Στη Wall Street αναζητεί υπουργό Οικονομικών ο Τραμπ

Όσοι διαβάζοντας και μόνο τον τίτλο έσπευσαν να στοιχηματίσουν ότι... τουλάχιστον ένας από τους τρεις «ανθρώπους της Wall Street» με τους οποίους είχαν συναντήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι νεοεκλεγέντες πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πενς αντίστοιχα είναι ενεργό ή πρώην μέλος της Goldman Sachs, έχασαν.

Όσοι διαβάζοντας και μόνο τον τίτλο έσπευσαν να στοιχηματίσουν ότι… τουλάχιστον ένας από τους τρεις «ανθρώπους της Wall Street» με τους οποίους είχαν συναντήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι νεοεκλεγέντες πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Μάικ Πενς αντίστοιχα είναι ενεργό ή πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, έχασαν. Και οι τρεις υποψήφιοι δρουν στη Μέκκα των διεθνών αγορών. Αλλά εμπλοκή με την τράπεζα που πολλοί, ορθώς ή λανθασμένα, θεωρούν ότι «κυβερνά τον κόσμο», δεν έχουν.
Ο ένας εκ των υποψηφίων, μάλιστα, ο δισεκατομμυριούχος Ουίλμπουρ Ρος, δεν υπήρξε καν τραπεζίτης! Ο ηλικίας 79 ετών «Κροίσος» είναι γνωστός (και κέρδισε την περιουσία των 2,9 δισ. δολαρίων που διαθέτει) από την ικανότητά του να αναδιαρθρώνει χρεοκοπημένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως ο χάλυβας, ο άνθρακας, η κλωστοϋφαντουργία, οι τηλεπικοινωνίες, αλλά και οι διεθνείς επενδύσεις.
Κάποιοι υποστηρίζουν, πάντως, ότι λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του ο Ρος έχει περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Εμπορίου και όχι το υπουργείο Οικονομικών. Και θεωρούν ότι περισσότερες πιθανότητες για να διαδεχθεί τον Τζακ Λιού έχει ο Τζόναθαν Γκρέι, επικεφαλής του κλάδου ακινήτων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του γιγαντιαίου επενδυτικού ομίλου Blackstone Group.
Ο Γκρέι είναι μόλις 46 ετών και βρίσκεται επίσης στη κατάταξη των δισεκατομμυριούχων του Forbes, καθώς η προσωπική του περιουσία εκτιμάται από το ειδικευμένο στα των υπερ-πλουσίων περιοδικό στα 1,65 δισ. δολάρια (μιλάμε για την πλέον πρόσφατη λίστα που αφορά τις προσωπικές περιουσίες το τρέχον έτος).
Ο Γκρέι ζει στο Μανχάταν με τη σύζυγό του Μίντι Μπάσερ και τις τέσσερις κόρες του. Και το γεγονός ότι καταφέρνει να διατηρεί τόσο μεγάλη προσωπική περιουσία ζώντας με πέντε γυναίκες στο Μεγάλο Μήλο αποτελεί, για ορισμένους αναλυτές, μια αξιοσημείωτη διαχειριστική περγαμηνή, άρα και ένα από τα πλεονεκτήματα του Γκρέι για να κερδίσει τη θέση.
Ο τρίτος υποψήφιος που είδαν οι Τραμπ και Πενς το Σαββατοκύριακο στον Όμιλο Γκολφ του Μπεντμίνστερ, στο Νιου Τζέρσεϊ, είναι ο Ντέιβιντ Μακόρμικ, πρόεδρος του hedge fund Bridgewater Associates. Βετεράνος του πρώτου Πολέμου του Κόλπου το 1991, ο Ντέιβιντ Μακόρμικ είναι περίπου πέντε χρόνια μεγαλύτερος από τον Γκρέι, έχει επίσης τέσσερα παιδιά, αλλά δεν είναι όλα κορίτσια.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Μακόρμικ έναντι των συνυποψηφίων του είναι ότι έχει κυβερνητική πείρα, καθότι τη διετία 2007-2009 προσέφερε τις υπηρεσίες του ως υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου, με αρμοδιότητα στα διεθνή θέματα.
Όπως γράφει το Bloomberg, οι επαφές του Τραμπ με υποψηφίους για το υπουργείο Οικονομικών συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα. Το αμερικανικό πρακτορείο θεωρεί, πάντως, ότι φαβορί για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών είναι ο Στίβεν Μνασίν. Πρόκειται για τον υπεύθυνο οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, έναν άνθρωπο δηλαδή του κύκλου των στενών συνεργατών του νέου προέδρου.
Ένα πρόβλημα για την πολιτική καριέρα του ηλικίας 54 ετών Στίβεν Μνασίν ίσως είναι το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ζει με την σκοτσέζα ηθοποιό Λουίζ Λίντον στο Μπελ Ερ της Καλιφόρνιας –το 2014 χώρισε από τη σύζυγό του Χίδερ Ντε Φόρεστ Κρόσμπι με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Δεν είναι βέβαιο αν η νεαρή ηθοποιός θα εγκατέλειπε την κινηματογραφική Ανατολική Ακτή.
Και ο ίδιος ο Μνασίν έχει μεγάλη εμπλοκή με την Έβδομη Τέχνη, αφού είναι παραγωγός ταινιών. Τον τίτλο του φαβορί, πάντως, για να διαδεχθεί τον Τζακ Λιου δεν τον έχει «κερδίσει» από το Bloomberg λόγω των καλλιτεχνικών αναζητήσεών του, όσο λόγω του ότι είναι άνθρωπος του στενού κύκλου συνεργατών του Τραμπ. Ίσως και επειδή αυτός… όντως είναι ένας άνθρωπος της Goldman Sachs!
Δεν είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός «άνθρωπος της Goldman Sachs». Διότι δεν εργάστηκε απλώς ο ίδιος ο Στίβεν Μνασίν έως το 2002 στην κορυφαία επενδυτική τράπεζα της Wall Street (τότε «έχτισε» μια μικρή περιουσία 40 εκατ. δολαρίων). Ο πατέρας του υπήρξε επί τέσσερις δεκαετίες partner και μέλος της διοίκησης της τράπεζας, αποκομίζοντας μια τεράστια περιουσία με την οποία ίδρυσε την αίθουσα τέχνης Mnuchin Gallery, στην 78η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.
Και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού είχε μια μικρή θητεία στη Wall Street: από το 2006 έως το 2008 ήταν διευθυντής λειτουργιών της Citigroup.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.