Τα σύννεφα του λαϊκισμού πάνω από την Ευρώπη

Μετά το Brexit και τη νίκη του Τραμπ, οι αγορές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στο ενδεχόμενο νέων εκπλήξεων,

Μετά το Brexit και τη νίκη του Τραμπ, οι αγορές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στο ενδεχόμενο νέων εκπλήξεων, την ώρα που ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν πως τα σύννεφα του λαϊκισμού σκιάζουν πια την Ευρώπη.
Το πολιτικό καλαντάρι δείχνει εξάλλου ότι ο πολιτικός κίνδυνος θα μπορούσε να βρει γόνιμο έδαφος το επόμενο διάστημα εκτιμούσε η Credit Suisse, η οποία μπορεί να αναμένει άνοδο του λαϊκισμού στη Γηραιά Ηπειρο, εν τούτοις θεωρεί πως οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε ακραίες οικονομικές και πολιτικές κρίσεις, ικανές να λειτουργήσουν διαλυτικά για την ΕΕ και το ευρώ.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του φιλοευρωπαϊκού πολιτικού κέντρου καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Οι κίνδυνοι


Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία αποτελούν αυτήν τη στιγμή τον μεγαλύτερο υπαρξιακό κίνδυνο για την Ευρώπη καθώς ενδεχόμενη νίκη της Μαρίν Λεπέν θα βάλει σίγουρα το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου σε δοκιμασία. Το επερχόμενο ιταλικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια τις αγορές, ωστόσο δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο ακόμη και στην περίπτωση της επικράτησης του «Οχι», καθώς κάτι τέτοιο δεν οδηγεί την Ιταλία εκτός ευρώ, ίσως ούτε καν σε πρόωρες εκλογές, εκτίμησε η Credit Suisse, αν και άλλοι αναλυτές σημειώνουν πως ο Ρέντσι έχει εναποθέσει στο αποτέλεσμα την παραμονή του στην εξουσία.
Την ίδια ημέρα, οι Αυστριακοί επιστρέφουν στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Αν και η πραγματική δύναμη στην Αυστρία είναι η καγκελαρία, υπάρχει κίνδυνος ανόδου για πρώτη φορά μετά το 1945 ακροδεξιού πολιτικού.
Στη Γερμανία, η άνοδος του AfD φαίνεται απίθανο να απειλήσει το πολιτικό status quo στις εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου, αν και η Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει αναφέρει ακόμη εάν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Citi εντοπίζει και το ρίσκο του «Vox Populi» («Φωνή λαού») που απεικονίζει τη µεταβαλλόµενη κοινή γνώµη σε µια σειρά από γεγονότα. Ως βασική αιτία ενίσχυσης του «Vox Populi» θεωρούνται οι εισοδηµατικές ανισότητες και οι ανησυχίες που δηµιουργεί η παγκοσµιοποίηση στην παγκόσµια µεσαία τάξη, σε µια στιγµή που αυξάνονται ο αριθµός των εκλογικών αναµετρήσεων, οι µαζικές διαδηλώσεις, οι κυβερνητικές ανατροπές και πολλαπλασιάζονται οι ακραίοι πολιτικοί σχηµατισµοί.
Ο πολιτικός κίνδυνος μάλιστα δεν αυξάνεται απλώς, αλλά αλλάζει. Το νέο είδος του κινδύνου της φωνής του λαού που ξεπροβάλλει στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχει αρχίσει να υπονομεύει το πολιτικό κεφάλαιο των κυβερνήσεων και να επηρεάζει την πολιτική τους, κάτι που δυνητικά έχει άμεση επίπτωση στις προοπτικές της οικονομίας και των αγορών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.