Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει να αντιμετωπίσει έναν κόσμο σε αναταραχή, με πρώτη τη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς, οι γνώσεις του στην εξωτερική πολιτική είναι πολύ περιορισμένες και ενίοτε απλοϊκές. Η ιδεολογία του, αν μπορούμε να αποκαλέσουμε έτσι το σύνολο των συχνά προκλητικών δηλώσεών του, έχει στοιχεία από απομονωτισμό (δεν επιθυμεί την ανάμειξη σε πολέμους σε χώρες που δεν απειλούν άμεσα τις ΗΠΑ), προστατευτισμό (θέλει να προστατεύσει τους αμερικανούς εργαζομένους και τα αμερικανικά προϊόντα έναντι των ξένων) και «δοσοληψία» (επιθυμεί ανταλλάγματα για την προστασία νατοϊκών συμμάχων ή για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου). Ολα αυτά αρέσουν σε μεγάλη μερίδα των Αμερικανών.
Ο Τραμπ αρνείται να αναπτύξει το σχέδιό του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους προκειμένου να πιάσει «αυτούς τους αλήτες» στον ύπνο αλλά δηλώνει ότι «θα γαμ@ στις βόμβες» τις πετρελαϊκές τους δραστηριότητες. Για τους τρομοκράτες γενικώς, προτείνει αλλαγή της διεθνούς νομοθεσίας για να επιτρέπεται ο βασανισμός τους. Αλλη φαεινή του πρόταση είναι να σκοτώνουμε τα μέλη της οικογένειάς τους «ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά» για όσους σκέφτονται να τους μιμηθούν.
Για τη Συρία ειδικότερα, δηλώνει ότι επιθυμεί να παραχωρήσουν οι ΗΠΑ την πρωτοκαθεδρία στη Ρωσία. Στο Ιράκ ο Τραμπ –ο οποίος λέει ότι ήταν κατά της αμερικανικής εισβολής το 2003, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ήταν ασαφής –έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα συνεργαστεί πιο στενά με τους Κούρδους.
Το Ισραήλ πρέπει να χαίρεται για την εκλογή του Τραμπ αφού αναμένεται βελτίωση των σχέσεων οι οποίες ήταν ψυχρές ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. «Οταν γίνω πρόεδρος, η εποχή που φερόμασταν στο Ισραήλ σαν να ήταν πολίτης δεύτερης κατηγορίας θα τελειώσει από την πρώτη μέρα» δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος δεν αποκλείεται να τολμήσει να κάνει αυτό που δεν τόλμησε κανένας προκάτοχός του: να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Αν και η έδρα της ισραηλινής κυβέρνησης βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, οι πρεσβείες έχουν παραμείνει στο Τελ Αβίβ έως ότου λυθεί το καθεστώς της πόλης που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσά τους.
Με τους μουσουλμάνους εν γένει ο Τραμπ δεν τα πάει καθόλου καλά. Εχει προτείνει την
«ολοκληρωτική και πλήρη» απαγόρευση της εισόδου τους στις ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν θα ήταν εφικτό. Αντίθετα, αναμένεται ο νέος πρόεδρος να «συγχρωτιστεί» τελικά με μουσουλμάνους, καθώς, όπως κάθε προκάτοχός του, θα συνεχίσει τις καλές σχέσεις με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του Κόλπου –Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Κουβέιτ.
ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
Καλή χημεία με τον Πούτιν
Οι υποστηρικτές του Τραμπ εκτιμούν ότι οι σχέσεις της Αμερικής με την Ρωσία θα βελτιωθούν επί της προεδρίας του. Ο Τραμπ ζητάει μια νέα συμμαχία με τη Μόσχα και έχει εμφανώς «καλή χημεία» – τουλάχιστον τώρα, πριν διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου – με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αντίθετα προς τη Χίλαρι Κλίντον.
