Την προσοχή στους ενηλίκους χρήστες του Διαδικτύου, ιδιαιτέρως εκείνους μεγαλύτερης ηλικίας, εφιστούν οι ειδικοί καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα άτομα άνω των 55 είναι εκείνα που έπειτα από τα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά διαδικτυακές απειλές. Τα ανησυχητικά ευρήματα έρχονται από την έκθεση «Μεγάλοι και σοφότεροι; Μια ματιά στις απειλές που αντιμετωπίζουν online τα άτομα άνω των 55» η οποία συντάχθηκε από τους ειδικούς της εταιρείας ασφαλείας Kaspersky Lab σε συνεργασία με την εταιρεία έρευνας αγοράς B2B International.
Δικτυωμένος ο… κακός λύκος
Στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 12.546 χρήστες του Internet σε παγκόσμια κλίμακα. Φάνηκε, λοιπόν, ότι τα άτομα άνω των 55 ετών τείνουν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο περισσότερο απρόσεκτα, χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να εξαπατώνται από επιτήδειους κατά την online περιήγησή τους. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών πέφτει συχνά στα δίχτυα ψηφιακών απατεώνων όταν πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές, τραπεζικές συναλλαγές ή ακόμα και κατά την επικοινωνία τους με τους αγαπημένους τους χωρίς να έχουν προηγουμένως λάβει μέτρα ασφαλείας, ανοίγοντας έτσι κυριολεκτικά την πόρτα στους ψηφιακούς εγκληματίες.
Εκτός από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, γενικώς οι χρήστες του Διαδικτύου οφείλουν να θωρακίσουν και τις φορητές ηλεκτρονικές τους συσκευές με τη βοήθεια των οποίων σερφάρουν, επικοινωνούν ή ψωνίζουν online. Πολύ σημαντικές, σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας, είναι οι ρυθμίσεις απορρήτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα άτομα άνω των 55 ετών σπανίως θέτουν σε λειτουργία δυνατότητες όπως το «βρες το κινητό μου» –με σκοπό να μπορούν να το βρουν σε περίπτωση κλοπής τους –ή αλλάζουν τη διαδικτυακή σύνδεσή τους σε ιδιωτικό δίκτυο VPN.
Το 94% των ατόμων αυτών χρησιμοποιεί το email ως μέσο επικοινωνίας. Συνήθως μπαίνουν στο Διαδίκτυο για να φέρουν εις πέρας καθημερινές τους εργασίες, όπως για παράδειγμα πληρωμές μέσω e-banking. Το ποσοστό των χρηστών άνω των 55 ετών μάλιστα που πραγματοποιεί διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές (είτε αυτό αφορά αγορές είτε τραπεζικές συναλλαγές) ανέρχεται στο 90%, συγκριτικά με 84% άλλων ηλικιακών ομάδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ωστόσο, μόνο το 49% των μεγάλων ανησυχεί για την ευάλωτη θέση στην οποία μπορεί να βρεθεί ψωνίζοντας online. Υπολογίζεται ότι περίπου 4 στους 10 (40%) έχουν εκθέσει τον εαυτό τους σε κίνδυνο καταχωρώντας σε διάφορες ιστοσελίδες ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους που αφορούσαν χρηματοοικονομικά στοιχεία.
Ψηφιακή αφέλεια άνω των 55
Η έλλειψη τεχνολογικών γνώσεων και εξοικείωσης με το Διαδίκτυο είναι άλλο ένα ζήτημα που κάνει τα άτομα άνω των 55 πιο ευάλωτα απέναντι στους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουν. Η έκθεση των ειδικών υποστηρίζει ότι το 20% των δικτυωμένων χρηστών έχει ηλικιωμένους συγγενείς που έχουν κατεβάσει άθελά τους κακόβουλο λογισμικό και το 14% έχει ηλικιωμένους συγγενείς που έχουν πέσει θύματα ψεύτικων διαδικτυακών κληρώσεων. Το 13%, πάλι, έχει συγγενείς προχωρημένης ηλικίας που έχουν μοιραστεί πάρα πολλές προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό τους στο Διαδίκτυο και το 12% γνωρίζει ηλικιωμένους που έχουν πέσει θύματα διαδικτυακής απάτης, έχουν συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο κατά την περιήγησή τους στο Διαδίκτυο χωρίς να το έχουν επιδιώξει ή έχουν επικοινωνήσει με επικίνδυνους αγνώστους online.
«Από τη μία πλευρά, είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι τόσο πολλοί άνθρωποι άνω των 55 χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να πραγματοποιήσουν αγορές, τραπεζικές συναλλαγές και για να μείνουν συνδεδεμένοι με τους αγαπημένους τους. Η έκθεση δείχνει σαφώς ότι αυτή η γενιά αγκαλιάζει μια δικτυωμένη ζωή και όλες τις ευκαιρίες που την ακολουθούν. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι σαφές ότι οι άνω των 55 δεν έχουν κάνει αρκετά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους επαρκώς. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν πιστεύουν καν πως μπορεί να αποτελέσουν στόχο για τους ψηφιακούς εγκληματίες, με αποτέλεσμα να θέτουν τον εαυτό τους επανειλημμένως σε κίνδυνο» εξηγεί ο Αντρέι Μοχόλα, επικεφαλής του τμήματος Consumer Business, του ρωσικού κολοσσού ασφαλείας Kaspersky Lab. «Καλούμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες του Διαδικτύου να αποκτήσουν επίγνωση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν όταν βρίσκονται online και να ενεργήσουν με έναν τεχνολογικά επιδέξιο τρόπο. Ενθαρρύνουμε ακόμα τους νεότερους χρήστες του Διαδικτύου να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους συγγενείς και φίλους τους να αντεπεξέλθουν στις υπαρκτές ψηφιακές απειλές. Οι ενεργοί χρήστες θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση όταν είναι online, ενώ θα πρέπει να προβούν σε όλες τις απαραίτητες για την ασφάλειά τους κινήσεις –π.χ. στην εγκατάσταση αξιόπιστων λύσεων ασφαλείας και στην εξασφάλιση υψηλών ρυθμίσεων απορρήτου για όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση στο Διαδίκτυο –προκειμένου να εξασφαλίσουν μια δικτυωμένη ζωή» καταλήγει.
HeliosPlus