Τα δώρα Ομπάμα και η πραγματικότητα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη ενός αμερικανού ηγέτη...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη ενός αμερικανού ηγέτη σε οποιαδήποτε χώρα, συνιστά ένα σημαντικό γεγονός. Πολύπερισσότερο όταν πρόκειται για ένα χαρισματικό πρόεδρο όπως ο Ομπάμα στο τελευταίο του διεθνές ταξίδι καθώς έχει προηγηθεί η απροσδόκητη εκλογή Τράμπ. Αν και βρίσκεται στο τέλος της θητείας του ο Μπαρόκ Ομπάμα εξακολουθεί με τις δηλώσεις και παρεμβάσεις του να προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σε συμβολικό λοιπόν επίπεδο η επίσκεψη του αμερικανού ηγέτη στην Ελλάδα αποτελεί μείζον γεγονός. Οι αναφορές του κατά της λιτότητας και υπέρ της ρύθμισης του χρέους μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, αλλά αποδεικνύουν τη συνέπεια του στην πολιτική που και ο ίδιος εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αποτελούν άλλωστε συνέχεια των παρεμβάσεων του σε κρίσιμες φάσεις της ελληνικής κρίσης.

Τα δώρα όμως του προέδρου Ομπάμα πέρα από τη συμβολική σημασία και επικοινωνιακή – για την κυβέρνηση – σημασία τους δεν μπορεί να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Το επεσήμανε και ο ίδιος αναγνωρίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη,όπου είναι δύσκολο και επίπονο για 28 διαφορετικές κυβερνήσεις να μπορέσουν να ξεπεράσουν το σκόπελο των διαφορετικών απόψεων και συμφερόντων για να προχωρήσουν σε μεγάλα βήματα.

Δυστυχώς για τους έλληνες πολίτες οι ύμνοι στο αρχαίο ελληνικό κάλλος και οι αναφορές στην κοιτίδα της δημοκρατίας δεν αρκούν για να ξεπεράσουμε τα σημερινά μας προβλήματα. Πολύ περισσότερο που η εκλογή Τράμπ αποτελεί ένα αστάθμητο παράγοντα ως προς τη συνέχισης της αμερικάνικης πολιτικής.
Οι ειλικρινείς εκφράσεις συμπάθειας και συμπόνιας του αμερικανού προέδρου ηχούν σίγουρα ευχάριστα στα αυτιά των ελλήνων πολιτών και φυσικά της κυβέρνησης. Άλλωστε το παλαιότερο αντιαμερικανικό μένος – πλην ελάχιστων εξαιρέσεων – έχει καταλαγιάσει και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ θεωρούνται δεδομένοι σύμμαχοι της χώρας μας.
Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν άμεση εμπλοκή -πλην της συμμετοχής τους στο ΔΝΤ – στη διαχείριση των ελληνικών προβλημάτων και πολύ περισσότερο δεν έχουν, ακόμα κι αν το επιθυμούν, λόγο στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Η επιρροή τους παραμένει σίγουρα σημαντική και στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι καθοριστική.
Ας κρατήσουμε λοιπόν τα λόγια συμπαράστασης που ακούσαμε, μαζί βέβαια με τις πάγιες συμβουλές για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά ας μην τρέφουμε υψηλές προσδοκίες ως προς την αποτελεσματικότητα τους. Ο Μπαρόκ Ομπάμα θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο δημοφιλείς αμερικανούς προέδρους και όχι για τη συμβολή του στην επίλυση της ελληνικής κρίσης.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.