Κρίσιμη περίοδος για την κυβέρνηση ξεκινά μετά την επίσκεψη Ομπάμα

Ενα διήμερο κατά το οποίο τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας θα είναι στραμμένα στην Αθήνα ξεκινά με την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη το πρωί.

Ενα διήμερο κατά το οποίο τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας θα είναι στραμμένα στην Αθήνα ξεκινά με την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη το πρωί.

Το πρώτο ταξίδι του απερχόμενου Προέδρου στο εξωτερικό μετά την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ καθιστά μεν το ταξίδι του κ. Ομπάμα στην Ευρώπη – με επόμενο σταθμό το Βερολίνο – ιστορικής σημασίας, η οποία πάντως αφορά περισσότερο την δική του υστεροφημία και λιγότερο τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για μία καθοριστική παρέμβαση στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Οι θέσεις και οι διαθέσεις του κ. Ομπάμα έγιναν ήδη γνωστές και δημοσιοποιήθηκαν με την συνεντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή: τάσσεται υπέρ μίας ρύθμισης του χρεους, την συνδέει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ενώ ψηλά στην ατζέντα της αμερικανικής κυβέρνησης (ίσως και ψηλότερα από άλλα ζητήματα) βρίσκεται η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Εν αναμονή των συζητήσεων και με δεδομένες τις περιορισμένες δυνατότητες ουσιαστικών αποτελεσμάτων καθώς ο κ. Ομπάμα αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο σε δύο μήνες, για την ελληνική κυβέρνηση ξεκινά από την επομένη της αναχώρησής του από την Αθήνα ένα κρίσιμο διάστημα.

Με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο Αλ. Τσίπρας καλείται να αποδείξει ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός είχε ουσία και αποστολή την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την ταχεία άρση όλων εκκρεμοτήτων.

Από την επόμενη εβδομάδα κατά κάποιες πληροφορίες και εκτιμήσεις ξεκινά μία κούρσα με τον χρόνο και στο προσεχές διάστημα θα κριθούν πολλά και σημαντικά:

  • κατ’ αρχάς το κλείσιμο της αξιολόγησης και το τι θα σημάνει αυτό για ενδεχόμενα νέα μέτρα στο πεδίο των εργασιακών, κυρίως.
  • η άρση της αναστάτωσης στον τραπεζικό τομέα, δεδομένης της κρίσης στην Εθνική Τράπεζα που απειλεί με συστημική αποσταθεροποίηση τον ούτως ή αλλως προβληματικό κλάδο
  • το περιεχόμενο της διαφαινόμενης συμφωνίας ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ για τους όρους της συμμετχής του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και τι δεσμεύσεις θα προϋποθέτει κάτι τετοιο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, είτε εν είδει επέκτασης του υπάρχοντος μνημονίου είτε εν όψει ενός νέου
  • ο χρόνος της συζητήσης για τις βραχυπρόθεσμες διευθετήσεις του χρέους, τις οποίες προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση.

Από τις εξεξελίξεις σε αυτά τα πεδία, οι οποίες οριοθετούνται χρονικά στο επόμενο δίμηνο κρίνονται σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν και κυβερνητικές πηγές πολλές από τις αποφάσεις για τα περαιτερω βήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.