Απότομο φρενάρισμα της γερμανικής οικονομίας

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο του έτους η γερμανική οικονομία, εξέλιξη που αποδίδεται από τους ειδικούς στην κάμψη των εξαγωγών.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο του έτους η γερμανική οικονομία, εξέλιξη που αποδίδεται από τους ειδικούς στην κάμψη των εξαγωγών.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών Μελετών της Γερμανίας το ΑΕΠ αυξήθηκε το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, Απριλίου-Ιουνίου το γερμανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,7% (πάντα σε τριμηνιαία βάση). Οι ειδικοί ανέμεναν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,4%.
«Οι εξελίξεις στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου ήταν αυτές που επηρέασαν την ανάπτυξη. Οι εξαγωγές υποχώρησαν ελαφρά, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκηαν συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2016», αναφέρει σε συνοδευτική των στοιχείων για την ανάπτυξη ανακοίνωσή της η γερμανική Στατιστική Υπηρεσία.
Απειλή Τραμπ
Η Υπηρεσία αξιολογεί ως «θετική οικονομική επιρροή» την αύξηση τόσο της εσωτερικής ζήτησης όσο και των δημοσίων δαπανών. Κάποιοι αναλυτές, ωστόσο, εκτίμησαν ότι η αβεβαιότητα που δημιούργησε το Brexit λειτούργησε ως αντίβαρο στην ισχυρή οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό της Γερμανίας.
«Το Brexit βρήκε τη γερμανική οικονομία σε κατάσταση ισχυρή. Αλλά η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ συνιστά απειλή για τη γερμανική οικονομία, αν υλοποιηθούν οι προεκλογικές ιδέες για περιορισμό των εισαγωγών από το εξωτερικό», δήλωσε στο Reuters ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING Bank.
«Αν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, οι ΗΠΑ, προχωρήσει όντως προς την κατεύθυνση του προστατευτισμού, η πορεία αυτή θα αφήσει αναμφίβολα τα ίχνη της στο γερμανικό ΑΕΠ», πρόσθεσε ο Μπρζέσκι.
Ο επικεφαλής της IHS Global Insight Χάουαρντ Άρτσερ παρατήρησε μιλώντας στο BBC ότι η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται τώρα με ρυθμούς χαμηλότερους από το μέσο όρο των κρατών-μελών, που ήταν το τρίτο τρίμηνο 0,3% σε τριμηνιαία βάση.
«Το πολιτικό κλίμα μπορεί να καταστεί συν τω χρόνω προβληματικό για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τους ερχόμενους μήνες, με δεδομένη την ψήφο των Βρετανών για αποχώρηση από την ΕΕ τον Ιούνιο και την εκλογή Τραμπ το Νοέμβριο. Δεν αποκλείονται πιθανά πολιτικά σοκ στην Ευρωζώνη. Οι γενικές εκλογές που θα διενεργηθούν το 2017 στην Ολλανδία το Μάρτιο, στη Γαλλία τον Απρίλιο/Μάιο και στη Γερμανία το Σεπτέμβριο, όπως και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ρέντσι στην Ιταλία μοιάζει ευάλωτη, γεννούν ανησυχία για πιθανά πολιτικά σοκ στην περιοχή», πρόσθεσε ο Άρτσερ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.