Γερμανία

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές μια προειδοποίηση για τη Γερμανία και την Ευρώπη, καλώντας τους διαμορφωτές πολιτικής να ακούσουν πιο προσεκτικά τις ανησυχίες του λαού.

«Ο Τραμπ είναι ο πρωτοπόρος ενός νέου αυταρχικού και σοβινιστικού διεθνούς κινήματος. Αποτελεί επίσης μια προειδοποίηση για εμάς», τόνισε ο Γκάμπριελ μιλώντας στον όμιλο Funke Mediengruppe. «Η χώρα μας και η Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αυταρχικό διεθνές κίνημα», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η νίκη του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν ήταν κάτι που οι περισσότεροι Γερμανοί ήθελαν, αλλά πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον δεν θα είναι πια τόσο προβλέψιμη όσο ήταν.

«Το αποτέλεσμα δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία. Αλλά βέβαια πρέπει να το αποδεχθούμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε επικριτικές κουβέντες για την Ευρώπη και τη Γερμανία. Πρέπει να προσαρμοστούμε στο γεγονός ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα γίνει λιγότερο προβλέψιμη στο προσεχές μέλλον», πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου».

O χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων της γερμανικής Βουλής δήλωσε για τη νίκη Τραμπ: «Tα λόγια του και ο τρόπος συμπεριφοράς του αποτελούν μια τρομερή υποθήκη, την οποία δεν μπορεί κανείς να αντιπαρέλθει εύκολα. Πρέπει νομίζω να τον εκλάβουμε όπως παρουσιάστηκε».

Ο Ρέτγκεν αξιολογεί τη νίκη Τραμπ ως ένα σοβαρό μήνυμα προς την Ευρώπη. Τα αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας βαθύς διχασμός στην αμερικανική κοινωνία, στην οποία πολλοί πολίτες νοιώθουν εγκαταλελειμμένοι . Υποτιμήθηκαν οι προσωπικές περιπτώσεις και η ριζοσπαστικές της συνέπειες. Ο Ρέντγεν έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή η οικονομική και κοινωνική κατάθλιψη της μεσαίας τάξης δεν περιορίζεται σε καμιά περίπτωση στις ΗΠΑ. Πρόκειται και για ευρωπαϊκό φαινόμενο. Ο Ρέτγκεν πρόσθεσε επίσης ότι υφίσταται λόγος για ανησυχία , «διότι δεν γνωρίζουμε ποιά πολιτική θα ακολουθήσει πραγματικά ο Τραμπ».

H ευρωβουλευτίνα του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπεατρίξ φον Στορχ δήλωσε :«Πρόκειται για μια ιστορική νίκη. Είναι έκπληξη μόνο για το κατεστημένο, εγώ το ανέμενα. Πολλά από όσα είπε στην προεκλογική εκστρατεία ο Τραμπ πρέπει να τα δει κανείς με κριτικό μάτι. Επίσης ο Τραμπ θα πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι θέλει μια νέα αρχή για τις ΗΠΑ, ιδίως σε ότι αφορά την επιφυλακτική στάση του στα εξωτερικά θέματα».

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ «δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτε στους ανθρώπους στους οποίους έχει υποσχεθεί ό,τι ήταν δυνατό (…) Θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία».

Τέλος ο Τσεμ Εζντεμίρ των Πράσινων δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί «μια διάσπαση με την μέχρι τώρα παράδοση, ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».

Καναδάς

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές εκφράζοντας την «ανυπομονησία του να εργαστεί πολύ στενά» μαζί του.

«Ο Καναδάς δεν έχει φίλο, εταίρο ή σύμμαχο πιο κοντινό από τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε ο φιλελεύθερος ηγέτης σε ανακοίνωσή του.

«Ανυπομονούμε να εργαστούμε πολύ στενά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, τον κ. Τραμπ, και με την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τα επόμενα έτη, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων καθώς και για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Τριντό.

«Οι κοινές μας αξίες, οι εις βάθος πολιτιστικοί δεσμοί μας καθώς και οι ισχυρές και ολοκληρωμένες οικονομίες μας θα συνεχίσουν να αποτελούν βάση για την προώθηση της στέρεης και ακμάζουσας εταιρικής σχέσης μας», εκτίμησε ο καναδός πρωθυπουργός.

