«Αν με ρωτούσατε τη Δευτέρα αν θα εκλεγεί η Λεπέν πρόεδρος της Γαλλίας, θα σας απαντούσα «Αποκλείεται, δεν υπάρχει περίπτωση». Σήμερα δεν μπορώ πλέον να το αποκλείσω» λέει στο «Βήμα» ο Ντανιέλ Μπουά, διευθυντής Ερευνών στο CEVIPOF, το κέντρο πολιτικών ερευνών του Πανεπιστημίου Sciences Po στο Παρίσι.
Θα είναι η Γαλλία η επόμενη χώρα που θα υποκύψει στον εθνολαϊκισμό εκλέγοντας τη Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου/Μαΐου 2017;
«Τελευταίως έχουμε τόσες εκπλήξεις στην πολιτική που δεν μπορούμε πλέον να αποκλείσουμε τίποτα. Η εκλογή Τραμπ θα μπορούσε να επηρεάσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, κατ’ αρχάς ενισχύοντας τον Φρανσουά Σαρκοζί ο οποίος ακολουθεί ήδη τη στρατηγική της πρόκλησης. Θα μπορούσε να κάνει τη στρατηγική του Σαρκοζί να πλησιάσει περισσότερο τη μέθοδο Τραμπ, δηλαδή να κλιμακώσει προκλήσεις και λαϊκισμό, και να τον ενισχύσει έναντι της Λεπέν. Υπάρχουν δύο υποθέσεις. Η μία είναι ότι οι ψηφοφόροι που είναι δεκτικοί στο μήνυμα κατά των ελίτ θα στηρίξουν τον Σαρκοζί και θα κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικανών. Το ερώτημα είναι αν η εκλογή Τραμπ θα ανατρέψει τα προγνωστικά και θα χαρίσει τη νίκη στον Σαρκοζί αντί στον Αλέν Ζιπέ. Βλέπουμε πολλά κοινά ανάμεσα στον Σαρκοζί και στον Τραμπ: αν και ο πρώτος δεν είναι τόσο ακραίος όσο ο δεύτερος, πατάει στον λαϊκισμό και χρησιμοποιεί συχνά λεξιλόγιο που σοκάρει. Οσο για τον αν θα εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν, αν υποθέσουμε ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα περάσουν αυτή και ο Ζιπέ, εκείνος θα φαντάζει σαν ο υπερασπιστής των παραδοσιακών ελίτ, δηλαδή όπως η Χίλαρι Κλίντον, ενώ από την άλλη πλευρά η Λεπέν θα εκπροσωπεί τη λαϊκή ψήφο. Αν με ρωτούσατε τη Δευτέρα αν θα εκλεγεί η Λεπέν πρόεδρος της Γαλλίας, θα σας απαντούσα «Αποκλείεται, δεν υπάρχει περίπτωση». Σήμερα δεν μπορώ πλέον να το αποκλείσω».
Μετά τις αμερικανικές εκλογές, εκφράζεται στη Γαλλία η ανησυχία για αυτό το ενδεχόμενο;
«Στις εφημερίδες όχι τόσο, αλλά στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται. Κυρίως στις ιστοσελίδες της διανόησης εκφράζονται ερωτήματα για την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων και αν αυτές είναι εσφαλμένες όπως ήταν και στις ΗΠΑ. ‘Η μήπως υποτιμάμε την ψήφο υπέρ της Λεπέν –στη Γαλλία συνηθίζουμε να την υποτιμάμε. Το 2002 εκπλαγήκαμε όταν το Εθνικό Μέτωπο πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και γενικώς οι δημοσκόποι δυσκολεύονται να εκτιμήσουν την ψήφο υπέρ της Λεπέν. Είχαμε την εντύπωση ότι το λύσαμε, ότι κατορθώναμε να την υπολογίζουμε καλύτερα. Πιστεύω ότι η εκλογή του Τραμπ ενισχύει την αξιοπιστία της Λεπέν. Προς το παρόν δεν νομίζω ότι θα κερδίσει, αλλά πλέον δεν μπορούμε να το αποκλείουμε τελείως. Πρέπει να παρακολουθούμε με πολλή προσοχή τις δημοσκοπήσεις γιατί και στην Αμερική η εκλογή Τραμπ βρισκόταν ενίοτε εντός του στατιστικού λάθους ορισμένων δημοσκοπήσεων. Πριν από 15 χρόνια, ούτε που φανταζόμασταν ότι το Εθνικό Μέτωπο θα περνούσε στον δεύτερο γύρο, σήμερα μας φαίνεται σχεδόν «κανονικό» το ότι η Λεπέν θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αποκλείοντας τον υποψήφιο της Αριστεράς. Το απίστευτο δηλαδή έχει ήδη συμβεί. Θα προχωρήσει παραπέρα;».
Τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί τυχόν εκλογή της Λεπέν;
«Οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρέπει να αναλάβουν δράση. Στο τελευταίο ντιμπέιτ για τις προκριματικές εκλογές του δεξιού κόμματος, κανείς δεν αναφέρθηκε στη φτώχεια για παράδειγμα. Τσακώθηκαν μεταξύ τους για το αν έγιναν καλώς ή κακώς πράγματα στο παρελθόν, μίλησαν για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, αλλά ούτε κουβέντα για το πώς θα βγάλουμε τον κόσμο από τη φτώχεια. Είναι καλό να επαναστατήσουν οι λεγόμενοι «φτωχοί εργαζόμενοι», εκείνοι που εργάζονται αλλά δεν αντέχουν οικονομικά ένα σπίτι. Είναι αναγκασμένοι να ζουν στο αυτοκίνητό τους γιατί αν κερδίζουν 1.000 ευρώ δεν έχουν αρκετά χρήματα για να βρουν σπίτι στο Παρίσι ή στα περίχωρα, είναι απολύτως αδύνατο. Στις προκριματικές του δεξιού κόμματος κανένας δεν αναφέρθηκε στα προβλήματα αυτά, οι δημοσιογράφοι δεν έκαναν καμία ερώτηση για τη φτώχεια και οι πολιτικοί δεν έδωσαν καμία απάντηση. Αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ αποτελεί μια προειδοποίηση. Αν δεν ανανεώσουν τα ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, σημαίνει ότι πραγματικά δεν κατανόησαν τι συνέβη στις ΗΠΑ».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