Συνεχίζεται, το βράδυ της Δευτέρας η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών για τα ανοικτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, βασικότερα των οποίων είναι τα εργασιακά, το δημοσιονομικό και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι περί τις 21:30 αποφασίστηκε διακοπή λίγων ωρών όπου γράφεται νέο σχέδιο συμφωνίας, το οποίο περιέχει τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα επιδοθεί αργά το βράδυ της Δευτέρας στο οικονομικό επιτελείο για εκ νέου συζήτηση, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «μερικές (από τις ελληνικές παρατηρήσεις) μπορεί να τις δεχθούν, μερικές να μην τις δεχθούν και μερικές να μετατεθούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν 6- 7 μικρά (ανοικτά θέματα), που μπορεί να γίνουν 2- 3 και τα τρία πιο μεγάλα».

Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη, καθώς οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα, λόγω της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις 24 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη, υπήρξε κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Το ζήτημα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) είναι η βασική εκκρεμότητα στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα ενεργειακά, σύμφωνα με την ενημέρωση από αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στις διαπραγματεύσεις, ο οποίος τόνισε ότι στα υπόλοιπα θέματα υπάρχει συμφωνία.

Πρόκειται για τις δημοπρασίες μέσω των οποίων επιδιώκεται το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς παρέχουν πρόσβαση στους εναλλακτικούς προμηθευτές στις φθηνότερες πηγές ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, με τελικό στόχο τον περιορισμό του μεριδίου αγοράς της τελευταίας στη λιανική κάτω από το 50% ως το 2020.

Η πρώτη δημοπρασία έχει ήδη υλοποιηθεί και η επόμενη προγραμματίζεται για τις αρχές του 2017. Το ίδιο στέλεχος απέφυγε να σχολιάσει την προσφυγή της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των δημοπρασιών. Η επιχείρηση υποστηρίζει ότι η τιμή πώλησης της ενέργειας είναι κάτω του κόστους με αποτέλεσμα να της προκαλεί ζημία.

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά περιλαμβάνεται ακόμη η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Το «πλάνο» των συναντήσεων της Δευτέρας

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν σήμερα, Δευτέρα, τα στελέχη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την αγορά ενέργειας, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τη φορολογική διοίκηση.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται, επί του παρόντος, ως εξής:

10:00 Αγορές προϊόντων
11:30 Χρηματοπιστωτικά
13:30 Δικαιοσύνη
14:30 Ενέργεια
15:30 Αποκρατικοποιήσεις
16:30 Διαφθορά
17:30 Φορολογική διοίκηση

Την Τρίτη, αποχωρούν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Οι διαβουλεύσεις της Κυριακής

Με την επίδοση στην κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των θεσμών του σχεδίου συμφωνίας ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Κυριακής, η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά.

Η συνάντηση, που διήρκησε τέσσερις ώρες, φαίνεται πως δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κάποιο επίσημο πόρισμα και έτσι η υπουργός αποχωρώντας από τη συνάντηση αρκέστηκε στο να δηλώσει λακωνικά «συνεχίζουμε».

ΔΝΤ: Πλήρης απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την πλευρά του ΔΝΤ να ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρη απελευθέρωσητωνομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Oικονομικών, υπάρχουν ορισμένα ανοικτά ζητήματα, στα οποία συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις. Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται σε ζητήματα που άπτονται του δημοσιονομικού κενού και ορισμένα θέματα Παιδείας.

Για το δημοσιονομικό κενό, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες μια διάσταση απόψεων για 50 εκατ. ευρώ για το 2017, ενώ για το 2018 οι θεσμοί εμμένουν σε δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως υποστήριζαν και κατά την πρώτη άφιξή τους στην Αθήνα. Για το δημοσιονομικό κενό του 2017 εκτιμάτε ότι η διαφορά δεν συνιστά ιδιαίτερο πρόβλημα εν όψει της κατάθεσης αυτή την εβδομάδα στη Βουλή του Προϋπολογιμού.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στόχος είναι έως την Τρίτη μέχρι την ολοκλήρωση δηλαδή της δεύτερης αποστολής των δανειστών, να έχει φτάσει η διαπραγμάτευση σε σημείο που η συμφωνία να ολοκληρωθεί με συμφωνία εξ αποστάσεως.

Στόχος είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όποτε εκφράζονται ελπίδες για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, με τα οποία συνδέεται και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.

Συνάντηση Αχτσιόγλου με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, συναντήθηκε σήμερα, με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ).

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, επαναβεβαίωσαν τις θέσεις που είχαν διατυπώσει στην κοινή δήλωση των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή δήλωση των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016 επιβεβαίωσε εκ νέου τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ την 30η Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο.

Στη συμφωνία της Γενεύης, οι εθνικοί Κοινωνικοί Εταίροι υποστήριξαν τη θέση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα.

Η συμφωνία του Ζαππείου τονίζει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αποκατάστασης της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.