Ιρλανδία

Τα σχέδια του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις δεν αναμένεται να αποτρέψουν τις εταιρίες από το να συστήνουν δραστηριότητες στο εξωτερικό, μια κίνηση που θα μπορούσε να πλήξει μια βασική παράμετρο της βιομηχανικής πολιτικής της Ιρλανδίας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.

Η Ιρλανδία εφαρμόζει εδώ και χρόνια μια πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, με φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις να βρίσκεται μόλις στο 12,5%. Αυτό έχει καταστήσει την Ιρλανδία κέντρο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις –όπως η Apple, η Google και η Pfizer– στις οποίες αντιστοιχούν μία στις 10 εγχώριες θέσεις εργασίας. Παράλληλα όμως καθιστά τη χώρα ευάλωτη στις όποιες αλλαγές γίνονται διεθνώς στη φορολογική πολιτική.

Πριν από τη σημερινή του νίκη, ο Τραμπ είπε ότι θέλει να μειώσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ στο 15% από το 35% σήμερα και να ενθαρρύνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις με δραστηριότητες στο εξωτερικό να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους με μειωμένο συντελεστή.

«Είναι ο επαναπατρισμός των κερδών που είναι το βασικό θέμα. Τώρα, εάν το μειώσεις αυτό στο 15%, μου φαίνεται ότι δεν αποτελεί αντικίνητρο για τη σύσταση (δραστηριοτήτων) στο εξωτερικό», δήλωσε ο Μάικλ Νούναν σε επιτροπή του κοινοβουλίου. «Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να λειτουργήσει αντίθετα καθώς πληρώνεις πολύ λιγότερο φόρο εάν επαναπατρίσεις κέρδη από την Ιρλανδία στο μέλλον».

Το ρεπουμπλικανικό κόμμα εξασφαλίζει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει τον Τραμπ να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του σχετικά γρήγορα. Ωστόσο, ο Νούναν δήλωσε ότι θα περιμένει να δει εάν τα σχέδια αυτά θα υλοποιηθούν.

«Πέρασα όλη μου τη ζωή ακούγοντας προεκλογικές εκστρατείες στις ΗΠΑ όπου υπήρχε μια δέσμευση για την αλλαγή στη φορολογία των επιχειρήσεων. Δεν έχω δει ακόμα απτά μέτρα, και εξελέγην για πρώτη φορά στην αυτοδιοίκηση το 1974», δήλωσε ο Νούναν.

Σαουδική Αραβία

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ευχήθηκε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ να φέρει τη «σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Ευχόμαστε στην εξοχότητά σας επιτυχία στην αποστολή σας για να κάνετε πραγματικότητα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στον κόσμο», γράφει ο 80χρονος μονάρχης στην πρώτη αντίδραση του Ριάντ μετά την ανακοίνωση της εκλογής του ρεπουμπλικανού Τραμπ. Ο βασιλιάς εξήρε τις «ιστορικές και στενές σχέσεις μεταξύ των δυο φίλων χωρών που όλες οι πλευρές φιλοδοξούν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν σε όλους τους τομείς προς όφελος των δύο χωρών».

Επί προεδρίας Ομπάμα οι σχέσεις μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον ψυχράνθηκαν όταν οι ΗΠΑ στράφηκαν προς την Τεχεράνη –περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ– και τάχθηκαν υπέρ της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αίγυπτος

Το σαουδαραβικό βασίλειο και οι άλλες μοναρχίες του Κόλπου δυσαρεστήθηκαν επίσης από τις επιφυλάξεις της Ουάσινγκτον να εμπλακεί στον πόλεμο κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Συρία.

Καθώς έχουν αρχίσει ήδη να κατακλύζουν τον αραβικό και ειδικότερα αιγυπτιακό τύπο οι αναλύσεις για τα αποτελέσματα της νίκης που πέτυχε ο Ντόναλντ Τραμπ, όλο και πιο πολλοί Αιγύπτιοι πολιτικοί δείχνουν ξεκάθαρα την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, με δηλώσεις που καταγράφονται στον τοπικό τύπο, ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος ενσαρκώνει το νέο πλέον ισχυρό αντίπαλο ενάντια στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και την ίδια στιγμή το νέο μεγάλο σύμμαχο του Αιγυπτίου ηγέτη Αλ Σίσι, της χώρας και του Αιγυπτιακού λαού.

