Το Ριάντ δεν βιάζεται να αποποιηθεί τα πετροδολάρια

Βήμα-βήμα, με ζωηρό ρυθμό αλλά και με μέθοδο, προχωρεί η διαδικασία απεξάρτησης της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο.

Βήμα-βήμα, με ζωηρό ρυθμό αλλά και με μέθοδο, προχωρεί η διαδικασία απεξάρτησης της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο. Οπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg εξέχον μέλος της βασιλικής οικογένειας των Σαούντ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, το σαουδαραβικό βασίλειο ίσως σύντομα χρειαστεί να αποσυνδέσει το εθνικό του νόμισμα, το ριάλ, από το αμερικανικό δολάριο. Οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης και της εκλογής ενός απρόβλεπτου πλανητάρχη, μοιάζουν να ανησυχούν το Ριάντ.

«Ως έσχατη λύση ίσως κάποια στιγμή, σε δύο ή τρία χρόνια, η αποσύνδεση να γίνει δυνατή. Μέχρι τότε η νομισματική κατάσταση της χώρας πρέπει να παραμείνει ως έχει. Αλλωστε τόσα πράγματα συμβαίνουν γύρω μας…»
είπε χαρακτηριστικά την περασμένη Τετάρτη στο Bloomberg ο Αλουαλίντ. Οι δηλώσεις του κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αχμέντ Αλκχολίφεϊ, ο οποίος δύο ημέρες νωρίτερα είχε διαψεύσει φήμες περί εσπευσμένης αποσύνδεσης των δύο νομισμάτων.
Οι φήμες προέρχονταν από hedge funds, όπως το PointState Capital και το Pershing Square Capital Management, που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση του Ριάντ θα επιτρέψει συντομότατα, εντός των επομένων μηνών, την ελεύθερη διακύμανση του ριάλ, θα το αφήσει δηλαδή να υποτιμηθεί, για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη κρίση που περνά η χώρα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Είναι αλήθεια, ότι η οικονομία της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας στον κόσμο δεν ανθεί. Πέρυσι η κυβέρνηση του Ριάντ ανέστειλε πληρωμές για να χαλιναγωγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, που έφθασε στο 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης, εξάλλου, όπως και τα έσοδα του Δημοσίου, έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου κατά περισσότερο από 50% την τελευταία τριετία (στις αρχές του έτους η πτώση είχε αγγίξει το 70%).
Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει, επίσης, πρωτοφανή για τα χρονικά της Σαουδικής Αραβίας μέτρα λιτότητας, όπως είναι οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις ενεργειακές επιδοτήσεις. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει εφέτος στο 1,3%, στο χαμηλότερο ποσοστό από την παγκόσμια ύφεση του 2009.
Η ισοτιμία των δύο νομισμάτων, «κλειδωμένη» στα 3,75 ριάντ ανά δολάριο από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1980 (λόγω του πολέμου Ιράν – Ιράκ), λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας και αντιπληθωριστικό ανάχωμα της σαουδαραβικής οικονομίας από τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και ας μη λησμονείται ότι το πετρέλαιο ως εμπόρευμα αποτιμάται στις διεθνείς αγορές σε δολάρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.