ΝΔ: Χρήσιμη και παραγωγική η επίσκεψη Ομπάμα αλλά χρειάζεται κυβέρνηση που να προωθεί τις επενδύσεις

«Οι σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποτελούν σταθερή επιλογή της εθνικής μας στρατηγικής» ήταν το μήνυμα της Ν.Δ. λίγη ώρα πριν φθάσει στην Αθήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Οι σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ αποτελούν σταθερή επιλογή της εθνικής μας στρατηγικής» ήταν το μήνυμα της Ν.Δ. λίγη ώρα πριν φθάσει στην Αθήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Αυτή η γραμμή δεν άλλαξε και μετά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου και στην ηγεσία της Ν.Δ. αποτιμούν θετικά την παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα και αναγνωρίζουν τη σημασία των θετικών αναφορών του, οι οποίες αφορούν, όχι απλά μια κυβέρνηση, αλλά μια χώρα που πορεύεται για έβδομη χρονιά εν μέσω μνημονίου.

Εξάλλου και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την ημέρα της παρουσίας του κ. Ομπάμα στην Αθήνα στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό National Public Radio (NPR), τον χαρακτήρισε σπουδαίο φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας που στάθηκε ως φίλος κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, που η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν ισχυρό σύμμαχο και με τη νέα αμερικανική διοίκηση. Εκτιμώ ότι η αμερικανική πολιτική προς την Ευρώπη δεν θα μεταβληθεί σημαντικά» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.και χαρακτηρίζοντας απολύτως σεβαστή την βούληση των αμερικανών πολιτών που εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ ως νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, σημείωσε με έμφαση, δίνοντας το στίγμα του κόμματός του: «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα διοίκηση. Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της εικόνας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα».

Στην ηγετική ομάδα όμως της Ν.Δ., χωρίς να παραγνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους, στέκονται ιδιαίτερα και στην αναφορά του κ. Ομπάμα στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να γίνει πραγματικά η χώρα μας φιλική για επενδύσεις.

Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο κεντρικός στόχος δεν βοηθάει, κατά την ηγεσία της Ν.Δ., η παρούσα κυβέρνηση και γι’ αυτό ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον αμερικανικό ραδιοσταθμό ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση που να προωθεί την επιχειρηματικότητα και τις μεταρρυθμίσεις.

«Μια Κυβέρνηση ικανή να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Εκτιμώ ότι σήμερα δεν διαθέτουμε μια τέτοια Κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προέταξε το επιχείρημα για άμεση πολιτική αλλαγή την οποία ζητεί ο ίδιος και το κόμμα του.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.που παρέστη στο δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προς τιμή του κ. Ομπάμα με τον οποίο είχε και θερμή χειραψία και σύντομη συνομιλία, προφανώς κρίνει θετικά τις αναφορές του προέδρου των ΗΠΑ για το χρέος.

Εξάλλου, η εκτίμηση που υπήρχε και πριν από την επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αθήνα, ήταν ότι ο «πλανητάρχης», αν και απερχόμενος, επιθυμεί να συνδέσει την ολοκλήρωση της θητείας του με την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, χωρίς όμως να παραγνωρίζεται και το γεγονός των εκλογών που υπάρχουν σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ υπάρχει και η άποψη ότι το «κλειδί» των όποιων εξελίξεων είναι στο Βερολίνο.

Μάλιστα, στέκονται στο σημείο που ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε στις χώρες του Βορρά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Για να μην αδικήσω και κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, που δεν είναι και πολύ δημοφιλείς εδώ στην Ελλάδα, οφείλω να πω ότι πρέπει από την άλλη μεριά να αναγνωρίσουμε ότι και αυτοί έχουν τη δική τους πολιτική, τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς, έχουν πολίτες, ψηφοφόρους και πολλές φορές δείχνουν διστακτικότητα, όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Για να εξουδετερωθεί η όποια κριτική γίνεται από τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη έχει αρχίσει και μέσα από το διαδίκτυο πολεμική κατά της Ν.Δ.για το ζήτημα του χρέους, από την αξιωματική αντιπολίτευση μεταδίδεται ότι το κόμμα υποστηρίζει παγίως τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τονίζεται ότι αυτό ετέθη με ένταση από την κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ.το 2012 (θυμίζουν την απόφαση του Eurogroup) επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα, στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι εάν δεν είχε διακοπεί ο βίος της τότε κυβέρνησης θα είχε ήδη ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η χώρα θα έβγαινε στις αγορές, χωρίς να χρειαστεί άλλο, τρίτο μνημόνιο, ενώ σήμερα κάποιοι κάνουν λόγο για τέταρτο πρόγραμμα.

Επίσης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ότι «η λιτότητα παρατράβηξε» και πως «σημαντικό μέρος της ευθύνης έχουν και οι πιστωτές μας», αλλά και στην διευκρίνιση πως μεταξύ των άλλων, «εάν, όμως, θέλουμε να πείσουμε τους δανειστές ότι απαιτείται δημοσιονομική χαλάρωση, οφείλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία».

Επί της ουσίας, η ηγεσία της Ν.Δ. κρίνει «χρήσιμη και παραγωγική» την επίσκεψη Ομπάμα για τα ελληνικά συμφέροντα, αν και πρέπει όλοι να είμαστε, όπως λένε, συγκρατημένοι για το τι ακριβώς θα συμβεί στο ζήτημα του χρέους, καθώς αυτά που ακούσανε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως υποστηρίζουν ήταν αναμενόμενα.

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την ηγεσία της Ν.Δ.στο Κυπριακό που θεωρούν ότι βρέθηκε στην ατζέντα των συνομιλιών του κ. Τσίπρα με τον κ. Ομπάμα, παρά τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν συζητήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το βράδυ της Τετάρτης, όπου και θα έχει πλήρη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνομιλίες στην Ελβετία.

Τετ-α-τετ Ομπάμα-Μητσοτάκη στο «Στ. Νιάρχος»

O πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ πριν την έναρξη της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης συζήτησής τους έγινε μια γρήγορη αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, ενώ συμφώνησαν πως η λιτότητα πρέπει να τερματιστεί. Σε γενικές γραμμές σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η σύντομη συνομιλία που είχε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.