Νέα βουτιά έκαναν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή έπειτα από την ανακοίνωση του OPEC που επιβεβαίωσε τους… εμπειριστές που επέμεναν ότι, με δεδομένες τις διαφορές (έως και αντιπαλότητες) των πετρελαιοπαραγωγών, κάθε εκ μέρους τους διακήρυξη ή προαναγγελία οργανωμένης και συντονισμένης δράσης για τη συγκράτηση της παραγωγής είναι απολύτως αναξιόπιστη.
Στις 2 μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) υποχωρούσε στα 45,24 δολάρια το βαρέλι, 60 σεντς χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης. Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων του αργού υποχωρούσε στα 44 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας απώλειες 66 σεντς συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης.
Λίγο νωρίτερα ο OPEC είχε ανακοινώσει την αύξηση της παραγωγής του σε νέα επίπεδα-ρεκόρ τον Οκτώβριο, γελοιοποιώντας ένα ακόμα πλάνο μείωσης της παραγωγής (για την στήριξη των τιμών), που είχε εξαγγείλει στις 28 Σεπτεμβρίου στην υπουργική συνάντηση της Αλγερίας.
Συγκεκριμένα το πάλαι ποτέ πανίσχυρο πετρελαϊκό καρτέλ δημοσιοποίησε τη μηνιαία ανακοίνωσή του για τα επίπεδα παραγωγής που έδειξαν ότι το μήνα που πέρασε παρήγαγε 33,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 240.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερα από όσα παρήγαγε το Σεπτέμβριο. Σημειωτέον ότι στις 28 Σεπτεμβρίου οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί του OPEC είχαν αποφασίσει να περιορίσουν τον Οκτώβριο την ημερήσια παραγωγή τους στα 32,50 έως 33 εκατ. βαρέλια.
Η παραγωγή του Οκτωβρίου 2016 ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει «τουλάχιστον από το 2008» το βρετανικό πρακτορείο Reuters. Κάτι που προοιωνίζεται νέες αυξήσεις στα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα το 2017, καθώς ουδεμία οικονομική εξέλιξη προδιαθέτει εκτίναξη της πετρελαϊκής ζήτησης και κατανάλωσης.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι αποφάσεις των υπουργών Πετρελαίου του OPEC για μείωση της παραγωγής διαψεύδονται και γελοιοποιούνται συστηματικά, ωστόσο εξυπηρετούν τον σκοπό τους. Μέχρι να διαψευστούν, δηλαδή, δίνουν ώθηση στις διεθνείς αγορές, καθώς βρίσκουν ευήκοα ώτα στις τάξεις των περίφημων traders που αντιπαθούν μέχρι θανάτου την ακινησία των τιμών και ως εκ τούτου αναζητούν κάθε αφορμή για «να κάνουν παιχνίδι».
Έτσι, με τα ψέματα, από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν χονδρικά από τα 30 στα 50 δολάρια το βαρέλι. Εκτινάχθηκαν δηλαδή κατά 65% με 70% υψηλότερα