Βέβαια, υπάρχουν οι κοινοβουλευτικές φωνές που τονίζουν ότι οι πολιτικοί της Χώρας του Νείλου πρέπει να διατηρούν συγκρατημένη την αισιοδοξία τους, αλλά όλοι συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος θα πολεμήσει τους Ισλαμιστές που επιχειρούν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Στη Μέση Ανατολή, γενικότερα, ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο με την εκλογή του Τραμπ και γενικά θεωρούν ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στο χάος που έχει δημιουργηθεί στη Συρία.

Παράλληλα, η πλειοψηφία των Αιγυπτίων βουλευτών ελπίζει πλέον σημαντικά ότι οι δύο χώρες θα ανακτήσουν και πάλι τις παλιές στρατηγικές τους σχέσεις, δείχνοντας ότι ο αμερικανικός λαός προτίμησε τον υποψήφιο Πρόεδρο που αντιτάχθηκε σθεναρά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Εξάλλου, άλλοι εκπρόσωποι του Αιγυπτιακού κοινοβουλίου επικρίνουν τα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που προσπάθησαν να καθοδηγήσουν την αμερικανική κοινή γνώμη προς τη Χίλαρι Κλίντον, στην οποία τελικά ο λαός στις ΗΠΑ γύρισε την πλάτη.

Επίσης, τα αιγυπτιακά ΜΜΕ τονίζουν στις ανταποκρίσεις τους ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ φατάχ Αλ Σίσι είναι ο μοναδικός Άραβας που συνάντησε τον Ντόναλντ Τραμπ στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 19 του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά και ο πρώτος Άραβας ηγέτης που τόν συνεχάρη σήμερα και τον προσκάλεσε άμεσα να επισκεφθεί το Κάιρο.

Μεξικό

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού διευκρίνισε σήμερα ότι η χώρα της δεν πρόκειται να πληρώσει για τον τοίχο που έχει υποσχεθεί ότι θα χτίσει στα σύνορα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Η πληρωμή ενός τοίχου δεν αποτελεί μέρος του οράματός μας», είπε η Κλαούντια Ρουίς Μασιέου μιλώντας σε έναν τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Τραμπ είχε πει ότι θα έχτιζε ένα ογκώδες τείχος στα σύνορα και θα υποχρέωνε το Μεξικό να πληρώσει για την κατασκευή αυτή.

Η υπουργός είπε ότι η μεξικανική κυβέρνηση διατηρεί την επικοινωνία της με την προεκλογική ομάδα του Τραμπ αφότου ο Νεοϋορκέζος μεγιστάνας επισκέφθηκε το Μεξικό, τον Αύγουστο. «Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με διάφορα μέλη του επιτελείου του», σημείωσε.

Βρετανία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι σε ανακοίνωση.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μεί.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP στη Βρετανία, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, συνεχάρη θερμά τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Δίνω τη σκυτάλη στον Ντόναλντ Τραμπ. Πολλά συγχαρητήρια. Κάνατε μια γενναία εκστρατεία», έγραψε στο Twitter ο Φάρατζ, ο οποίος είχε παράσχει συμβουλές στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο και είχε συμμετάσχει σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Φάρατζ συνόδευσε το μήνυμά του με ένα μικρής διάρκειας βίντεο στο οποίο διακρίνεται ο Τραμπ να τον συγχαίρει δημόσια για τη «φοβερή δουλειά» του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, όταν το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας άλλον πολιτικό σεισμό.

Ο απρόβλεπτος αμερικανός εκατομμυριούχος, που κανείς δεν περίμενε να αναδειχθεί νικητής των εκλογών, είχε προαναγγείλει τη Δευτέρα «ένα Brexit στον κύβο».

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα κι ενώ διαφαινόταν η νίκη του Τραμπ ο Φάρατζ έκανε δηλώσεις έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο. «Φαίνεται ότι το 2016 θα είναι η χρονιά δύο μεγάλων πολιτικών επαναστάσεων. Νόμιζα ότι το Brexit ήταν κάτι σπουδαίο. Λοιπόν, φαίνεται ότι προσανατολιζόμαστε προς κάτι ακόμη σπουδαιότερο».

Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.

«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Κλίντον και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τον καταδικάσουν την Τετάρτη, λέγοντας ότι παίρνοντας σαφή στάση αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση της Ρώμης.

