Η ιστορία έχει ενδιαφέρον και παρότι κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα τη μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη. Λίγες ημέρες πριν κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή οι τροπολογίες Παππά, πρόεδρος κόμματος του κεντρώου χώρου με τη συνοδεία στενού συνεργάτη πέρασε το κατώφλι μεγάλου πιστωτικού ιδρύματος. Το αντικείμενο της συνάντησης δεν ήταν πολιτικό, ήταν ρουσφετολογικό για λογαριασμό του συνεργάτη. Επικεφαλής του ιδρύματος ήταν πρόσωπο γνωστό και των δύο, οπότε υπήρχε οικειότητα στην ατμόσφαιρα, τόση ώστε να μη φαίνεται παράταιρη η παρουσία και τέταρτου προσώπου, του εμπνευστή των τροπολογιών.
Η ξαφνική στροφή


Οι βαριές ξύλινες πόρτες του συγκεκριμένου γραφείου απέτρεψαν πιθανούς ωτακουστές της συζήτησης. Το ραντεβού των τεσσάρων όμως μαθεύτηκε και η φαντασία όσων το έμαθαν εξήφθη με τα όσα παράξενα ακολούθησαν στη Βουλή. Το κόμμα έκανε μια ξαφνική στροφή και υπερψήφισε τις τροπολογίες. Ο συνεργάτης, μάλιστα, πρωταγωνίστησε στην επιχείρηση πειθούς των βουλευτών όχι μόνο του δικού του κόμματος αλλά και ενός γειτνιάζοντος –εκεί απέτυχε.
Η ιστορία είναι όμως ενδεικτική της ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για τα κόμματα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, τα οποία αντικρίζουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα: ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, η ΝΔ διευρύνει την πρωτιά της και η πλειονότητα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων προτιμά να ενταχθεί στο «μαύρο κουτί» της αδιευκρίνιστης ψήφου παρά να επιλέξει ένα από τρία κόμματα του χώρου.
Αυτό που επιχειρούν να κρύψουν κάτω από το χαλί οι κομματικοί μηχανισμοί, κυρίως η Χαρ. Τρικούπη, το ανέδειξε η ανάλυση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (Γιάννης Μαστρογεωργίου, Γιώργος Παπούλιας). «Τις τελευταίες εβδομάδες», γράφουν στην ανάλυσή τους, «κυοφορείται ένα κλίμα υπόγειων διεργασιών κατ’ αρχάς συνεννόησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ. Η αναφορά του κ. Τσίπρα από το βήμα του Συνεδρίου ότι «οφείλουμε με το πολιτικό και θεωρητικό οπλοστάσιο της Αριστεράς να επιδιώξουμε προσεγγίσεις και συγκλήσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους», η μη συμμετοχή πασοκογενών στη νέα κυβέρνηση και η υπερψήφιση της τροπολογίας Παππά είναι τρία γεγονότα που από μόνα τους δεν συνιστούν συμμαχία αλλά αποτελούν ενδείξεις προσέγγισης». Η εκτίμηση των δύο αναλυτών είναι ότι η κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να συνενώσει σε κοινό μέτωπο κατά της ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ και το ΚΙΔΗΣΟ, προσφέροντας «ένα εύληπτο αφήγημα για την αριστερόστροφη μερίδα των πολιτών». Σε διλήμματα επιβίωσης θα βρεθεί και το Ποτάμι, αλλά και όσα στελέχη κινούνται στην ευρύτερη παράταξη όπου έχουν ενταθεί οι συζητήσεις για τη δημιουργία νέου φορέα.
Η στρατηγική της αυτονόμησης από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στέλνει θολά μηνύματα στους ψηφοφόρους, όπως φάνηκε στο θέμα συγκρότησης του ΕΣΡ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι δήλωσαν ότι απέτρεψαν τους αντισυνταγματικούς σχεδιασμούς του Νίκου Παππά και ότι επέβαλαν τη συναίνεση στη ΝΔ. «Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα χρήματα, και όλα αυτά μέσα από το ΕΣΡ και όχι καναλαρχών – υπουργών» ανέφερε η ανακοίνωση του Ποταμιού. Αντιστοίχως ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «πρώτοι και μόνοι αγωνιστήκαμε για τη δημιουργία ενός ακομμάτιστου ΕΣΡ υποστηρίζοντας σθεναρά, αταλάντευτα και με πρόσκαιρο κόστος εκείνο που αποτελούσε τη μόνη θεσμικά ορθή και αξιόπιστη λύση». Ανάλογες ήταν οι απαντήσεις της Φώφης Γεννηματά σε ραδιοφωνική της συνέντευξη. «Είναι η πρώτη φορά που δείξαμε ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Τους αναγκάσαμε να αναδιπλωθούν», «ο νόμος Παππά ξεδοντιάστηκε», «αρκετά έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός τη μέθη της αλαζονείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, εμείς τους υποχρεώσαμε να βάλουν νερό στο κρασί τους», δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Η στάση Βενιζέλου


