Εκρηξη κερδοφορίας για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Η απόδοση των διυλιστηρίων με ιστορικό ρεκόρ παραγωγής και η αύξηση των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη σχετική σταθερότητα τιμών αργού διαμόρφωσαν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων

Η απόδοση των διυλιστηρίων με ιστορικό ρεκόρ παραγωγής και η αύξηση των εξαγωγών σε συνδυασμό με τη σχετική σταθερότητα τιμών αργού διαμόρφωσαν τα καθαρά κέρδη των Ελληνικών Πετρελαίων στο τρίτο τρίμηνο του 2016 στα 80 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 110% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για το εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 184 εκατ., που αποτελεί ιστορικό υψηλό των τελευταίων ετών, και είναι αυξημένα κατά 76% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2015. Ως εκ τούτου, η διοίκηση ανακοίνωσε πως εξετάζει την αναθεώρηση της μερισματικής πολιτικής που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια μη διανέμοντας κέρδη στους μετόχους.Τα παραπάνω αποτελέσματα επιτεύχθηκαν σε ένα περιβάλλον σημαντικής μείωσης των διεθνών περιθωρίων διύλισης. Η αυξημένη παραγωγή των αναβαθμισμένων διυλιστηρίων του ομίλου οδήγησε σε αύξηση όγκων πωλήσεων κατά 20% (4.388 χιλ. ΜΤ), με τις εξαγωγές αυξημένες κατά 45%, στους 2.459 χιλ. ΜΤ, να καταγράφουν νέο ιστορικό υψηλό, αντιπροσωπεύοντας το 57% των συνολικών πωλήσεων. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει η διοίκηση, η υλοποίηση συμφωνιών με κρατικές εταιρείες πετρελαίου και η αυξημένη ρευστότητα επέτρεψαν τη διαφοροποίηση σε ποιότητες και τρόπο αγοράς αργών και την εκμετάλλευση επιπλέον εμπορικών ευκαιριών στην περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και τη διαχείριση κινδύνου στον εφοδιασμό αργού. Η υψηλή κερδοφορία είχε ως συνέπεια ο καθαρός δανεισμός στο τρίτο τρίμηνο 2016 να διαμορφωθεί στα 1,8 δισ. ευρώ, σημαντικά μειωμένος έναντι του τρίτου τριμήνου του 2015 (2,4 δισ. ευρώ).
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης δήλωσε: «Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος γεννούν προσδοκίες και καθήκοντα για ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Το τρίτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίζεται από υψηλές λειτουργικές επιδόσεις σε όλες τις επιχειρηματικές μας μονάδες. Η πλήρης διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής και η διατήρηση του ήδη υψηλού δείκτη υπεραπόδοσης των διυλιστηρίων (overperfomance) αντιστάθμισαν τα μειωμένα περιθώρια διύλισης και η συνεχιζόμενη εξωστρέφεια επέτρεψε την πλήρη διάθεση των προϊόντων με έμφαση στις εξαγωγές».
Η νέα ομολογιακή έκδοση 375 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 4,875% και η ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης εξαγοράς των ομολόγων λήξεως 2017 εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στη μείωση του ετήσιου χρηματοοικονομικού κόστους το 2017 άνω των 15 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.