Αν η ανθρωπότητα θέλει να συγκρατήσει την κλιματική αλλαγή σε υποφερτά επίπεδα, οι τεχνολογίες μόνιμης αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να είναι μέρος της λύσης. Τώρα, ερευνητές στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι το CO2 που διοχετεύεται σε βασαλτικά πετρώματα στο υπέδαφος μεταμορφώνεται σχετικά γρήγορα σε πέτρα.
Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ο βασάλτης, ένα πέτρωμα που δημιουργείται από τη στερεοποίηση της λάβας, δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα και σταδιακά το μετατρέπει σε στερεά ανθρακικά άλατα, τα οποία δεν μπορούν να δραπετεύσουν από το υπέδαφος.
Κανείς όμως δεν μπορούσε να είναι βέβαιος ότι τα ευρήματα στο εργαστήριο ανακλούν αυτό που συμβαίνει σε πραγματικές συνθήκες.
Τα νέα ευρήματα
Για να το διαπιστώσουν, ερευνητές του Pacific Northwest National Laboratory, σε συνεργασία με την αμερικανική κοινοπραξία Big Sky Carbon Sequestering Partnership, ξεκίνησαν ένα μεγάλο πείραμα το 2009, στο οποίο 1.000 τόνοι υγρού διοξειδίου του άνθρακα διοχετεύτηκαν υπό πίεση σε μια γεώτρηση στη λεκάνη του ποταμού Κολούμπια.
Δύο χρόνια αργότερα, δείγματα συλλέχθηκαν από το υπέδαφος και στάλθηκαν για ανάλυση. Πράγματι, το CO2 είχε μετατραπεί σε ένα ανθρακικό ορυκτό που ονομάζεται αγκερίτης και έχει τη χημική φόρμουλα Ca(Fe,Mg,Mn)(CO3)2.Δεδομένου ότι βασαλτικοί σχηματισμοί είναι ευρέως κατανεμημένα στη Βόρειο Αμερική και τον υπόλοιπο πλανήτη, η τεχνολογία στερεοποίησης του CO2 θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα, προτείνουν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τα ευρήματα στην επιθεώρηση «Environmental Science & Technology Letters».
Εξίσου ενθαρρυντικά αποτελέσματα, εξάλλου, είχε δώσει και ένα παρόμοιο πείραμα στην Ισλανδία, του οποίου τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν φέτος στο «Science».
Newsroom ΔΟΛ