Αν ταξίδεψε στην Ελλάδα για να υποστηρίξει την υστεροφημία του, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ταξίδεψε στη Γερμανία για να υποστηρίξει την… ΤΤΙΡ. Πρόκειται για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ που προωθούν με μεγάλη ζέση η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, αλλά έχει προκαλέσει την καχυποψία όχι μόνο εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών αλλά και κάποιων ηγετών της ΕΕ, όπως ο γάλλος Φρανσουά Ολάντ και ο αυστριακός Βέρνερ Φάινμαν.

Οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί εργοδότες, εργαζόμενοι και καταναλωτές έχουν να επωφεληθούν από την περίφημη Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (ΤΤΙΡ), διαβεβαίωσαν προτού ακόμα συναντηθούν στο Βερολίνο οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας, Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ αντιστοίχως.
Σε άρθρο που συνυπογράφουν στο γερμανικό περιοδικό «WirtschaftsWoche» (Οικονομική Εβδομάδα) οι Ομπάμα και Μέρκελ υπογραμμίζουν ότι «μια συμφωνία που συνδέει στενότερα τις οικονομίες μας και που υιοθετεί κανόνες που ανταποκρίνονται στις κοινές μας αξίες, θα μας ισχυροποιήσει τις επόμενες δεκαετίες και θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Μεταξύ των αποδεκτών του άρθρου των Ομπάμα και Μέρκελ –αναμφίβολα θα αναφερθούν και προφορικά στο θέμα της σχεδιαζόμενης ευρωατλαντικής εμπορικής συμφωνίας –συμπεριλαμβάνεται και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε επανειλημμένα επιτεθεί κατά των διεθνών συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου με το επιχείρημα ότι αυτές θα στοιχίσουν αμερικανικές θέσεις εργασίας.
Ανάλογες ενστάσεις για την ΤΤΙΡ έχουν εγείρει συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικά κόμματα αλλά και Ευρωπαίοι πολιτικοί. Εν προκειμένω, εκτός από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Αυστρίας Ολάντ και Φάιμαν αντιστοίχως, και ο γερμανός αντικαγκελάριος (ο στενότερος συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε εκφράσει την άποψη ότι διαφωνίες μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ «έχουν ντε φάκτο σκοτώσει» την ΤΤΙΡ.
«Κανείς δεν θέλει να το παραδεχθεί, αλλά κατά τη γνώμη μου οι διαπραγματεύσεις έχουν καταρρεύσει εκ των πραγμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ στο κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF, προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι δεν ήταν δυνατόν να υποκύψουν στις αμερικανικές απαιτήσεις».