Δεν θέλει τη συμφωνία με Ιράν
Ο Τραμπ είναι ιδιαίτερα επικριτικός προς τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, χάρη στην οποία θεωρεί ότι η Τεχεράνη απέκτησε πρόσβαση σε 150 δισ. δολάρια που είχαν παγώσει ενώ η Ουάσιγκτον δεν έλαβε τα απαραίτητα ανταλλάγματα. Δηλώνει ότι θα την «ακυρώσει» αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει ορισμένα σημεία της.
Εμπορικός πόλεμος με τους Κινέζους
Με την Κίνα υπάρχουν ανησυχίες ότι ο νέος πρόεδρος θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο καθώς προτίθεται να αυξήσει σημαντικά τη φορολογία στις κινεζικές εισαγωγές ενώ αποκαλεί την ένταξη της Κίνας στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την «μεγαλύτερη κλοπή θέσεων εργασίας στην Ιστορία».
Λάβρος ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κατά Βελγίου και Γαλλίας
«Εγώ καταλαβαίνω τι συμβαίνει στον κόσμο καλύτερα από τους Ευρωπαίους»
Οικονομική κρίση, πρόσφυγες, Brexit και τρομοκρατικές επιθέσεις… «Πάντα έλεγα ότι οι Βρυξέλλες είναι μια κόλαση και ξαφνικά έγινε γνωστό ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Εγώ καταλαβαίνω τι συμβαίνει στον κόσμο πολύ καλύτερα από αυτούς τους πολιτικούς» δήλωσε ο Τραμπ τον Μάρτιο λίγο μετά τις βόμβες στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών. Ο νέος πρόεδρος είναι πολύ επικριτικός προς τους ευρωπαίους ηγέτες, θεωρώντας ότι δεν κάνουν αρκετά για να συλλάβουν τους τρομοκράτες.
Τα χειρότερα σχόλια τα επιφυλάσσει για τη Γαλλία και το Βέλγιο, κατηγορώντας τις δύο αυτές χώρες ότι κάνουν το παν για να δυσκολεύουν το έργο των μυστικών υπηρεσιών και της αντιτρομοκρατικής. Για παράδειγμα, τις επικρίνει για τη νομοθεσία τους κατά της οπλοφορίας, η οποία, κατά τον Τραμπ, εμποδίζει τους απλούς πολίτες να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
Η πρόταση του Τραμπ να απαγορευτεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Οταν όμως οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, προφανώς ανέβηκαν στην εκτίμηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ δεδομένου ότι τους επαίνεσε γι’ αυτό.
Για όσους στην Ευρώπη αντιτίθενται στη διατλαντική εμπορική συμφωνία TTIP, η εκλογή του Τραμπ αποτελεί ευχάριστη είδηση, καθώς ένα από τα λίγα ζητήματα στα οποία έχει δείξει συνέπεια είναι η αντίθεσή του προς αυτήν. Οταν μπει στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να τη ρίξει στο καλάθι των αχρήστων.
Για το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είχε προκαλέσει ανησυχία όταν ρωτήθηκε αν θα υπερασπιζόταν στρατιωτικά τις χώρες της Βαλτικής σε τυχόν επίθεση της Ρωσίας. Ως απάντηση, αναρωτήθηκε αν οι χώρες αυτές έχουν καλύψει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τη Συμμαχία. Ο Τραμπ θεωρεί οι ΗΠΑ πληρώνουν υπερβολικά πολλά χρήματα για το ΝΑΤΟ, το οποίο πρέπει να πάψει να ασχολείται με τη Ρωσία και να στραφεί προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των προσφυγικών ροών.
Οι ηγεσίες της Ρωσίας και της Κίνας έσπευσαν να συγχαρούν τον Τραμπ για την απρόσμενη επικράτησή του, όπως και άλλες αυταρχικές, λαϊκιστικές, δυνάμεις ανά τον κόσμο. Μεταξύ των πολιτικών που υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη νίκη του Τραμπ ήταν η αρχηγός του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο ακροδεξιός υπερασπιστής του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ και ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μίλησε για την ανάγκη μιας συνεργασίας βασισμένης στην ελευθερία και στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου αβεβαιότητας για τον κόσμο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