O Mάρκος των Φιλιππίνων τελικώς αναπαύεται ως ήρωας

Τέλος μπήκε στο σίριαλ της ταφής του επί 20 χρόνια προέδρου των Φιλιππίνων, Φερντινάντο Μάρκος. Ο άνθρωπος που κυβέρνησε τη χώρα με σιδηρά πυγμή, αναπαύεται πλέον στο κοιμητήριο των Ηρώων. Η ταριχευμένη σορός του μεταφέρθηκε υπό άκρα μυστικότητα για την αποφυγή επεισοδίων.

Τέλος μπήκε στο σίριαλ της ταφής του επί 20 χρόνια προέδρου των Φιλιππίνων, Φερντινάντο Μάρκος. Ο Μάρκος αναπαύεται πλέον στο κοιμητήριο των Ηρώων της χώρας του.

Κυβέρνησε τις Φιλιππίνες με σιδηρά πυγμή από το 1965 μέχρι το 1986, όταν διέφυγε με αμερικανική συνδρομή στη Χαβάη.

Στις εκλογές που έγιναν αμέσως μετά ήρθε στην εξουσία η Κορασόν Ακίνο, σύζυγος του δολοφονηθέντος (λίγα χρόνια νωρίτερα) ηγέτη της Αντιπολίτευσης Μπενίνο Ακίνο.

Στις Φιλιππίνες οι Αρχές αποφάνθηκαν ότι η χώρα έγινε φτωχότερη κατά τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια στη διάρκεια της προεδρίας του: μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά εξαφανίστηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Ιδιαίτερα γνωστή για τη ροπή στον πλούτο, τα κοσμήματα και τα παπούτσια -είχε χιλιάδες ζευγάρια- έγινε η σύζυγός του Ιμέλντα Μάρκος.

Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Μάρκος, το 1989, η πολυπληθής οικογένεια πέτυχε την πολιτική της επιστροφή στις Φιλιππίνες.

Η ίδια η 87χρονη πλέον Ιμέλντα (κυβερνήτης της Μανίλα στα χρόνια της παντοδυναμίας του συζύγου της) εξελέγη βουλευτής, ενώ ο γιος του έγινε γερουσιαστής και κόντεψε να φτάσει μέχρι την αντιπροεδρία.

Ο ίδιος ο Μάρκος παρέμενε ταριχευμένος, αφού η οικογένειά του επιθυμούσε σφόδρα την ταφή του στο Κοιμητήριο των Ηρώων. Το ζήτημα πήρε πολιτικές διαστάσεις και έφτασε μέχρι τα δικαστήρια.

Συχνές ήταν και οι διαδηλώσεις οπαδών και αντιπάλων του, όχι πάντα ειρηνικές.

Οι προηγούμενοι πρόεδροι των Φιλιππίνων αρνούνταν κατηγορηματικά την ταφή του στο συγκεκριμένο Κοιμητήριο με το σκεπτικό ότι διχάζει την κοινωνία.

Τα πράγματα άλλαξαν με την εκλογή του νυν προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος θεωρούσε ότι ο Μάρκος έπρεπε να αναπαυθεί ως ήρωας, αφού ήταν βετεράνος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το θέμα έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έδωσε το «πράσινο φως».

Όπως παρατηρούν ξένα ΜΜΕ, οι δικαστές φαίνεται να κινήθηκαν στη γραμμή του νυν προέδρου Ντουτέρτε.

Μετά την απόφαση ξεκίνησε μια επιχείρηση-αστραπή για τη μεταφορά της σορού στο σημείο της ταφής. Όλα έγιναν με μυστικότητα και ταχύτητα προκειμένου να προλάβουν συγκεντρώσεις και αντιδράσεις.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει εξεταστεί από το Δικαστήριο η έφεση στην απόφαση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν και νέες περιπέτειες με τη σορό του.

Απόστολος Ρουμπάνης

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.