Ελλειψη εργατικών χεριών στις ΗΠΑ – 5,5 εκατ. ακάλυπτες θέσεις εργασίας

Είναι γνωστό ότι ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί - ακόμη και στους θαμώνες εστιατορίου της Νέας Υόρκης την περασμένη Τρίτη,

Είναι γνωστό ότι ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπόσχεται, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί –ακόμη και στους θαμώνες εστιατορίου της Νέας Υόρκης την περασμένη Τρίτη, όπου πήγε για να δειπνήσει -, μείωση των φόρων. Εχει υποσχεθεί, όμως, και τη δαπάνη 1 τρισ. δολαρίων για την ώθηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το κονδύλι, που θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα δαπανηθεί για τη βελτίωση των υποδομών στις ΗΠΑ.
Το ερώτημα, ωστόσο, που θέτουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, λαμβάνοντας υπόψη την υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ λίγο πάνω από το 5%, είναι αν διαθέτει σήμερα η χώρα ικανό αριθμό εργαζομένων με τις απαραίτητες εξειδικεύσεις για να αναλάβουν την υλοποίηση των «projects» αυτών. Σημειωτέον ότι σε μια αγορά εργασίας στην οποία το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται κάτω από το 5%, θεωρείται ότι επικρατούν συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
Ο Ομπάμα έριξε την ανεργία


Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δηλαδή, ο οποίος στην αρχή της θητείας του με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης αντιμετώπισε ποσοστά ανεργίας άνω του 10%, ετοιμάζεται να παραδώσει στον Τραμπ τη χώρα με την αγορά εργασίας σε συνθήκες οιονεί πλήρους απασχόλησης.
Σε πρόσφατες δηλώσεις τους στον αμερικανικό Τύπο οι σύμβουλοι του Τραμπ Γουίλμπουρ Ρος και Πίτερ Ναβάρο σημείωσαν ότι οι θέσεις εργασίας στον κλάδο των υποδομών αποτελούν μια πιθανή λύση στο ζήτημα των συγκριτικά υψηλότερων ποσοστών ανεργίας των Αμερικανών που δεν διαθέτουν τη βασική εκπαίδευση. Πράγματι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Brookings, έδειξε ότι μόνο το 12% των εργαζομένων που απασχολούνται σε έργα βελτίωσης των υποδομών (κατασκευές και συντήρηση δικτύων μεταφορών, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού κ.λπ.) διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο ή μεταπτυχιακά διπλώματα. Παρά ταύτα, οι μη πτυχιούχοι εργαζόμενοι στις υποδομές συνήθως αμείβονται καλύτερα από ανάλογου εκπαιδευτικού επιπέδου εργαζομένους σε άλλους κλάδους. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε μια αγορά με ανεργία που έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά; Σύμφωνα με τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές, στις ΗΠΑ υπάρχουν αυτή την ώρα 5,5 εκατομμύρια ακάλυπτες θέσεις εργασίας. Αλλά είναι γνωστό ότι πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις παραπονούνται ότι δεν δύνανται να βρουν εξειδικευμένους εργαζομένους για να προσλάβουν.
Η φούσκα των ακινήτων


Σύμφωνα με έρευνες που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, το 60% των εργαζομένων στην οικοδομή επλήγησαν από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων και την κατάρρευση των τιμών τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και αποσύρθηκαν από την αγορά εργασίας, επιδεινώνοντας έτσι περαιτέρω την κρίση στον κλάδο.
Ανάλογες αποχωρήσεις και αλλαγές επαγγελματικής κατεύθυνσης παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ και σε πολλούς κλάδους του εμπορίου τα χρόνια της κρίσης.
Ταυτόχρονα πολλοί εργαζόμενοι που γεννήθηκαν τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια (οι περίφημοι Baby Boomers, στους οποίους στηρίχθηκε το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα στις ΗΠΑ και στη Δύση εν γένει) συνταξιοδοτήθηκαν. Και καθώς οι ροές των μεταναστών έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη εργατικών χεριών, κυρίως εξειδικευμένων επαγγελματιών, γίνεται όλο και πιο αισθητή. Ανεξάρτητα από τη θεαματική πτώση της ανεργίας στα χαρτιά –άλλωστε καταμετρούνται ως άνεργοι μόνο οι αιτούντες απασχόληση στα αρμόδια γραφεία.

«Η Αμερική έχει παραμελήσει τις υποδομές της. Ο ευρύτερος κλάδος χρειάζεται μια επανεκκίνηση και με ένα ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο ο Τραμπ ίσως καταφέρει να δρομολογήσει τη διαδικασία προς την επανεκκίνηση. Αλλά η εξεύρεση εργαζομένων για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς του θα είναι δύσκολη υπόθεση»
έγραφε την περασμένη Δευτέρα το Reuters. Αν διώξει πάραυτα και 3 εκατομμύρια μετανάστες, όπως έχει προαναγγείλει, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.