Σε αναζήτηση επενδυτών βρίσκεται πλέον και επίσημα η Cyta Hellas, μετά τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου, με την οποία αποδεσμεύτηκαν η έκταση και η διαδικασία αποκρατικοποίησης της μητρικής εταιρείας από την τύχη της θυγατρικής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το θέμα της αποκρατικοποίησης της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου που αποτελεί απαίτηση του ΔΝΤ, παρά την αναβολή του για το τέλος του 2017, δεν αποκλείεται να «ανοίξει» και νωρίτερα.

Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να επιταχύνει τις κινήσεις για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής με τη διαδικασία διεξαγωγής διαγωνισμού υποβολής ενδιαφέροντος και προσφορών από επενδυτές. «Η όποια επενδυτική εξέλιξη θα είναι επακόλουθο της διαφοροποιημένης δυναμικής επιχειρηματικής πορείας της Cyta Ελλάδος» ανέφερε η ανακοίνωση του Ομίλου.
Οι εγχώριοι παίκτες βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να δουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς η διαμόρφωση του τιμήματος θα αποτελέσει τον πλέον αποφασιστικό παράγοντα. Το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει πριν ενάμιση περίπου χρόνο η WIND φαίνεται πως διατηρείται. Εξάλλου, την περασμένη Άνοιξη, σε ενημέρωση δημοσιογράφων ερωτηθείς ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νάσος Ζαρκαλής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. «Στη σωστή τιμή και υπό τις σωστές συνθήκες» ξεκαθάρισε.
Μάλιστα, η εταιρεία πριν δέκα ημέρες περίπου ενισχύθηκε από τις διεθνείς αγορές με 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, ύψους 175 εκατ. ευρώ, αλλά και στις δράσεις του πενταετούς επενδυτικού της πλάνου, με επίκεντρο τα δίκτυα νέας γενιάς. Πολλοί όμως βλέπουν σε αυτή την εξέλιξη μια σπουδή προκειμένου η εταιρεία να προλάβει τις εξελίξεις, βάζοντας στο κάδρο όχι μόνο το πελατολόγιο της Cyta Hellas (325.993 ενεργοί πελάτες), αλλά και τις 5.500 χλμ. οπτικών ινών σε μια έκταση από τα Χανιά ως τη Σόφια.
Ενδιαφέρον επί της αρχής έχει και η Vodafone, η οποία έχει δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις της ελληνικής αγοράς, προχωρώντας μέσα σε περιβάλλον διαρκούς συρρίκνωσης του κλάδου στην εξαγορά της HOL. Μόλις πριν πέντε μήνες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Χάρης Μπρουμίδης, έδωσε μια γεύση του πού πάει η τηλεπικοινωνιακή αγορά. «Πιστεύω ότι στην Ελλάδα μπορούν μεσοπρόθεσμα να επιβιώσουν εταιρείες που έχουν κάποιο μέγεθος. Η συγκέντρωση είναι προς το καλό της αγοράς».
Η Cyta Ελλάδος έχει καταφέρει να επιδείξει ανθεκτικότητα στο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον του κλάδου, με τα έσοδα για το 2015 να διαμορφώνονται στα 107,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19,16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όπως όμως αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, «υπάρχει μεν βελτίωση στα αποτελέσματα της εταιρείας (EΒITDA) τα οποία όμως εξαρχής ήταν και εξακολουθούν να είναι αρνητικά όσον αφορά στην κερδοφορία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συσσωρευμένες ζημίες».
Σε πολλά σημεία, η έκθεση κάνει αναφορά στην ανάγκη για βοήθεια και χρηματοδότηση από την Αρχή προκειμένου για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της θυγατρικής της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραχώρηση το 2015 χωρητικότητας (IRU), αξίας 15,34 εκατ. ευρώ, με σκοπό την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών της CytaHellas. Παρόλα αυτά, το επιχειρησιακό σχέδιο του Ομίλου προβλέπει ότι από το 2018 η εταιρεία δεν θα χρειάζεται χρηματοδότηση, ενώ η αναγκαία χρηματοδότηση της Αρχής για το 2016 εκτιμάται στα 5,5 εκατ. ευρώ, «νοουμένου ότι δεν θα αποπληρωθούν προς την Αρχή οι οφειλόμενες δόσεις και τόκοι του ομολογιακού δανείου ύψους 7,9 εκατ. ευρώ».