρες μπορούν να υλοποιήσουν τη συμφωνία –και κάποιες ήδη έσπευσαν για να βεβαιώσουν κάτι τέτοιο. Αλλά είναι σαφές ότι το όλο εγχείρημα αποδυναμώνεται μέχρι ακόμα και… καταργήσεώς του.
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαδέχεται τον Μπαράκ Ομπάμα και ορκίζεται ως ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου 2017.