Με την ολοκλήρωση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου (περί τις οκτώ το βράδυ) οι ομάδες νεαρών αντιεξουσιαστών που είχαν καταλάβει χώρους του Ιδρύματος από το απόγευμα της Τετάρτης, έστησαν σκηνικό πολέμου. Με οδοφράγματα απέκλεισαν τις οδούς Στουρνάρη, Τζωρτζ και Πατησίων ενώ είχαν ήδη ξηλώσει μάρμαρα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως πολεμοφόδια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι οδομαχίες ξεκίνησαν με ρίψη μολότοφ από μεριάς των νεαρών ενώ οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά. Μέσα σε λίγη ώρα τα Εξάρχεια ξαναμετατράπηκαν σε εμπόλεμη ζώνη.

24:12 Εντεκα συλλήψεις και πέντε προσαγωγές μετά τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο.

24:04 Αποχώρησαν οι νεαροί από το Πολυτεχνείο. Ηρεμία προς το παρόν στα Εξάρχεια.



23:47
Γραφεία, καρέκλες και άλλα αντικείμενα από τις πανεπιστημιακές αίθουσες καίγονται στη Στουρνάρη ενώ οι ρίψεις μολότοφ συνεχίζονται.

23:35 Τέσσερις συλλήψεις και επτά προσαγωγές.

22:42 Τρεις συλλήψεις, δύο προσαγωγές και το σκηνικό πολέμου σε πλήρη εξέλιξη.

22:40 Συνεχής ρίψη μολότοφ από τις ομάδες των νεαρών που έχουν βγει από το προαύλιο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων όπου και «επιχειρούν» αυτή τη στιγμή. Οι κάδοι καθώς και ο χώρος μπροστά από την πύλη του Πολυτεχνείου (στην Πατησίων) έχουν πάρει φωτιά.

22:10 Αρχισαν πάλι οι οδομαχίες στη Στουρνάρη. Μολότοφ και χημικά.



21:38
Μικροεπεισόδια και στο Ηράκλειο καθώς κατά τη διάρκεια της πορείας ομάδα νεαρών πέταξε μπογιές στο δικαστικό μέγαρο και προκάλεσε καταστροφές σε εισόδους καταστημάτων.

21.36 Δύο συλλήψεις για τα επεισόδια

21:23 ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Επεισόδια μετά το πέρας της πορείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, και στα Γιάννενα. Τραυματίστηκε στο μέτωπο, του πέταξαν καδρόνι, ο αστυνομικός διευθυντής και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

21:21 Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκου: «Άθλιοι έκαψαν την ελληνική σημαία. Κανένα άσυλο, κανένα άβατο για εκείνους που βανδαλίζουν τα σύμβολα και την περιουσία ενός ολόκληρου λαού. Η κυβέρνηση ας επιβάλλει, επιτέλους, την τάξη».

21:10 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ενταση μετά την ολοκλήρωση της πορείας και στην συμπρωτεύουσα καθώς από το προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ομάδα διαδηλωτών _μετά το τέλος της πορείας_ εκτόξευσε αντικείμενα και βόμβες μολότοφ εναντίον ατυνομικών οι οποίοι απάντησαν σε χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης. Κλειστή η εγνατία οδός (φωτογραφία αριστερά)

20:56 ΠΑΤΡΑ: Μικρής έκτασης επεισόδια στην Πάτρα κατά τη διάρκεια της πορείας. Πέταξαν πέτρες κατά του Γ΄ αστυνομικού τμήματος και σε υποκατάστημα τράπεζας. Λίγη ώρα μετά το τέλος της πορείας μία ομάδα νεαρών έβαλε φωτιά σε κάδους και πέταξε πέτρες. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές.

20:25 ΒΟΛΟΣ: Επεισόδια από ομάδα αντιεξουσιαστών οι οποίοι βανδάλισαν υποκαταστήματα τραπεζών και ενεχυροδανειστήριο, ξήλωσαν μάρμαρα και πλακάκια από το κτίριο Παπαστράτου και επιτέθηκαν σε διμοιρίες αστυνομικών πετώντας πέτρες, μάρμαρα, φωτοβολίδες και μολότοφ. Στην αγορά της πόλης επικάτησε πανικός. Οι διαδηλωτές ταμπορώθηκαν στο κτίριο του Πανεπιστημίου.