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για πράγματα δεν αλλάζουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σχολιάζοντας το αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, στο ραδιόφωνο της Rai. «Παράλληλα, δεν αλλάζει και η αντίθεσή μας στον προστατευτισμό και σε κλειστές προσεγγίσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

«Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα πλήγμα για την παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για ρεβάνς του λαού, του θάρρους και της υπερηφάνειας». «Ο λαός κερδίζει τις ισχυρές εξουσίες με σκορ 3-0», είπε ο Σαλβίνι, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του κόμματός του.

Σε υποτιθέμενες εσωτερικές πολιτικές επιπτώσεις της αμερικανικής ψήφου αναφέρθηκε, τέλος, ο Ρενάτο Μπρουνέττα, πρόεδρος των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «Forza Italia»: «από σήμερα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει τελειώσει πολιτικά. Μας απομόνωσε στην Ευρώπη, βασιζόμενος στην ισχυρή υποστήριξη μιας αμερικανικής προεδρίας, η οποία, πλέον, δεν υπάρχει», δήλωσε ο Μπρουνέττα.

Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία στη διαμάχη της με τη Ρωσία ύστερα από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Ο πρόεδρος προσβλέπει στη συνέχιση της αμερικανικής στήριξης σε δύο σημαντικούς τομείς: τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής επιθετικότητας… και τη συνδρομή στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Ποροσένκο σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Ιαπωνία

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ και δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις επ’ ωφελεία των λαών σε όλο τον κόσμο.

Στο μήνυμά του, ο Σι ανέφερε ότι ενώ η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου και οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη ανεπτυγμένη δύναμη, και οι δύο, ως οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχουν την ευθύνη του να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία.

Η ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμης, υγιούς και σταθερής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες συμβαδίζει με τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών καθώς και τις ευρύτερες προσδοκίες της παγκόσμιας κοινότητας, δήλωσε ο Σι.

«Θεωρώ πολύ σημαντικές τις σινοαμερικανικές σχέσεις και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για να επεκτείνουμε τη σινοαμερικανική συνεργασία σε κάθε τομέα, σε διμερές, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, βάσει των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού χωρίς συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, με τον εποικοδομητικό έλεγχο των διαφορών προκειμένου να ωθήσουμε τις σινοαμερικανικές σχέσεις πιο μπροστά από ένα νέο σημείο εκκίνησης, επ’ ωφελεία των λαών των δύο χωρών και άλλων κρατών», δήλωσε ο Σι.
Την ίδια ώρα, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λι Γιουαντσάο απέστειλε μήνυμα στον Μάικ Πενς, συγχαίροντάς τον για την εκλογή του ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Κύπρος

«Στις ΗΠΑ, η πολιτική στο Κυπριακό, και γενικότερα στα εξωτερικά θέματα, καθορίζεται από τη γραφειοκρατία του υπουργείου Εξωτερικών και στο παρελθόν δεν έχουμε δει αξιοσημείωτες αλλαγές μετά από εκλογή συγκεκριμένων υποψηφίων», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, οι οποίος ανέδειξαν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Θωρώ ότι οι ΗΠΑ λειτουργούν στη βάση των συμφερόντων της χώρας τους και πολύ καλά κάνουν», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.

«Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα πρώτη ήταν η αντίδραση του υπουργύ Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ. «Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να χειραγωγηθούν» δήλωσε.

Λίγο αργότερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ. Ο Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλιά του στο λογαριασμό του στο Twitter.

Γαλλία

Την ίδια ώρα η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου απηύθυνε συγχαρητήριο μήνυμα στον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ και φαβορί για τη νίκη Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο είχε στηρίξει από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας. Η κ. Λεπέν αναφέρει: «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και στον ελεύθερο αμερικανικό λαό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 δήλωσε πως η προσωπικότητα του Τραμπ εγείρει ερωτήματα, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τη θέση τους σε βασικά ζητήματα.

«Η Γαλλία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου είμαστε ένας βασικός εταίρος και πρέπει να συνεργαστούμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο, και για έναν κόσμο που αντιμετωπίζει τα βασικά ζητήματα».

«Θα πρέπει να καταλάβουμε τι θα θέλει να κάνει ο νέος πρόεδρος».

