Εξαιρέσεις κατά ριπάς στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Περίεργες μεθοδεύσεις και καθυστερήσεις στην υπόθεση του σκανδάλου των 54 συστημάτων κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger επί των οχημάτων ASRAD

Περίεργες μεθοδεύσεις και καθυστερήσεις στην υπόθεση του σκανδάλου των 54 συστημάτων κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger επί των οχημάτων ASRAD παρατηρούνται λίγο πριν από την έκδοση βουλεύματος παραπομπής των κατηγορουμένων. Στη συγκεκριμένη δικογραφία 22 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πρώην μεγαλοστελέχη της εταιρείας Rheinmetall, κατηγορούνται για τα κακουργήματα της ενεργητικής και της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι μίζες που διακινήθηκαν υπολογίζονται σε περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές έχουν εντοπιστεί, μαρτυρικές καταθέσεις όμως επιμένουν ότι χρήματα που κατέληξαν σε άγνωστους αποδέκτες ανέρχονται σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Βεβαίως ο ακριβής έλεγχος των τραπεζικών λογαριασμών, τουλάχιστον ενός στελέχους της εμπλεκόμενης γερμανικής εταιρείας, αποδεικνύει ότι ορισμένα από τα χρήματα, τα οποία αναφέρονταν ως μίζες, επέστρεψαν στους ίδιους τους μεσάζοντες.
Στην ίδια δικογραφία συμπεριλαμβάνονται άλλωστε και η προμήθεια των συστημάτων ελέγχου πυρός 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 αλλά και η προμήθεια του οπλικού συστήματος σονάρ στα υποβρύχια τύπου 214 και 209.
Βούλευμα που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» δείχνει ότι ο εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος επρόκειτο να κάνει την πρόταση για τα μεγάλα αυτά σκάνδαλα, δήλωσε αδυναμία να χειριστεί την υπόθεση για λόγους ευπρεπείας «που επιβάλλουν», όπως αναφέρει γραπτώς, «την αποχή μου από την άσκηση των καθηκόντων μου». Μάλιστα, αναφέρει ότι «κατά τις κρατούσες δεοντολογικές αντιλήψεις, τίθενται σε αμφιβολία η ελεύθερη κρίση του δικαστή ή το απροκατάληπτο αυτής». Για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός δήλωσε ότι διατηρεί ακόμα φιλικές και κοινωνικές σχέσεις με τον αδελφό κατηγορουμένου σε άλλη υπόθεση εξοπλιστικών των υποβρυχίων, τον κ. Σωτήρη Εμμανουήλ, με τον οποίο αδελφό του συστεγάστηκε ως δικηγόρος στο ίδιο διαμέρισμα πολυκατοικίας κοντά σε κεντρική πλατεία των Αθηνών. Ως δεύτερο λόγο επικαλέστηκε ότι χειρίστηκε την υπόθεση των υποβρυχίων το 2003, όταν έφερε τον βαθμό του εισαγγελέα Πρωτοδικών, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά συνταξιούχου δικηγόρου κατά του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και του γ.γ. Ιωάννη Σμπώκου. Διενήργησε προκαταρκτική εξέταση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύμβαση αγοράς – κατασκευής των υποβρυχίων τύπου 214 για το Πολεμικό Ναυτικό έγινε με μεθοδεύσεις αμφίβολης διαφάνειας και διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή στις 5/10 του 2003.
Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών με το βούλευμα 1111/2016 απέρριψε πλήρως τις αιτιάσεις του εισαγγελέα και υιοθέτησε την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Αντώνη Λιόγα, ο οποίος σήμερα έχει εκλεγεί και προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Ο κ. Λιόγας και το συμβούλιο υπό την πρόεδρο Εφετών κυρία Ευφροσύνη Καλογεράτου κάλεσαν τον περασμένο Ιούλιο τον εισαγγελέα να κάνει την πρόταση για τις μεγάλες αυτές υποθέσεις, αφού όπως επεσήμαναν «μεταξύ των 22 συνολικά κατηγορουμένων των δικογραφιών δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ο κ. Σωτήρης Εμμανουήλ αλλά ούτε και ο κ. Ιωάννης Σμπώκος, για τον οποίο ο εισαγγελέας ζήτησε την αυτοεξαίρεσή του, διότι είχε εκδηλώσει την κρίση του το 2003, όταν η ίδια υπόθεση είχε οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη». Μεταξύ των 22 κατηγορουμένων, εκτός από τους Γερμανούς, είναι και ο αντιπρόσωπος Παναγιώτης Ευσταθίου, η σύζυγός του, ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών Αντώνης Κάντας κ.ά.
Στη συνέχεια πάντως η πλευρά Ευσταθίου έκανε επίσης αίτηση εξαίρεσης εναντίον του εισαγγελέα ο οποίος νωρίτερα ζητούσε την αυτοεξαίρεσή του. Η υπόθεση εκ του νόμου οδηγήθηκε για να κριθεί στο Ποινικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Και τα περίεργα συνεχίζονται: Αρεοπαγίτης που συμμετείχε στο συμβούλιο επικαλέστηκε και αυτός κώλυμα και ζήτησε την αυτοεξαίρεσή του. Δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι αν χρειάζονται 6 μήνες για να κριθεί ποιος εισαγγελέας θα κάνει την πρόταση για μια τόσο πολύπλοκη δικογραφία, είναι άξιο απορίας να υπολογίσει κανείς πόσοι μήνες ή χρόνια θα χρειαστούν για να κριθεί πώς θα οδηγηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο, να μεταφραστεί το βούλευμα, αφού και εδώ υπάρχουν γερμανοί κατηγορούμενοι, να αρχίσει η δίκη και να εκδοθεί η πολυπόθητη απόφαση, η οποία θα αφορά πλέον 80άρηδες ή 90άρηδες επιχειρηματίες ή αξιωματούχους του Ελληνικού Δημοσίου.
Βεβαίως, το ίδιο θέμα αφορά και όλες τις άλλες υποθέσεις εξοπλιστικών, ορισμένες από τις οποίες ακόμα και σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Σοκάρει βέβαια το γεγονός που αποκαλύπτεται από το βούλευμα που προαναφέραμε, ότι δηλαδή η υπόθεση των υποβρυχίων, η εκδίκαση της οποίας αρχίζει στις 23 Νοεμβρίου, διερευνήθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη από το 2003, υπήρξε πρόταση από εισαγγελικό λειτουργό να κατηγορηθούν για κακουργήματα οι σημερινοί κατηγορούμενοι, διαβιβάστηκε η δικογραφία στη Βουλή και μόλις το 2012 παραπέμφθηκαν οι αρμόδιοι για τη σκανδαλώδη προμήθεια των υποβρυχίων.

ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ
Δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι αν χρειάζονται 6 μήνες για να κριθεί ποιος εισαγγελέας θα κάνει την πρόταση για μια τόσο πολύπλοκη δικογραφία, είναι άξιο απορίας να υπολογίσει κανείς πόσοι μήνες ή χρόνια θα χρειαστούν για να κριθεί πώς θα οδηγηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο, να αρχίσει η δίκη και να εκδοθεί η πολυπόθητη απόφαση, η οποία θα αφορά πλέον 80άρηδες ή 90άρηδες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.