Την απόφασή του να παρατείνει τη θητεία του μόνο κατά ένα έτος, έως το 2019, ώστε να εξασφαλιστούν «η συνέχεια και η σταθερότητα» κατά την κρίσιμη περίοδο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει ανακοινώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.
Πρόκειται για μια απόφαση που χαιρέτισε μεν η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αλλά δεν ικανοποίησε μεγάλο μέρος των βουλευτών του κόμματός της –τους οπαδούς του Brexit συγκεκριμένα. Διότι θεωρούν ότι ο Κάρνεϊ υπερέβη τα εσκαμμένα παρεμβαίνοντας δημοσίως υπέρ της παραμονής στην ΕΕ πριν από τη διεξαγωγή του μοιραίου για τη Βρετανία (ενδεχομένως και για την Ευρώπη) δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
Η κατάσταση έχει ως εξής: ο Κάρνεϊ ανακοίνωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει το αξίωμά του το 2018, που λήγει η πενταετής θητεία του, αλλά θα παραμείνει στην ηγεσία της Τράπεζας της Αγγλίας έως τα μέσα του 2019, που θα έχει ολοκληρωθεί το διαζύγιο Βρετανίας – ΕΕ. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα συμβεί αν δεν έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2019 η διετής διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ –οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν τον Μάρτιο του 2017.
Ιδιαίτερα μετά την τρικλοποδιά που έβαλε στη Μέι το Ανώτερο Δικαστήριο της Βρετανίας, που αποφάνθηκε την περασμένη Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου για να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το Brexit.
Γιατί ο καναδικής καταγωγής τραπεζίτης (έλαβε τη βρετανική υπηκοότητα για να αναλάβει το αξίωμα) δεν παρέτεινε την παραμονή του (διατηρεί μονομερώς το δικαίωμα) έως το 2021, ώστε να κλείσει τουλάχιστον οκταετία και να πιάσει τον μέσον όρο των προκατόχων του στην Τράπεζα της Αγγλίας; Ή, ακόμα, γιατί δεν παρέτεινε τη θητεία του έως το 2023, ώστε να κλείσει δύο πενταετίες, όπως έπραξαν οι δύο τελευταίοι προκάτοχοί του, ο Μέρβιν Κινγκ (2003-2013) και Εντι Τζορτζ (1993-2003); Δεν τον πήραν δα και τα χρόνια! Είναι μόλις 51 ετών και πέρυσι τερμάτισε τον μαραθώνιο του Λονδίνου σε χρόνο 03:31′:22», 17 ολόκληρα λεπτά χαμηλότερο από εκείνον που είχε πετύχει το 2011 στον μαραθώνιο της πατρίδας του της Οτάβα.
Σολομώντεια λύση;


Ο Κάρνεϊ είχε δηλώσει προ μηνών ότι θα ανακοίνωνε έως τα τέλη του 2016 την απόφασή του αν θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως το 2021. Την περασμένη Δευτέρα, έπειτα από δίωρη συνάντηση που είχε με τη Μέι, ανακοίνωσε ότι θα μείνει έναν μόνο χρόνο επιπλέον στην Τράπεζα.
Λίγες ημέρες πριν οι «Financial Times» είχαν δημοσιεύσει πληροφορίες ότι ο ίδιος επιθυμούσε να παρατείνει τη θητεία του για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της Τράπεζας απέναντι στις επιθέσεις των υποστηρικτών του Brexit. Και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος Ντάνιελ Χάναν ότι «ο Κάρνεϊ θα ήταν καλύτερο να φύγει με τη λήξη της θητείας του» και πάντως «αν μείνει θα πρέπει να περιοριστεί στα καθήκοντά του και να πάψει να είναι ο ροκ σταρ τραπεζίτης που έχει άποψη για το αν η Σκωτία θα πρέπει να αποσχιστεί από τη Βρετανία ή όχι ή αν η Βρετανία θα πρέπει να αποσχιστεί από την ΕΕ».
Το 2019 τα δύσκολα


