Ο ανασχηματισμός και οι εφεδρείες Μητσοτάκη

«Το σχήμα αυτό δεν δεσμεύει, ούτε ως προς την οργάνωση της κυβέρνησης ούτε ως προς τα πρόσωπα, τις μελλοντικές κυβερνητικές επιλογές του προέδρου της ΝΔ».

«Το σχήμα αυτό δεν δεσμεύει, ούτε ως προς την οργάνωση της κυβέρνησης ούτε ως προς τα πρόσωπα, τις μελλοντικές κυβερνητικές επιλογές του προέδρου της ΝΔ». Με αυτήν τη διατύπωση η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε εξαρχής να θέσει το πλαίσιο: ο κομματικός ανασχηματισμός που έγινε προχθές δεν σημαίνει τίποτα ως προς την κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό δεν είναι απλώς μια επισήμανση για τους τύπους αλλά είναι ουσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο πρόεδρος της ΝΔ ήδη συνομιλεί με έναν μεγάλο κύκλο εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, ορισμένοι εκ των οποίων αναμένεται να συμμετάσχουν σε μελλοντική κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό. Στην ατζέντα του έχει έναν μακρύ κατάλογο με σημαντικά πρόσωπα που έχουν διακριθεί στους τομείς που απασχολούνται και μερικοί δεν θα είχαν αντίρρηση να τον συνδράμουν «όταν έρθει η ώρα», όπως λένε οι πιο μυημένοι επί των παρασκηνιακών συζητήσεων που έχει ο κ. Μητσοτάκης.
Οι επαφές που έχει είναι πολλές και σημαντικές, και μερικά πρόσωπα που συναντά έχουν να του δώσουν αρκετά σε επίπεδο συμβουλών, επισημάνσεων και ιδεών! «Ακούει και κρατάει ό,τι νομίζει πως είναι χρήσιμο» υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, που επιμένουν για τη μελλοντική αξιοποίηση προσώπων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Μια τέτοια σκηνή είδαν οι μυημένοι στο Αγιον Ορος κατά την προσκυνηματική επίσκεψή του στα μέσα της εβδομάδας. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αθωνική Πολιτεία με τους στενούς του συνεργάτες Μακάριο Λαζαρίδη και Κώστα Τσιάρα ενώ μαζί τους ήταν και ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος.
Ελάχιστοι αντελήφθησαν την, όντως, διακριτική παρουσία του κ. Πικραμμένου, ενός προσώπου που τιμά και σέβεται ο πρόεδρος της ΝΔ και έχει στενή επαφή με την οικογένεια Μητστοτάκη. Και δεν είναι το μόνο πρόσωπο που ο κ. Μητσοτάκης τιμά με τη φιλία και την εμπιστοσύνη του. Π.χ. αύριο θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Ο κ. Παγουλάτος, με παρουσία στον χώρο της Κεντροαριστεράς (νεαρός ήταν μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τη δεκαετία του 1990), αποτελεί ένα πρόσωπο έξω από τον κύκλο της Κεντροδεξιάς με τον οποίο συνομιλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είχε προηγηθεί η παρουσία του προέδρου της ΝΔ στην παρουσίαση του βιβλίου του φιλελεύθερου Τάσου Αβραντίνη, τον οποίο εκθείασε για τις απόψεις του περί της εκπαίδευσης.
Γνωρίζοντας ότι το κόμμα που διοικεί έχει πολλές παθογένειες, παρά τις πολλές αλλαγές που έχουν γίνει και το Πολιτικό Μητρώο που έχει δημιουργηθεί για να αξιοποιηθούν νέα στελέχη στην κρατική μηχανή ή να συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια, επιχειρεί ο ίδιος να προσελκύσει πρόσωπα που μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση στην κοινή γνώμη. Το κυριότερο όμως για τον ίδιο είναι να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της λεγόμενης «Δημιουργικής Ελλάδας» και τα οποία έχουν να προσφέρουν από θέσεις ευθύνης όταν έλθει η ώρα.
Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι απλώς υπηρετεί το στρατηγικό του σχέδιο για άνοιγμα στον χώρο του Κέντρου αλλά είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει και τη δέσμευσή του, χωρίς παρεκκλίσεις, για μια κυβέρνηση με αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς οι οποίοι θα στηρίξουν, χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους, το πρόγραμμά του.
Ηδη, τις ομάδες για τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ που τελούν υπό την πολιτική καθοδήγηση του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη έχουν πλαισιώσει πολλά πρόσωπα που δεν είχαν οργανική ή και ιδεολογική σχέση με το κόμμα, ενώ αρκετοί εξ αυτών δεν ανήκαν και στον χώρο της Κεντροδεξιάς.
Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο του Τάκη Θεοδωρικάκου, συντονιστή του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας του κόμματος, για ενσωμάτωση αξιόλογων προσώπων εκτός του χώρου της ΝΔ και την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια.
Ωσπου όμως να υπάρξει η επόμενη ημέρα και να κατακτήσει η ΝΔ την εξουσία, πρέπει να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ο κ. Μητσοτάκης προχθές, με την επιστροφή του από το Αγιον Ορος, προχώρησε σε αναδιάταξη δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματός του. Με τις αλλαγές που έκανε –με τη δεδομένη σύνθεση της ΚΟ –έδωσε το σήμα της πλήρους και μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και με όρους που παραπέμπουν σε εποχές κατά τις οποίες επικράτησε η ανηλεής αντιπολίτευση.
Με γνώμονα τη λαϊκή παροιμία «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος», η ηγεσία της ΝΔ επέλεξε τον ασφυκτικό έλεγχο στην κυβέρνηση, όπως ήδη φαίνεται από την κατάργηση του θεσμού των συντονιστών και τη διαμόρφωση του νέου σχήματος τομέων ανά υπουργείο σε αντιστοιχία της σημερινής δομής της κυβέρνησης.
Ο σκοπός της «σκιώδους κυβέρνησης», σύμφωνα με την ηγεσία της ΝΔ, είναι ο διαρκής, εντατικός, πολιτικός και κοινοβουλευτικός έλεγχος της κυβέρνησης «τομέα προς τομέα», «πρόσωπο προς πρόσωπο» και η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζοντας ότι το κόμμα που διοικεί έχει πολλές παθογένειες, επιχειρεί να προσελκύσει πρόσωπα που μπορεί να προκαλέσουν αίσθηση στην κοινή γνώμη. Το κυριότερο όμως για τον ίδιο είναι να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της λεγόμενης «Δημιουργικής Ελλάδας» και τα οποία έχουν να προσφέρουν από θέσεις ευθύνης όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ.


