Αρχισε στην Ελβετία το κρίσιμο παζάρι για το εδαφικό στην Κύπρο

Στην πλέον καθοριστική ημέρα εισήλθαν από το πρωί της Πέμπτης οι συνομιλίες για το εδαφικό στην Κύπρο, που διεξάγονται στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Ο Ερντογάν απειλεί με προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία

Στην πλέον καθοριστική ημέρα εισήλθαν από το πρωί της Πέμπτης οι συνομιλίες για το εδαφικό στην Κύπρο, που διεξάγονται στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Ηδη υπήρξε συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε μια προσπάθεια να γίνει ουσιαστική συζήτηση έχοντας ως βάση αυτό το ενοποιημένο έγγραφο με τις θέσεις των δύο πλευρών στα κριτήρια του εδαφικού.
Στη συνάντηση συμμετέχουν και οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Από πλευράς ΟΗΕ, παρίστανται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Να σημειωθεί ότι η συνάντηση άρχισε στις 11 τοπική ώρα (12 ώρα Ελλάδος) μετά από αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς, γιατί χρειαζόταν χρόνο να διαβουλευθεί. Πάντως, το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς να ζητήσει καθυστέρηση στην έναρξη των σημερινών συνομιλιών αποτελεί και δείγμα του ότι βρισκόμαστε σ’ ένα πολύ κομβικό σημείο. Να υπενθυμίσουμε ότι ήταν η τουρκοκυπριακή πλευρά που ζητουσε επίμονα η συζήτηση για το εδαφικό να πραγματοποιηθεί εκτός Κύπρου.
Στο διάστημα μέχρι τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης είχε συσκέψεις επί συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, ενώ συνήλθε υπό τον Κύπριο Πρόεδρο όλη η διαπραγματευτική ομάδα και οι τεχνοκράτες για ανασκόπηση της κατάστασης.

Ο Ερντογάν απειλεί με προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία – Ο ΟΗΕ αρνείται να σχολιάσει τις απειλές του

Αναβρασμός και ανησυχία επικρατεί στο επιτελείο των Ηνωμένων Εθνών. Όπως μεταδίδει από το ελβετικό θέρετρο, ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι περνούν οι ώρες χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία. Συνεχείς ήταν οι επαφές και διαβουλεύσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, με τους συνεργάτες του, πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών.
Ο Ερντογάν δεν δίνει την Μόρφου
«Η Μόρφου δεν μπορεί να δοθεί ποτέ», φέρεται να είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον κατοχικό ‘πρωθυπουργό’ Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη. Με τη δήλωση αυτή, εάν ισχύει, τότε ο κ. Ερντογάν ευθέως πλέον τορπιλίζει τις συνομιλίες για το το εδαφικό, το οποίο θεωρείται το δυσκολότερο θέμα επίλυσης του κυπριακού.
Σε δηλώσεις του σε τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν αναφέρθηκε σε αυτά που του είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να του είπε τα εξής: «Όταν ήρθα, είχα πει ότι ‘η Μόρφου δεν θα δοθεί ποτέ’ και μάλιστα αυτό το είπα στη Μόρφου. Από εκείνη τη μέρα και μετά δεν υπήρξε αλλαγή στις απόψεις μας. Τις συμφωνίες εγγυήσεων δεν τις ακουμπώ ποτέ, αλλά εάν οι ελληνοκύπριοι επιδείξουν συμβιβαστική στάση στο θέμα του χάρτη στο εδαφικό και το αποτέλεσμα είναι εντάξει, τότε μπορούμε να καθίσουμε με την Ελλάδα στην πενταμερή και να συζητηθεί ,αλλά πριν από αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ποτέ».
Ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων και το εδαφικό είναι καθαρή και πως δεν αποδέχεται ποτέ στο εδαφικό ποσοστό κάτω από 30%.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί με προσάτ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.