«Είναι όντως κρίσιμο το διάστημα από το 2018 έως το 2019. Αλλά οι προκλήσεις της απομονωμένης μετά το 2019 Βρετανίας θα είναι ακόμα μεγαλύτερες» δήλωσε στο Reuters ο Φίλιπ Σόου, οικονομολόγος της Investec Securities στο Λονδίνο. Οπως γράφει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Τερέζα Μέι τους κρίσιμους πρώτους μήνες της βρετανικής υπερήφανης μοναξιάς θα έχει την επιπλέον σκοτούρα της αναζήτησης ενός ικανού διαδόχου του Μαρκ Κάρνεϊ. Σημειωτέον ότι τον Οκτώβριο του 2019 λήγει η θητεία και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Η Deutsche Welle μετέδωσε την περασμένη Τετάρτη ότι προσώρας οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν δεινά για τη Βρετανία έχουν διαψευστεί. Η ισοτιμία της στερλίνας έχει υποχωρήσει μεν κατά 18% το διάστημα αυτό, αλλά η πτώση της έχει βοηθήσει τους βρετανούς εξαγωγείς καθιστώντας ανταγωνιστικότερα τα προϊόντα τους. Από την άλλη όμως έχει δώσει ώθηση στον πληθωρισμό που έφθασε στο 1% τον Σεπτέμβριο από το 0,6% που ήταν τον Αύγουστο, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων, των ενδυμάτων και των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Και το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) προέβλεψε την εβδομάδα που πέρασε εκτίναξη του πληθωρισμού στο 4% το 2017.
Ο δρ Ανγκους Αρμστρονγκ του NIESR προέβλεψε «σημαντικούς κινδύνους» για τη βρετανική ανάπτυξη εξαιτίας του πληθωρισμού: «Η επιλογή των νοικοκυριών είναι αν θα δαπανήσουν λιγότερα ή αν θα αποταμιεύουν λιγότερα». Η βέβαιη αύξηση των επιτοκίων από τον Κάρνεϊ θα ενισχύσει τη στερλίνα αλλά θα πλήξει και την ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Να θέλει να γλιτώσει τις μετά Brexit σκοτούρες ο καναδοβρετανός τραπεζίτης; Να θέλει να γλιτώσει από τις πιέσεις των εθνικιστών Συντηρητικών; Ή μήπως οι πιέσεις είναι ενδοοικογενειακές; Διότι ναι μεν το Λονδίνο είναι για τους νέους πιο ελκυστικό από την Οτάβα. Συμμερίζονται όμως το αξίωμα αυτό οι… τέσσερις κόρες του διοικητή, όλες στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία;
WHO IS WHO
Από το Εντμοντον στο Λονδίνο

Ο Μαρκ Κάρνεϊ γεννήθηκε το 1965 στο Φορτ Σμιθ στον Δυτικό Καναδά και μεγάλωσε στο απομονωμένο Εντμοντον της Αλμπέρτα. Σπούδασε Οικονομικά στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και υποστήριξε διδακτορικό στην Οξφόρδη. Οπως πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες, εργάστηκε στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs –συγκεκριμένα στα γραφεία της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας στο Τόκιο, στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο.
Από το 2003 κατείχε αξιώματα στο υπουργείο Οικονομικών της καναδικής κυβέρνησης και στην Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, στην οποία διετέλεσε διοικητής από το 2008 έως το 2013 που μεταπήδησε στην Τράπεζα της Αγγλίας. Πολυϊθαγενής (εκτός από την καναδική και τη βρετανική, έχει και την ιρλανδική ιθαγένεια), προτού μετακομίσει στο Λονδίνο με τη βρετανή οικονομολόγο σύζυγό του, Νταϊάνα Φοξ, και τις τέσσερις κόρες του, ζούσε στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