Λιγότερα έσοδα από τόκους μετρούν οι τράπεζες

«Κόπωση» εμφανίζουν τα τραπεζικά έσοδα από τόκους το 2016, παρά τις βελτιωμένες επιδόσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων τα τελευταία δύο τρίμηνα.

«Κόπωση» εμφανίζουν τα τραπεζικά έσοδα από τόκους το 2016, παρά τις βελτιωμένες επιδόσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων τα τελευταία δύο τρίμηνα. Πρόκειται για τάση που είναι απόρροια των χαμηλότερων επιτοκίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τα οποία ρυθμίζουν οι τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (Non Performing Exposures –NPEs).
Από τα στοιχεία 9μήνου που παρουσίασαν οι διοικήσεις της Πειραιώς και της Eurobank, προκύπτει ότι οι εσωτερικές μονάδες διαχείρισης επισφαλειών τους αναγκάζονται σε συνεχείς προς τα κάτω αναπροσαρμογές του κόστους χρήματος. Στόχος τους είναι η διαμόρφωση των δόσεων σε επίπεδα στα οποία να μπορεί να αντεπεξέλθει ο δανειολήπτης.
Οπως εξηγεί κορυφαία τραπεζική πηγή, για να «πρασινίσει» μια προβληματική χορήγηση, θα πρέπει μετά την αλλαγή των όρων αποπληρωμής της να συμπληρώσει 12 συνεχείς μήνες χωρίς καμία καθυστέρηση. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, «η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων αποτελεί κλειδί για τη μείωση των NPEs κατά 40% μέχρι και το 2019, καθώς από αυτήν την πηγή έχει σχεδιαστεί να προέλθει το 1/3 της επιδιωκόμενης προσαρμογής». Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει σχετικά το ίδιο στέλεχος, «όσο πιο γενναία είναι η αρχική ρύθμιση, τόσο πιο πιθανό είναι ένα δάνειο να καταστεί εκ νέου ενήμερο».
Αντίκτυπος


Η τακτοποίηση των «κόκκινων» χορηγήσεων με χαμηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία των διατραπεζικών δεικτών euribor, με τους οποίους είναι συνδεδεμένη η πλειονότητα των ανοιγμάτων, έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στα έσοδα από τόκους. Οπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα της Πειραιώς και της Eurobank, τα μέσα επιτόκια στα υπόλοιπα των χορηγήσεων υποχώρησαν τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, το μέσο επιτόκιο του συνόλου των δανείων της Πειραιώς στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 4% το γ’ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, υποχωρώντας τους τελευταίους 12 μήνες κατά 46 μονάδες βάσης. Την ίδια περίοδο, το euribor 3 μηνών σημείωσε μεσοσταθμική πτώση της τάξης των 27 μονάδων βάσης, εξηγώντας το 60% περίπου της προαναφερθείσας πτωτικής διαδρομής. Το υπόλοιπο τμήμα της αφορά τις επεμβάσεις της τράπεζας στα επιτόκια.
Οι τάσεις


Ανάλογες τάσεις εμφανίζονται και στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank, όπου το μέσο περιθώριο δανεισμού (spread) υποχώρησε στο 4,70% στο γ’ τρίμηνο από το 4,79% έναν χρόνο νωρίτερα. Πτώση 31 μονάδων βάσης σε τριμηνιαία βάση κατέγραψε το μέσο κόστος δανεισμού στην επιχειρηματική πίστη, ενώ στη λιανική, μετά από άνοδο τριών συνεχών τριμήνων, σημειώθηκε αντιστροφή των τάσεων με μείωση 13 μονάδων βάσης, στο 4,47%.
Παρά την πτωτική πορεία των επιτοκίων, ο στόχος για ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους επετεύχθη, λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών. Αυτή κατέστη δυνατή μέσω της περικοπής στα επιτόκια καταθέσεων, αλλά και της αποπληρωμής μεγάλου μέρους των δανείων που έχουν ληφθεί από τον ακριβό μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).
Η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και η εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων από την ΕΚΤ άνοιξαν τον δρόμο για την αναδιάρθρωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα. Μικρότερη συμβολή στη διαδικασία μείωσης του ELA προσέφερε η αύξηση των καταθετικών υπολοίπων στο β’ και στο γ’ τρίμηνο της εφετινής χρονιάς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.