Στις αρχές του έτους, στις 16 Ιανουαρίου, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά πρότεινε με άρθρο της στα «Τα Νέα» τη δημιουργία νέου φορέα μέσω μιας προγραμματικής Συνδιάσκεψης, η οποία θα αποφάσιζε το όνομα, τα σύμβολα, το προγραμματικό πλαίσιο και εν συνεχεία θα γίνονταν εκλογές στη βάση για να αναδειχθεί ο νέος αρχηγός. Τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αιφνιδιάστηκαν. Κανένας πλην ενός κλειστού κύκλου δεν γνώριζε τίποτε, ούτε είχαν γίνει ανάλογες συζητήσεις στα κομματικά όργανα. Η πρόταση επικυρώθηκε, σχηματίστηκε η Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή του Ποταμιού και άλλων φορέων του χώρου, αλλά τον Σεπτέμβριο η κυρία Γεννηματά άλλαξε γνώμη και αιφνιδιάζοντας ξανά τους πάντες έθεσε τέλος στην προσπάθεια. Αυτή η λειτουργία του κόμματος, μέσω του στενού επιτελείου της χωρίς τη συμμετοχή κομματικών οργάνων στη λήψη των αποφάσεων, ευθύνεται για τις αρρυθμίες του κόμματος, τη σωρευμένη δυσαρέσκεια στελεχών και το ασαφές πολιτικό στίγμα, το οποίο θολώνει περισσότερο εξαιτίας της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ «να πεθάνει στη φιλία το ΠαΣοΚ».
Το «πρόβλημα Βενιζέλου»


Το «πρόβλημα Βενιζέλου», που αναδεικνύει συνεχώς με διαρροές η Χαρ. Τρικούπη, έχει καταντήσει τόσο κουραστικό όσο και τα σενάρια για επιστροφή Παπανδρέου. Γιατί, όμως, σε μια ευνοϊκή συγκυρία με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όχι μόνο δεν ανεβάζει τα ποσοστά της αλλά και αντιλαμβάνεται ότι μερίδα των ψηφοφόρων της στρέφεται προς τη ΝΔ; Το βαθύτερο πρόβλημα αφορά αφενός την ηγεσία, αφετέρου τη στρατηγική του κόμματος, η οποία χαράσσεται από τους Μανώλη Οθωνα, Θάνο Μωραΐτη, Κώστα Γείτονα, Χρήστο Πρωτόπαπα και Νίκο Βοσδογάνη –στο Συντονιστικό μετέχουν και οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ και (συνήθως) ο Νίκος Διακουλάκης από τις Κινήσεις.
Μέχρι πρότινος η κυρία Γεννηματά είχε την άποψη ότι οι εκλογές δεν θα βοηθήσουν τη χώρα και ότι πρέπει να συνεργαστεί το πρώτο και το δεύτερο κόμμα στη βάση της εθνικής στρατηγικής και συνεννόησης και ότι σε αυτή την περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έβαζε πλάτη. Τη Δευτέρα, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, άλλαξε γραμμή. Οι εκλογές, είπε, είναι πάντα μια δημοκρατική διαδικασία που οδηγεί στη διατύπωση της ετυμηγορίας του λαού. Το ερώτημα, πρόσθεσε, που πρέπει να απαντηθεί είναι αν μετά τις εκλογές θα έχουμε πάλι ένα κόμμα με ένα συμπλήρωμα στην κυβέρνηση. Επίσης, επιχείρησε να διευκρινίσει ότι η ΔΗΣΥ δεν ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων αλλά έχει αυτόνομη πορεία από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αφήνοντας να αιωρείται το ερώτημα αν αυτό σημαίνει «και με τον έναν και με τον άλλον». Η συνέντευξη προκάλεσε νέο κύμα δυσφορίας στο ΠαΣοΚ αλλά και στην ευρύτερη παράταξη, η οποία ενώ ετοιμαζόταν να εκλέξει αρχηγό από τη βάση ακούει συνεχώς την κυρία Γεννηματά να τους καλεί να συμμετάσχουν στα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με εκείνη επικεφαλής.
Ανέβηκαν οι τόνοι


Η συνέντευξη έγινε στον απόηχο ενός επεισοδιακού Σαββατοκύριακου, όταν ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να μάθει την αιτία των εναντίον του διαρροών, ακόμη και για διαγραφή, επειδή κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας στον νόμο Παππά. Αναφέρθηκε στη διαφορετική θέση του για τις τροπολογίες Παππά, για τις οποίες δεν συνεδρίασε ούτε η ΚΟ ούτε ελήφθη καμία απόφαση στο συντονιστικό όργανο, από το οποίο απουσίαζαν ο γραμματέας της ΚΟ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Οι τόνοι ανέβηκαν, υπήρξε έντονος διάλογος Βενιζέλου – Λοβέρδου και η επισήμανση προς την κυρία Γεννηματά «δεν θέλω να σε ξανακούσω να λες στη Βουλή «εμένα με λένε Φώφη Γεννηματά και δεν έχω ευθύνη για όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια»». Την Κυριακή συνεχίστηκαν οι διαρροές με ένα μείγμα πραγματικών και φανταστικών διαλόγων (την παρατήρηση Κεγκέρογλου προς τον κ. Βενιζέλο «μην κάνεις αυτά που σου έκανε ο Παπανδρέου» δεν την άκουσε κανένας). Απάντηση σε δημοσιεύματα ότι εκείνος πρότεινε τη διαγραφή Βενιζέλου έδωσε και ο Κώστας Λαλιώτης. «Δεν έχω εισηγηθεί ποτέ είτε στη Φώφη Γεννηματά είτε σε κανέναν άλλον τη διαγραφή του οποιουδήποτε στελέχους του ΠαΣοΚ και πολύ περισσότερο του Ευάγγελου Βενιζέλου» δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα ήταν και ιστορικό παράδοξο, δεδομένης της συμβολής του στην ένταξη του νέου τότε συνταγματολόγου στο ΠαΣοΚ το 1989.
Τα ερωτήματα


Οσο συντηρείται η ένταση με τον κ. Βενιζέλο τόσο αυξάνονται τα διαβρωτικά ερωτήματα αν η κυρία Γεννηματά επιχειρεί στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και αν θέλει τη διεύρυνση ή τη συρρίκνωση του κόμματος. Την Κυριακή στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατέβασε πολιτική πλατφόρμα διαφορετική από αυτήν της κυρίας Γεννηματά. Επισήμανε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρέπει να τείνει ή να δίνει την εντύπωση ότι τείνει χείρα βοηθείας στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ιδίως σε θέματα που συνδέονται με την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα δημοκρατίας και θεσμών. «Η αυτονομία της δημοκρατικής παράταξης διασφαλίζεται με τον καθαρό προγραμματικό λόγο. Με την καθαρή στρατηγική. Και όχι με «ίσες αποστάσεις» και «συμψηφισμούς». Εάν έχουμε άγχος μη χαρακτηριστούμε ότι συμπλέουμε με τη ΝΔ, στη συνέχεια αποκτούμε νευρικότητα όταν διατυπώνονται παρατηρήσεις πως συμπλέουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τελικώς καταλήγουμε αιχμάλωτοι αυτής της διπλής νευρικότητας» είπε. Η ομιλία του συζητήθηκε εντός, αλλά κυρίως εκτός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου δεν έχει πάψει να κυοφορείται η ιδέα ενός νέου κόμματος. Εκεί υπάρχει και το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης που δηλώνει ότι «δεν θα γίνουμε δεκανίκι του Μητσοτάκη ή του Τσίπρα ούτε «τσόντα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