Η γερμανική Φρανκφούρτη και το Λουξεμβούργο «διαφημίζουν» στις αμερικανικές τράπεζες την καταλληλότητά τους ως έδρα των τμημάτων τους στην Ευρώπη για την εποχή μετά το Brexit -η οποία μπορεί να συνοδευτεί με απώλεια του ευρωπαϊκού διαβατηρίου το Σίτι.

Η Φρανκφούρτη είναι «έρωτας με την δεύτερη ματιά» λέει η Έσση, ενώ ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου λέει πως το δουκάτο θα μπορούσε να γίνει «δεύτερος πυλώνας» του τραπεζικού συστήματος.

Έντονο ενδιαφέρον να διαδεχθεί το Σίτι έχει εκφράσει, υπενθυμίζεται, και το Παρίσι. Οι πρώτες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου.

Τη Δευτέρα, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Έσσης (πρωτεύουσα του οποίου είναι η Φρανκφούρτη) Τόμας Σέφερ ανέφερε πως ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Τόμας Μπουφιέρ, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει με τις αμερικανικές τράπεζες το «πώς μπορούν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά».

«Η Φρανκφούρτη είναι έρωτας με τη δεύτερη ματιά, όμως ένας τέτοιος έρωτας κρατά παραπάνω» είπε, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Σέφερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αρκετές αμερικανικές τράπεζες για μετακόμιση στον Μάιν.

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια τόνισε την καταλληλότητα της δικής του χώρας.

Ο Γκραμένια εκτίμησε πως το Λονδίνο θα μείνει για κάποιον καιρό ακόμη χρηματοπιστωτικό κέντρο, όμως το Λουξεμβούργο μπορεί να γίνει «δεύτερος πυλώνας» σημείωσε.

Η Φρανκφούρτη θέλει επίσης να πάρει και την έδρα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) και ο Σέφερ χρησιμοποιήσε το επιχείρημα της παρουσίας της ΕΚΤ.

Ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου το απέρριψε ευγενικά: «Για την ΕΚΤ είχε γίνει μία μικρή εξαίρεση» είπε, υπενθυμίζοντας ότι στις Συνθήκες το Λουξεμβούργο αναφέρεται ως προτιμητέο για τους διευρωπαϊκούς οικονομικούς θεσμούς. «Οι εξαιρέσεις δεν πρέπει να πολλαπλασιάζονται» είπε χαρακτηριστικά.