Βέλγιο

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συνεχάρη τον νικητή των εκλογών στις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνοντας την ελπίδα οτι «το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται κοινές αξίες, όπως η ελευθερία και η ανοχή. «

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο» αναφερει επισης στην επιστολή του ο Βέλγος πρωθυπουργός , επισημαινοντας ταυτόχρονα οτι χρειάζεται
περισσότερο παρά ποτέ μια ισχυρή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Καταλήγοντας ο Σαρλ Μισέλ εκφράζει την ελπίδα οτι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης και να εγγυώνται την κοινή ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Την ελπίδα «να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς κατά τη διάρκεια παρέμβασής του.

Σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό λίγο πριν την επίσημη οριστικοποίηση της επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Ρέιντερς δηλωσε οτι η ετυμηγορία του αμερικανικού λαού ειναι σεβαστή και οτι ο νέος πρόεδρος θα κριθεί «στην πράξη».

Ανέφερε επίσης οτι κατα τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ λίγα πράγματα συζητήθηκαν «σε βάθος» και εξέφρασε την ευχή ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να ενώσει όλους τους Αμερικανούς.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Εθνικιστών (N-VA) Μπατ Ντε Βίβερ κάλεσε τους Βέλγους πολιτικούς να συμφιλιωθούν με την νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και να μην λησμονούν ότι «οι ΗΠΑ αποτελούν την μεγαλύτερη οικονομία, την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη και έναν ιστορικό σύμμαχο για το Βέλγιο».

Λακωνικός από την πλευρά του ο επικεφαλής της γαλλόφωνης κυβέρνησης της Βαλονίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι το γεγονός ότι τον Tραμπ συνεχάρη η Λε Πεν «τα λέει όλα». «Έρχονται σκοτεινοί καιροί», προειδοποιεί πάντως ο σοσιαλιστής πολιτικός.

Ως ένα μήνυμα προς τους ευρωπαίους πολιτικούς «να ξυπνήσουν πριν να είναι αργά», ερμηνεύει το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών Έλιοτ Ντι Ρούπο. «Το γεγονός ότι μια λαϊκίστική ρητορική γεμάτη μίσος αποδίδει καρπούς, αποδεικνύει ότι υπερβολικά πολλοί αμερικανοί πολίτες νιώθουν εγκαταλελειμμένοι», συμπληρώνει.

Πανηγυρικούς τόνους χρησιμοποιεί τέλος ο επικεφαλής του (ακροδεξιού και ξενοφοβικού) Vlaams Belang Τομ Βαν Γρικεν εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την εκλογή του Tραμπ και μη παραλείποντας να εκθειάσει την προεκλογική εκστρατεία του τελευταίου.

Κομισιόν

Την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ξαναβρίσκοντας την δύναμη της Ευρώπης», είπε.

Ευρωκοινοβούλιο

Την ανάγκη διατήρησης στενών δεσμών με τις ΗΠΑ και οικοδόμησης ισχυρότερης Ευρώπης τονίζει σε δήλωση του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ σέβεται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και προτίθεται να διατηρήσει τις στενές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, εστιάζοντας παράλληλα στο πώς η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της από μόνη της», δήλωσε ο Μ. Βέμπερ.

Για «θλιβερή ημέρα για ολόκληρο τον κόσμο» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η έκφραση ενός ιού που έχει βαθιά μολύνει τις κοινωνίες μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Τζ. Πιτέλα, προσθέτοντας ότι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα η Ευρώπη είναι η ανάγκη να μεταρρυθμιστεί και να γίνει ένα «αντίσωμα ικανό να εξισορροπήσει και να καταπολεμήσει αυτόν τον ιό».

«Πρέπει να φέρουμε την επανάσταση στην ΕΕ, προκειμένου να αποκτήσει η Ευρώπη τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις» σημειώνει ο ίδιος.

Ο Ιταλός Σοσιαλιστής συνεχίζοντας αναφέρει πως η «νίκη του Τραμπ είναι τρομακτική για όλους», και ότι θα ήταν «λάθος» να στιγματιστούν ως «ανίδεοι ή βάρβαροι» όσοι πιστεύουν «στα ψέμματα του Τραμπ, της Λε Πεν, του Φάρατζ, του Ορμπάν ή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων». «Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να επανασυνδεθούμε με τους «χαμένους της παγκοσμιοποίησης»» τονίζει ο Τζ. Πιτέλα.

