Πώς θα σας φαινόταν αν ακούγατε πως η πορεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, τον διακανονισμό του χρέους της χώρας αλλά και από το αν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σημερινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, γίνει πρωθυπουργός; Ασφαλώς δεν θα δίνατε σημασία και θα χαρακτηρίζατε όποιον υποστήριζε τα παραπάνω τουλάχιστον γραφικό.
Και όμως, οι παραπάνω σοφιστείες έχουν ειπωθεί από τα πιο αρμόδια χείλη της ΕΒΖ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της βιομηχανίας κ. Παντελή Μάνη.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Τέτοια εποχή κάθε χρόνο η διοίκηση της ΕΒΖ ζητεί από τις διευθύνσεις της επιχείρησης να καταρτίσουν έναν προϋπολογισμό για την τρέχουσα χρήση –στη συγκεκριμένη περίπτωση της χρήσης 2016-2017 –τους οποίους στη συνέχεια συγκεντρώνει ο οικονομικός διευθυντής και σχεδιάζει συνολικά τον προϋπολογισμό της εταιρείας, δηλαδή προσδοκώμενα έσοδα και έξοδα.
Παράδειγμα η διεύθυνση γεωπονικού παραθέτει στοιχεία για τα στρέμματα που πρόκειται να καλλιεργηθούν από τους τευτλοπαραγωγούς και τις στρεμματικές αποδόσεις, η εμπορική διεύθυνση για τον όγκο πωλήσεων και τις εκτιμούμενες τιμές της ζάχαρης, η διοικητική διεύθυνση για το κόστος προσωπικού κ.ο.κ.
Ο «Κούλης»


Αριστερά, το επίμαχο e-mail που έστειλε στις 3 Νοεμβρίου ο κ. Μάνης στους επικεφαλής των διευθύνσεων της ΕΒΖ

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παντελής Μάνης με e-mail που έστειλε στις 3 Νοεμβρίου στις αρμόδιες διευθύνσεις με θέμα «Προκοστολόγιο – αποτελέσματα 2016-2017» αναφέρει τα εξής:

«Οι προϋπολογισμοί όταν συντάσσονται έχουν ορισμένες σταθερές και έκτακτες, τις οποίες συνυπολογίζουμε και για τον λόγο αυτό δημιουργούνται έως και τρία σενάρια. Βασικό, αισιόδοξο και απαισιόδοξο. Ξεκινήστε από τα βασικά και φτιάξτε και τα υπόλοιπα, αν πιάσουμε τις προϋποθέσεις και τις λιανίσουμε θα εξαρτηθούμε από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, αν διακανονισθεί το χρέος και αν ο Κούλης γίνει πρωθυπουργός». Προκαλεί θλίψη η άγνοια με την οποία προσεγγίζει ένα κομβικό θέμα για την πορεία μιας ιστορικής βιομηχανίας που βρίσκεται στο κόκκινο ο μάνατζέρ της. Κατ’ αρχάς, σενάρια καταρτίζονται για business plan. Αντιθέτως, ο προϋπολογισμός μιας επιχείρησης είναι ένας και αν αλλάξουν οι συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρήσης τροποποιείται.
Η γλώσσα πάλι που χρησιμοποιεί ο κ. Μάνης και η σύνταξη δεν θυμίζουν ελληνικά. Επίσης, ξενίζει ο τρόπος με τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος μιας κρατικής επιχείρησης μιλά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μια ιδιωτική συζήτηση ενδεχομένως μπορεί να λέει ό,τι θέλει αλλά σε μια εσωτερική επίσημη επικοινωνία της επιχείρησης τα υποτιμητικά σχόλια δεν έχουν θέση.
Τρομάζει και η ελαφρότητα της σκέψης. Αν και η διατύπωση στο e-mail δεν είναι πολύ κατανοητή, ο συντάκτης της υπονοεί πως αν πιάσουν τους στόχους η απογείωση για την εταιρεία θα έρθει με τη ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας που είναι συνυφασμένη με την εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ! Εμπόδιο –προφανώς για κάποιους στη διοίκηση και όχι για την εταιρεία –θα είναι μια αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας.
Ηρθε ως τεχνοκράτης


Θυμίζουμε ότι ο κ. Μάνης διορίστηκε τον Απρίλιο του 2016 CEO της ΕΒΖ από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη ως τεχνοκράτης που θα έτρεχε το σχέδιο δανειακής αναδιάρθρωσης το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ της ΕΒΖ και της Τράπεζας Πειραιώς καθώς η προηγούμενη διοίκηση που είχε διοριστεί από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, όταν ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, έπαιζε καθυστερήσεις και δεν μπορούσε λόγω ιδεολογίας να υπηρετήσει το Μνημόνιο για τη σωτηρία της πολυπαθούς επιχείρησης.
Και εκεί όμως δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα αφού η Πειραιώς έχει εκταμιεύσει μόνο 5 από τα 12 εκατομμύρια που είχε συμφωνηθεί για να χρηματοδοτήσει την εταιρεία, με αποτέλεσμα η ΕΒΖ να χρωστά περίπου 2 εκατ. ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς από την περσινή σοδειά όταν μάλιστα θα χρειαστεί άλλα 13 εκατ. για να τους αποζημιώσει για την εφετινή παραγωγή τεύτλων.
Η εκταμίευση των υπολοίπων 7 εκατ. ευρώ αργεί γιατί δεν έχουν φθάσει στην κατοχή της Πειραιώς οι αποτιμήσεις και τα στοιχεία καθαρότητας των τίτλων ώστε να διενεργήσει διαγωνισμούς για την πώληση ακινήτων της ΕΒΖ.
Με το προϊόν της πώλησης που υπολογίζεται σε 50 εκατ. θα σβηστούν ισόποσα δάνεια και θα ρυθμιστεί το υπόλοιπο χρέος, περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η συμφωνία προέβλεπε τα 3 εκατ. ευρώ να εκταμιευθούν με τη διενέργεια του διαγωνισμού και τα υπόλοιπα 4 εκατ. όταν η Πειραιώς λάβει το τίμημα από την πώληση των ακινήτων.
Επίσης, η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση 2015-2016 εν αναμονή της γνωμάτευσης από τη Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιρειών του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αναφορικά με τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έως του ποσού των 36,4 εκατ. ευρώ.
Στην αύξηση αυτή ο βασικός μέτοχος της ΕΒΖ, ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας, είχε υποχρεωθεί το 2015 να προκαταβάλει τη συμμετοχή του ύψους 30 εκατ. ευρώ έπειτα από πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ψήφισε η κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία αυτή έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) η οποία εξετάζει αν αυτά τα 30 εκατ. ευρώ συνιστούν κρατική ενίσχυση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