Κόντρα στο ρεύμα τα ελληνικά ομόλογα

Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως σημείωσαν άνοδο, δηλαδή οι τιμές τους (που κινούνται αντίστροφα) υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές φοβούνται πως οι πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παγκοσμίως σημείωσαν άνοδο, δηλαδή οι τιμές τους (που κινούνται αντίστροφα) υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές φοβούνται πως οι πολιτικές του νέου προέδρου των ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε άνοδο των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού, τα αντίστοιχα ελληνικά ακολούθησαν διαφορετική πορεία.
Οι προσδοκίες ότι οσονούπω θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και θα αποφασιστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου οδήγησαν σε άνοδο των τιμών, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 7,156%, ενώ η απόδοση του τίτλου που λήγει τον Απρίλιο του 2019 έπεσε στο 6,9%, όταν τον Σεπτέμβριο βρισκόταν στο 10%.
Τα (βραχυπρόθεσμα) μέτρα φέρεται ότι αφορούν επιμήκυνση κατά πέντε χρόνια των λήξεων για χρέος 65 δισ. ευρώ περίπου (από τα 320 δισ. συνολικά). Το σχέδιο προβλέπει την επιμήκυνση των λήξεων ομολόγων από 28 σε 32 χρόνια και τη μετατροπή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό. Φυσικά αυτά τα μέτρα δεν οδηγούν σε κάποια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, η οποία υπό όρους θα μπορούσε να λάβει χώρα ως τα μέσα του 2018, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.
Η αποκλιμάκωση πάντως των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ίσως συνεχιστεί, εκτιμούσαν αναλυτές της αγοράς, καθώς η αναταραχή μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ βελτιώνει τις πιθανότητες για μια ελάφρυνση του χρέους της χώρας. Ωστόσο, άλλοι αναλυτές εφιστούν προσοχή, καθώς θεωρείται απίθανο να υπάρξει σύντομα η κατάλληλη αναδιάρθρωση για την Ελλάδα, καθώς η Γερμανία είναι απίθανο να προσφέρει σημαντικές παραχωρήσεις πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους. Επίσης οι αναλυτές επισημαίνουν και το γεγονός πως η ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά είναι πολύ χαμηλή μετά την έλλειψη προσφοράς από τον Σεπτέμβριο του 2014, κάτι που αυξάνει τους επενδυτικούς κινδύνους.
Την ίδια στιγμή πάντως, στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, το sell-off συνεχίζεται, με τους ιταλικούς τίτλους να έχουν μπει στο στόχαστρο των επενδυτών, καθώς οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 44 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάιο του 2012. Στις ΗΠΑ επίσης το κόστος δανεισμού το ίδιο διάστημα σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 15 ετών, ενώ το premium έναντι των γερμανικών είναι στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990.


Ερευνα Sentix
Πάνω από το Grexit το Italexit

Με βάση το Ινστιτούτο Sentix, που καταγράφει τις πιθανότητες που δίνουν οι χρηματαγορές στο ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, η έξοδος της Ιταλίας είναι πλέον πιο πιθανή από αυτή της Ελλάδας, αφού οι επενδυτές τοποθετούν τον κίνδυνο του Italexit στο 9,9% και του Grexit στο 8,5%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.