Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ, Ν. Παππάς λίγο πριν την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση ΕΣΡ.

Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής, συμπλήρωσε ο κ. ΝίκοςΠαππάς.

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 4:30 μμ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Στην εισήγησή του ο Νίκος Βούτσης για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ προτείνει τον Αθανάσιο Κουτρουμάνο και για αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη.

Στο μεταξύ για τις 4 μετά το μεσημέρι μετατέθηκε η 6η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η Διάσκεψη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 3 μετά το μεσημέρι, αλλά όπως σημείωναν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, κρίθηκε αναγκαίο να μετατεθεί για μια ώρα αργότερα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις που γίνονται, με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Σημειώνεται ότι πηγές του προέδρου της Βουλής σημείωναν νωρίτερα, ότι η σημερινή θα είναι η τελευταία Διάσκεψη με αντικείμενο τη συγκρότηση ΕΣΡ και δεν θα επαναληφθεί η προσπάθεια αν αποδειχθεί και σήμερα άκαρπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλοι της ΝΔ βρίσκουν θετική τη νέα πρόταση Παππά που παίρνει πίσω τις τέσσερις άδειες ωστόσο ζητούν να υπάρξει δεσμευση από τον Πρωθυπουργό ή τον πρόεδρο της Βουλής για την πλήρη απόσυρση του νόμου Παππά. Μάλιστα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή και στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση δεν θέλουμε να τους ταπεινώσουμε.

Υστατη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει διέξοδος

Συνεδριάζει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων με στόχο τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Μέχρι τελευταία στιγμή πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει διέξοδος και η απαιτούμενη συναίνεση για την συγκρότησή του. Κομβικός ο ρόλος του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιεί μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί λύση.

Καμία δήλωση δεν θέλησε να κάνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του τέως προέδρου του Αρείου Πάγου Θανάση Κουτρουμάνου, τον οποίο έχει προτείνει η ΝΔ για τη θέση του προέδρου στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Αυτό τονίστηκε από συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, σε ερώτηση δημοσιογράφων αν ο κ. Βούτσης επιβεβαιώνει ή διαψεύδει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει συναίνεση στο πρόσωπο του Κουτρουμάνου.

Οι ίδιοι κύκλοι, μετέφεραν επίσης μήνυμα του προέδρου της Βουλής προς όλες τις κατευθύνσεις, που ξεκαθαρίζει ότι η προγραμματισμένη για σήμερα στις 3.00 το μεσημέρι Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με θέμα τη συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου θα είναι και η τελευταία.

«Ουδέν σχόλιο», ήταν σύμφωνα με τους συνεργάτες του η χαρακτηριστική απάντηση του προέδρου της Βουλής για όσα γράφονται και αναφέρονται για το πρόσωπο του κ. Κουτρουμάνου.

Παράλληλα ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ξανασυνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων για το θέμα αυτό γιατί δεν πρέπει να ευτελίζονται τα πρόσωπα».

Εν όψει της Διάσκεψης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κ.Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δένδιας κάλεσαν τους δημοσιογράφους και δήλωσαν ότι το κόμμα είναι έτοιμο «ακόμη και στο παρά 5′ μιας διαφαινόμενης αποτυχημένης διάσκεψης» να συμβάλλει και να περισώσει το κύρος της.

Ζήτησε από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό να καταργήσει το νόμο Παππά, να αποσύρει τον αριθμό «4» από τις τηλεοπτικές άδειες και να συμβάλλει στο ΕΣΡ με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόσυρση της πρότασης για τον Βύρωνα Πολύδωρα, σε ψηφοφορία τέθηκε τελικά πρόταση για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη, αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο και μέλος τον Βασίλη Μουλόπουλο.

Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 16 «Ναι», 1 «Όχι», 6 «Παρών» και 1 «Απών».

Συγκεκριμένα ψήφισαν «ναι», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των ΑΝΕΛ, έξι βουλευτές δήλωσαν «παρών», δηλαδή, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, ένας βουλευτής δήλωσε «όχι», δηλαδή ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, και ένας βουλευτής απουσίαζε, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής.

Ως εκ τούτου σε αυτή τη Διάσκεψη των Προέδρων δεν έγινε δυνατή η κατά το Σύνταγμα απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 των ψήφων (19 από 24) και το ζήτημα παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση.

Η ΝΔ έχει προτείνει τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αθ.Κουτρομάνο, πρόταση με την οποία έχει συμφωνήσει και η Ένωση Κεντρώων.