Η ανησυχία για την Ευρώπη

Με τα ερωτηματικά να παραμένουν ως προς το ποια πορεία θα ακολουθήσει η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ,

Με τα ερωτηματικά να παραμένουν ως προς το ποια πορεία θα ακολουθήσει η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, η ανησυχία στην Ευρώπη αυξάνεται τώρα και ως προς τη δική της τύχη, καθώς οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες-κλειδιά έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας. Το προειδοποιητικό καμπανάκι για μία ακόμη κρίση σήμανε προ ημερών με την κατηγορηματική δήλωση του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι πουν «όχι» στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται η εκλογή στην Αυστρία του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ. Μετά τη Βρετανία και το Βrexit, η Ιταλία θα καταστεί έτσι η δεύτερη μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θύμα της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής που επικρατεί εδώ και καιρό στον ευρωπαϊκό χώρο και που δίνει τροφή στον λαϊκισμό και στον εθνικισμό.
Και μπορεί η κατάσταση στην Ιταλία να αποτελέσει ένα νέο τεράστιο πλήγμα για την ήδη κλονιζόμενη σταθερότητα στην Ευρώπη, το καίριο όμως ερώτημα παραμένει ως προς το ποιες θα είναι τελικά οι πολιτικές εξελίξεις στο δίδυμο που καθορίζει την πορεία τής όλο και πιο αμφίβολης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πρόκειται φυσικά για τη Γαλλία και τη Γερμανία, τις δύο χώρες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2017. Ηδη στη Γαλλία διεξάγεται αυτή την Κυριακή ο πρώτος γύρος των προκριματικών εκλογών του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί» και πολλοί θεωρούν ότι αυτός που θα εκλεγεί τώρα θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Με το δεδομένο ότι θα έχει να αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής, τον ερχόμενο Μάιο, τη Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώνοντας τις ψήφους όλων όσοι αντιτίθενται στην υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Σύμφωνα μάλιστα με όλες τις τωρινές δημοσκοπήσεις, το πρόσωπο αυτό θα είναι ο μετριοπαθής κεντροδεξιός Αλέν Ζιπέ.
Βέβαιο είναι εξάλλου ότι οι Σοσιαλιστές δεν έχουν απολύτως καμία ελπίδα μετά την καταστροφική θητεία του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μάλλον δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι να είναι και πάλι υποψήφια η Ανγκελα Μέρκελ (που αναδεικνύεται ως η σοβαρότερη πολιτικός στην Ευρώπη την περίοδο αυτήν) στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, μετά τη συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες για την ανάδειξη στην προεδρία της χώρας του Σοσιαλιστή νυν υπουργού Εξωτερικών Φραντς Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Αυτό σημαίνει ότι η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών θα παραμείνει σε ισχύ, με την προοπτική να επανέλθει στην εξουσία. Αν συμβεί αυτό και κατορθώσει ο Ζιπέ να ανορθώσει το γόητρο της Γαλλίας, τότε σε συνεργασία με τη Μέρκελ ίσως καταφέρουν να αποτρέψουν την πορεία προς την καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.