Τι υποστηρίζουν Βούτσης και Παππάς για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών

Στον τελικό αριθμό των αδειών για τους τηλεοπτικούς σταθμούς αναφέρθηκαν σήμερα σε δηλώσεις τους τόσο ο αρμόδιος υπουργός κ. Ν. Παππάς, όσο και ο πρόεδρος της Βουλής κ. N. Βούτσης.

Στον τελικό αριθμό των αδειών για τους τηλεοπτικούς σταθμούς αναφέρθηκαν σήμερα σε δηλώσεις τους τόσο ο αρμόδιος υπουργός κ. Ν. Παππάς, όσο και ο πρόεδρος της Βουλής κ. N. Βούτσης.

Ο κ. Παππάς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι ο αριθμός θα «προκύψει κατόπιν διαβούλευσης της κυβέρνησης με τις πολιτικές δυνάμεις και θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ». Ερωτηθείς για το αν θα επιμείνει στον αριθμό «4», ο υπουργός σημείωσε ότι ο τελικός αριθμός μπορεί να είναι και λίγο αυξημένος, ενώ χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Σημείωσε επίσης ότι μόλις εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιστροφή των χρημάτων στους τέσσερις υπερθεματιστές.
Βούτσης: Περισσότερες από τέσσερις, αλλά δεν θα ξεχειλώσει

Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είπε ότι «είναι σαφές ότι θα πάμε σε μεγαλύτερο αριθμό αδειών από αυτόν που ως τώρα συζητάγαμε, δηλαδή τις τέσσερις άδειες, αλλά αυτό δεν πρέπει να ξεχειλώσει», ενώ επανέλαβε ότι «θα μπει στοπ στις συνθήκες γαλέρας» για τους εργαζόμενους στα κανάλια.
Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει συμβιβασμούς, αν χρειαστεί όμως «θα γίνει ξανά σκληρή πολιτική αντιπαράθεση» για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε επίσης ότι «το ΕΣΡ πρέπει να δει με ανοικτό πνεύμα τον αριθμό των αδειών». Εξήγησε ότι ο ρόλος του ΕΣΡ θα πρέπει να είναι ισχυρός κατά το πρότυπο του γαλλικού ΕΣΡ. Εκτίμησε επίσης ότι τα μέλη της Αρχής θα ορκιστούν την ερχόμενη Δευτέρα.
Για το νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί «σε λίγους μήνες 3 ή 4» καθώς υπάρχει ήδη η εμπειρία. Ωστόσο έκρινε ως «απολύτως αναγκαίο να υπάρξει νόμος γέφυρα» αν επιβραδυνθεί η διαδικασία του διαγωνισμού, καθώς αυτή τη στιγμή, ούτε τυπικά δεν είναι ρυθμισμένο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. «Ή θα πάμε γρήγορα στο νέο διαγωνισμό ή αν πάμε σε σοβαρές καθυστερήσεις και χρόνους μεγάλους θα πρέπει να πάμε σε νομοθετική ρύθμιση». «Το ΕΣΡ δε νομοθετεί» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Μπορεί να πάμε στις 5 ή στις 6 άδειες, ή μπορεί το ΕΣΡ να πείσει ότι χρειάζεται 3 ή 4. Δεν το γνωρίζω πλην όμως, όταν η διαφημιστική πίτα ήταν 400 εκ. ευρώ, το 2008 στα πρακτικά του συνεδρίου του ΣΕΒ συνάδελφοί σας έλεγαν ότι μπορεί να ζήσουν 2,3 ιδιωτικά κανάλια. Τώρα η διαφημιστική πίτα είναι 170 –180 εκ. ευρώ. Δεν είναι εύκολο να υπάρξουν πολλές άδειες. Ή θα χρειαστεί τα κανάλια να προστρέξουν στη διαπλοκή για να ζήσουν ή οι επιχειρηματίες από άλλα κέρδη και πηγές για το κέφι τους θα βάζουν για να ζήσουν τα κανάλια. Τρίτο δεν υπάρχει».
Αναφερόμενος στην ποιότητα των σημερινών καναλιών τόνισε:«Πείτε μου τα τελευταία χρόνια αν υπάρχει πολιτισμός, ρεπορτάζ, ανταποκριτές που να βγαίνουν έξω και να φέρνουν θέματα».
Τόνισε ότι, παρά τα όποια προσκόμματα, η κυβέρνηση αυτή θα λέει ότι υπήρξε διαγωνιστική διαδικασία και τίμημα και είναι κανονικά εξορθολογισμένο το τοπίο και αυτό είναι σημαντικό. «Θέλουμε πολύ γρήγορα να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ και να προχωρήσουμε και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς . Κατά το παρελθόν είχαν ληφθεί αλλεπάλληλες αποφάσεις από το ΣΤΕ για τη μη σύννομη κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και καμία άλλη κυβέρνηση δεν τις είχε σεβαστεί», είπε.
Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν κρίθηκε ο νόμος 4349 αντισυνταγματικός», αντιθέτως ισχύει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.