Ικανοποιημένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Οικονομικών, Ανίκα Μπράιτχαρντ μιλώντας για «παραγωγικές συζητήσεις» και «καλή πρόοδο».

Η ίδια ανέφερε πως η αναχώρηση των θεσμών σήμερα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ενώ υπογράμμισε πως στόχος παραμένει η επίτευξη «συνολικής συμφωνίας» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «σύντομα».

Στόχος των διαπραγματεύσεων, σημείωσε, είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι το EWG της 28ης Νοεμβρίου «θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες μέρες».

Πάντως διευκρίνισε ότι η δουλειά του Eurogroup του Δεκεμβρίου θα είναι να αξιολογήσει τα αποτελέσματα χωρίς να δεσμεύεται για το κλείσιμο της συμφωνίας.

Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με την επίσκεψη του επιτρόπου Μοσκοβισί στην Αθήνα επανέλαβε ότι αυτή θα γίνει πριν από το τέλος του μήνα.

Παραμένει ο στόχος της 5ης Δεκεμβρίου

Επιβεβαιώνοντας την πρόοδο που καταγράφηκε κατά τις επαφές τους στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση, εκπρόσωποι των θεσμών σημειώνουν ότι παραμένει ο στόχος πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Επισημαίνουν, δε, ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές κατά τις προσεχείς ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές από το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, «η αποστολή στην Αθήνα ολοκληρώθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί. Έγινε πολύ καλή πρόοδος και ο στόχος παραμένει να φτάσουμε σύντομα σε μια συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα είναι μια καλή ευκαιρία για να αποτιμήσουμε αυτήν την διαδικασία. Οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες μέρες».

Ο κύκλος των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε στις 5:30 τα ξημερώματα της Τρίτης χωρίς συμφωνία σε βασικά ζητήματα (δημοσιονομικά και αγορά ενέργειας) και με πλήρη διάσταση στο εργασιακό. Ωστόσο πηγές από το υπουργειο Οικονομικών, σημείωναν ότι η απόσταση σε αρκετά θέματα δεν είναι τόσο μεγάλη και εκτιμάται ότι θα κλείσει τις επόμενες ημέρες. Διαβεβαίωναν δε ότι παραμένει εφικτός ο στόχος για κλείσιμο της πολιτικής συμφωνίας ώς το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.