Το «φρεσκάρισμα» στη δημόσια εικόνα του κόμματος
Στενό μαρκάρισμα στην κυβέρνηση από τους τομεάρχες

Το κεντρικό πρόσωπο σε αυτόν τον ανασχηματισμό είναι ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου με τοποθέτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου στη θέση του τομεάρχη Εξωτερικών. Ως εκ τούτου μετακινήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη στη θέση του τομέαρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης, μια κίνηση που είχε συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ ήθελε και η ίδια να ασχοληθεί με ζητήματα οικονομίας και με τη λεγόμενη «καθημερινότητα».
Η απόφαση για τον κ. Κικίλια, όπως είχε προαναγγείλει «Το Βήμα», είχε ληφθεί εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες με τον κ. Μητσοτάκη να ήταν της άποψης ότι πρέπει να υπάρξει «φρεσκάρισμα» και ανανέωση της δημόσιας εικόνας του κόμματος. Ο κ. Κικίλιας, πρόσωπο με επικοινωνιακές δυνατότητες, είχε αρχίσει πολύ χαλαρά να ετοιμάζεται εδώ και καιρό ενώ θα έχει ως αναπληρωτές τον Κώστα Κυρανάκη (υπήρχε εισήγηση να είναι αυτός εκπρόσωπος) και τη Σοφία Ζαχαράκη.
Το ενδιαφέρον στο νέο σχήμα είναι, εκτός από την τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη στη θέση του τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης (ένας εκ των δύο αναπληρωτών της, ο Χρίστος Δήμας), τα εκρηκτικά δίδυμα του Μάκη Βορίδη (τομεάρχη Εσωτερικών) με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και του αντιπροέδρου Αδωνη Γεωργιάδη (και τομεάρχης Αμυνας) με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.
Μεγάλη έμφαση δίνει ο κ. Μητσοτάκης στις μάχες στη Βουλή, όπου τον συντονισμό των βουλευτών έχει ο κ. Τσιάρας καθώς ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας θα έχει συμπαραστάτες τούς Κώστα Τζαβάρα και Γιάννη Κεφαλογιάννη, οι οποίοι θα είναι ο δεύτερος και ο τρίτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αντίστοιχα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο πρόεδρος της ΝΔ στο πεδίο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές την οποία θα παρακολουθεί ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που θα συνεργάζεται όταν απαιτείται με τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη επί των δημοσιονομικών, τον Στέλιο Πέτσα, αλλά και τον αναπληρωτή τομεάρχη, τον καθηγητή και βουλευτή Θεόδωρο Φορτσάκη.
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη ήταν η αναβάθμιση της Νίκης Κεραμέως στη θέση της τομεάρχου Παιδείας, της Αννας – Μισέλ Ασημακοπούλου (θα ελέγχει τον υπουργό Ψηφιακής Οικονομίας Νίκο Παππά) αλλά και των Γιάννη Βρούτση (τομεάρχη Εργασίας), Νίκου Παναγιωτόπουλου (τομεάρχη Δικαιοσύνης) και του Βασίλη Οικονόμου (τομεάρχη Υγείας), Κώστα Σκρέκα (Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και Γιώργου Γεωργαντά (τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης). Ιδιαιτέρως ευχαριστημένος ήταν ο κ. Μητσοτάκης με τον Κώστα Καραμανλή που παρέμεινε τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, ενώ αξιοποιήθηκαν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ως τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης (τομέαρχης Ναυτιλίας).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.