20:24
Σύμφωνα με πληροφορίες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλίας Ζαγοραίος έχει δώσει ατύπως τη συγκατάθεσή του για επέμβαση της αστυνομίας στον χώρο του Πολυτεχνείου στην περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικές πράξεις. Πάντως οι πρυτανικές αρχές έχουν ενημερώσει από το απόγευμα την Εισαγγελία για την «κατάληψη» του χώρου αλλά επισήμως δεν έχουν ζητήσει εισαγγελική συνδρομή.

20:10 Δύο ομάδες επιχειρούν εναντίον των αστυνομικών. Η μεγαλύτερη έρχεται από τη Στουρνάρη, πετάει μολότοφ και κατευθύνεται στα γύρω στενά. Η άλλη ομάδα πετάει κυρίως πέτρες-μάρμαρα και άλλα αντικείμενα μέσα από το προαύλιο του Πολυτεχνείου. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν αναπτυχθεί στη Στουρνάρη και την Τοσίτσα.

19.45 Από Στουρνάρη και Πατησίων οι «επιθέσεις» των νεαρών εναντίον αστυνομικών οι οποίοι προσπαθούν να τους απωθήσουν στα Εξάρχεια

19:34 Συνεχίζονται τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο

19:29 Ατομα έχουν ανέβει στην σκεπή του Πολυτεχνείου και ρίχνουν μολότοφ, μάρμαρα και πέτρες.

19:00 Νεαροί βγήκαν από τον χώρο του Πολυτεχνείου, έστησαν οδοφράγματα σε Πατησίων, Στουρνάρη και Τζωρτζ και άρχισαν πετροπόλεμο και ρίψεις μολότφ προς τους αστυνομικούς.

15:37 Η ομάδα των αντιεξουσιαστών έχει «υπό τον έλεγχό της» και την είσοδο της Πατησίων. Ετσι ελέγχουν απόλυτα τον χώρο του Πολυτεχνείου.

15:31 Περί τα εκατό άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου εντός του Πολυτεχνείου

14:30 Ενα κράνος και 3 ασπίδες απο το βαν της Αστυνομίας βρίσκονται σε άγαλμα της πλ. Εξαρχείων

Εκδηλώσεις με κτήριο υπό κατάληψη

Για πρώτη φορά εφέτος οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα γίνουν με κτήριο υπό κατάληψη από ομάδες αναρχικών και ατόμων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το Πολυτεχνείο θα μείνει ανοικτό και μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων μνήμης σήμερα το μεσημέρι και αφού ξεκινήσει η μεγάλη πορεία για την Αμερικάνικη πρεσβεία, περίοδος κατά την οποία κάθε χρονιά έκλειναν όλες οι πύλες του.

Τα μέλη των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ αλλά και της Συγκλήτου του βρίσκονται τις τελευταίες δυο ημέρες σε διαρκή συνεδρίαση. Η χθεσινή τους συνεδρίαση τελείωσε στις 8 το πρωί και αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκ νέου σε συζητήσεις με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για το πως πρέπει να χειριστούν το θέμα. Είναι προφανές ότι οι αστυνομικές αρχές και το υπουργείο Παιδείας έχουν ενημερωθεί και βρίσκονται σε αναμονή.
Το θέμα ωστόσο ξεφεύγει από τα χέρια της διοίκησης του Πολυτεχνείου και απαιτεί πλέον πολιτικό χειρισμό από την κυβέρνηση και τις αστυνομικές αρχές, καθώς πρόσφατο είναι το παρελθόν το παράδειγμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο ομάδες αναρχικών κατέλαβαν το καλοκαίρι το κτήριο μιας σχολής και οργάνωσαν πανευρωπαϊκή κατασκήνωση.
Οι εκδηλώσεις μνήμης θα γίνονται σήμερα στο Πολυτεχνείο μόνο από την μπροστινή πύλη της οδού Πατησίων καθώς η πλαϊνή της οδού Στουρνάρα ελέγχεται από τις ομάδες των καταληψιών.
Σε κατάληψη βρίσκεται από χθες όπως είναι γνωστό, ολόκληρο το κτήριο Γκίνη που συνορεύει με την είσοδο της οδού Στουρνάρα.
Κατά την χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος, ακούστηκαν πολλές απόψεις, όπως και το να μην γίνουν καν σήμερα οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μνήμης για να προστατευτεί το Ίδρυμα. Τα μέλη της διοίκησης του ΕΜΠ είναι προφανές ότι αισθάνονται «απροστάτευτα» μπροστά στην πιθανότητα σοβαρών επεισοδίων, ωστόσο, τελικά αποφάσισαν να συνεχίσουν κανονικά όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και να προσπαθήσουν όπως μπορέσουν να περιφρουρήσουν το Ίδρυμα.