Η πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ επέβαλε πλήρως την ατζέντα της και ότι εκτός από τον δικό της χώρο απέναντι στον νόμο Παππά τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή ο Ευ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας την αντισυνταγματικότητα των διατάξεών του και ζητώντας την κατάργησή του. «Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την προσωπική του άποψη στο θέμα της ψήφισης της τροπολογίας πριν από λίγες ημέρες», παρατήρησε η κυρία Γεννηματά και αφού τάχθηκε υπέρ της πολυφωνίας απηύθυνε σαφή και κάπως άκομψη προειδοποίηση: «Οι δημοσκοπήσεις αλλά και η σχέση μας με τον κόσμο δείχνουν ότι ξανασυναντιόμαστε με τους ανθρώπους που θέλουμε να εκφράσουμε και κανένας δεν έχει αυτή τη στιγμή το δικαίωμα, ούτε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε αυτή την πορεία ανάκαμψης της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία συνδέεται άμεσα με την ανάκαμψη της χώρας» είπε.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της με τον Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι αν χρειαστεί και υπάρχει αντικείμενο δεν έχει λόγο να μην τον συναντήσει, αλλά η συμπόρευση με το ΚΙΔΗΣΟ υπάγεται στη γενική αρχή «όσοι αποδέχονται το πλαίσιο που έχουμε θέσει μπορούν να έρθουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν υπάρχει όμως περιθώριο για διαβουλεύσεις, για διαδικασίες, για συζητήσεις, για επιτροπές, για φόρουμ».

Κόντρες και συζητήσεις
Αναταράξεις στο ΠαΣοΚ, προβληματισμός στην παράταξη

Το ΠαΣοΚ ούτε ενωμένο προχωρεί ούτε συλλογικές διαδικασίες έχει. Επιπλέον, υπάρχει και ένα βαθύτερο πρόβλημα που αφορά τη συνολική στρατηγική του κόμματος. Ο διαχωρισμός πάση θυσία από τη ΝΔ και η διφορούμενη στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αλιευθούν δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι δεν αποδίδει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον –παρά ελάχιστους καρπούς. Αντί να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της η Χαρ. Τρικούπη, στρέφεται κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων και κατά στελεχών της με την κατηγορία ότι υπονομεύουν την προσπάθεια είτε με δηλώσεις είτε μέσα από τα social media.
Η μετατροπή του ΠαΣοΚ σε ένα περίκλειστο αρχηγικό και αντιδημοκρατικό κόμμα ενοχλεί και προκαλεί αντιδράσεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Το Σαββατοκύριακο ήταν προγραμματισμένες συνεδριάσεις των οργάνων του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θα έχουν ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των στελεχών, καθώς ματαιώθηκε στο παρά πέντε η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠαΣοΚ που είχε προαναγγελθεί επιτείνοντας το κλίμα δυσφορίας.
Ως απόρροια των ευρύτερων προβληματισμών που υπάρχουν στην παράταξη ερμήνευσαν πολλοί τη μεγάλη προσέλευση κόσμου στη συγκέντρωση που έγινε στο Αίγιο την περασμένη Κυριακή, με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών της Αχαΐας. Ομιλητές ήταν ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς, όπως οι Μαρίνος Σκανδάμης, Κώστας Σπηλιόπουλος (ΠαΣοΚ), Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ), Αγγελος Ρούβαλης (Ποτάμι), Κώστας Παπακωνσταντίνου (Οικολόγοι), αλλά και σημαντικές αυτοδιοικητικές και επιστημονικές προσωπικότητες, όπως ο ιατρός Τάκης Ανδρικόπουλος, από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Σιαφάκας κ.ά. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ενιαίου δημοκρατικού χώρου, χωρίς όρους και αποκλεισμούς.
Παρότι η πρωτοβουλία είχε προαναγγελθεί πριν από έναν μήνα και δεν στρεφόταν κατά του ΠαΣοΚ, το οποίο στο συνέδριό του έλαβε παρόμοια απόφαση, η Χαρ. Τρικούπη την εξέλαβε ως ενοχλητική ενέργεια. Την ίδια ώρα που γινόταν η εκδήλωση στο Αίγιο, το επίσημο ΠαΣοΚ οργάνωσε άλλη εκδήλωση στην Ακράτα με περίπου 70 άτομα. Ολα αυτά γίνονται την ώρα που οι δημοσκόποι συμφωνούν ότι αν ενωνόταν ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς θα μπορούσε να επανακτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