Νέους φόρους 2,5 δισ. ευρώ φέρνει ο Προΰπολογισμός 2017

Στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατέθεσε τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2017 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη στον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, η ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, η διαδικασία επεξεργασίας του κορυφαίου νομοσχεδίου θα ξεκινήσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, ενώ στην Ολομέλεια θα εισαχθεί προς συζήτηση την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου για να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου

Τι προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Επιπλέον λιτότητα 4 δις. ευρώ φέρνει ο Προϋπολογισμός του 2017, που κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή αφότου εγκρίθηκε από τους Θαεμούς το βράδυ της Κυριακής.

Συγκεκριμένα προβλέπει νέους φόρους 2,5 δις. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη στηρίζεται σε αισιόδοξη πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ. Οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται κατά 2,5 δις. ευρώ και ακριβώς αυτό είναι το στοίχημα του οικονομικού επιτελείου, αφού θεωρεί ότι θα οδηγήσει την χώρα, του χρόνου, σε πρωογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

O Προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ για το 2017 (έναντι 1,75% του μνημονιακού στόχου) και αντιστοίχως 1,1% του ΑΕΠ για το 2016, πολύ πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το 2017 προβλέπει ότι θα εισπράξει 1 δισ ευρώ παρότι ότι οι νέοι φόροι που θα επιβληθούν ανέρχονται σε περίπου 2,5 δισ ευρώ.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει το 2017 στο 176,5% του ΑΕΠ από 180,3% του ΑΕΠ φέτος, αλλά ως απόλυτο μέγεθος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 319,2 δισ ευρώ από 315,4 δισ ευρώ

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με 760 εκατ. ευρώ, δήλωσε την Κυριακή αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο προϋπολογισμό προβλέπει επίσης κονδύλι 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση κοινωνικών παρεμβάσεων σε Υγεία και Παιδεία.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2017, ενώ θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ «για λόγους ασφαλείας».

Ο προϋπολογισμός σχεδιάζεται να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Δεκεμβρίου από την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το προεδρείο της Βουλής, τις οποίες μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης να έχει ψηφιστεί το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 3 Δεκεμβρίου και για αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή δύο πολυνομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα.

Ο λογαριασμός περιλαμβάνει αυξημένο ειδικό φόρο σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης, έναν νέο ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καφέ, αυξήσεις στον φόρο που επιβάλλεται στα προϊόντα καπνού και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ακόμη και τέλος σταθερής τηλεφωνίας. Το ίδιο διάστημα θα πάψει να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τα ακριτικά νησιά.

Με μια ματιά οι αλλαγές που έρχονται από την 1.1.2017 σήμερα έχουν ως εξής:

-Ντίζελ κίνησης. Από τον Ιανουάριο του 2017 η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης θα είναι 80 ευρώ το χιλιόλιτρο και με τον ΦΠΑ 24% θα φτάσει στα 99,20 ευρώ. Η τιμή του καυσίμου στην αντλία αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο. Η αύξηση θα επηρεάσει πολλούς ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων νέας τεχνολογίας.

-Αμόλυβδη βενζίνη. Στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, που αποτελεί το βασικό καύσιμο των μικρών αυτοκινήτων, ο ειδικός φόρος αυξάνεται από 670 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Η αύξηση στην αντλία θα φτάσει τα 4 λεπτά το λίτρο.

-Υγραέριο κίνησης. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αύξηση η αύξηση των 5,63 λεπτών το λίτρο προ ΦΠΑ θα φτάσει στα 7,5 λεπτά το λίτρο με ΦΠΑ 24%.

-Σταθερό τηλέφωνο και Ιnternet. Από το νέο έτος θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο τέλος που θα επιβάλλεται με ποσοστό 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Internet.

-Καφές. Επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και 2 ως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρδισμένο. Η αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις ως 20% στη λιανική τιμή του καφέ και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις εστίασης που είδαν μέσα στο 2016 τον ΦΠΑ να ανεβαίνει από το 13% στο 24%.

-Τσιγάρα. Ακριβότερο θα γίνει και το κάπνισμα. Οι αυξήσεις στον πάγιο φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό (170 ευρώ από 156,7 ευρώ ανά κιλό) αλλά και στον αναλογικό φόρο (ανεβαίνει στο 26% από 20% της λιανικής τιμής) οδηγούν σε ανατιμήσεις 50 λεπτών ως 1 ευρώ για κάθε πακέτο τσιγάρα.

-Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Την ίδια περίοδο θα αρχίσει να ισχύει και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης 10 λεπτών ανά ml που επιβάλλεται στα υγρά τα οποία χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

-ΦΠΑ στα νησιά. Από την Πρωτοχρονιά παύει να ισχύει ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά που δεν είχαν ενταχθεί από τα δύο προηγούμενα κύματα των αυξήσεων. Έτσι, θα ισχύει σχεδόν σε όλα τα νησιά ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι συντελεστές 17%, 9% και 4% θα αυξηθούν σε 24%, 13% και 6%. Από το νέο κύμα αυξήσεων επηρεάζονται ακριτικά νησιά και νησιά της άγονης γραμμής καθώς και όσα επλήγησαν από την προσφυγική κρίση όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.