Τέλος, ο Τζ. Πιτέλα εκφράζει την πεποίθηση ότι ο νεός Πρόεδρος των ΗΠΑ, «παρά τις προεκλογικές του δηλώσεις» θα παραμείνει προσηλωμένος στις «διατλαντικές σχέσεις» και θα «σεβαστεί την κληρονομιά του Ομπάμα» σε θέματα όπως «η κλιματική αλλαγή, οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και άλλες κοινές προκλήσεις».

ΝΑΤΟ

Η ηγεσία της Ουάσινγκτον είναι «πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, εκτιμώντας ότι «μια ισχυρή Συμμαχία είναι καλή για τις ΗΠΑ και καλή για την Ευρώπη».

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας, κυρίως σε ό,τι αφορά τον υβριδικό πόλεμο, τις κυβερνοεπιθέσεις, την απειλή της τρομοκρατίας», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.
«Η ηγεσία των ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με τους όρους που επιθυμεί να θέσει για την άμυνα των συμμάχων των ΗΠΑ, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι οι εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι άνευ όρων.
«Ανυπομονώ να συναντήσω τον Τραμπ σύντομα και να τον καλωσορίσω στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του χρόνου για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ρωσία

Η Ρωσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαταστήσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλγιουκάγεφ σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα ελπίζει πως θα υπάρξει ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος με τις ΗΠΑ τώρα που εξελέγη ένας νέος πρόεδρος, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της ρωσικής Δούμας και στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η προεδρική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις.

«Μια αμερικανική εξωτερική πολιτική με λιγότερες αντιπαραθέσεις θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για το κοινό (ρωσο-αμερικανικό) εμπόριο και τις επενδύσεις», ανέφερε ο Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Russian Direct Investment Fund, σε ανακοίνωση. Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ανακάμψουν γρήγορα, «όπως συνέβη και μετά την ψήφο του Brexit».

Ισραήλ

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη σήμερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «έναν πραγματικό φίλο του Κράτους του Ισραήλ».

«Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι πραγματικός φίλος του Κράτους του Ισραήλ και αδημονώ να εργαστώ μαζί του υπέρ της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση στην οποία δεν γίνεται καμιά αναφορά στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση ούτε στην επίμαχη δέσμευση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου επικαλείται την «αναλλοίωτη» σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ που βασίζεται σε «αμοιβαία συμφέροντα». «Είμαι βέβαιος ότι ο νεοκλεγείς πρόεδρος θα συνεχίσει να κάνει ισχυρότερη τη συμμαχία αυτή μεταξύ των δύο χωρών μας και την προαγάγει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου είχε επί οκτώ χρόνια τεταμένες σχέσεις με τον νυν προέδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Παλαιστίνη

Η παλαιστινιακή προεδρία από την πλευρά της κάλεσε σήμερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών ώστε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. «Η αστάθεια θα συνεχιστεί στην περιοχή και στον κόσμο αν δεν υπάρξει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένει ότι οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θα διατηρήσουν την ίδια αντιπαλαιστινιακή θέση.

«Ο παλαιστινιακός λαός δεν υπολογίζει ιδιαίτερα σε μια αλλαγή πολιτικής από πλευράς της αμερικανικής προεδρίας, καθώς η αμερικανική πολιτική για το παλαιστινιακό ζήτημα χαρακτηρίζεται σταθερά από την προκατάληψη», δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχό της τον θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ελπίζουμε τουλάχιστον ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ να επανεξετάσει και να εξισορροπήσει αυτή την πολιτική για το παλαιστιναικό ζήτημα», τόνισε.

Ιράν

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε σήμερα τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να «τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες» στις οποίες κατέληξε η χώρα του, καθώς η εκλογή του ρεπουμπλικανού υποψηφίου αυξάνει τις αβεβαιότητες για την ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Κάθε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αντιληφθεί τις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου. Το πιο σημαντικό είναι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ να τηρήσει τις συμφωνίες, τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε πολυμερές επίπεδο», δήλωσε ο Ζαρίφ στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι.

Φιλιππίνες

Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξέφρασε «θερμά συγχαρητήρια» στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και προσβλέπει να εργαστεί μαζί του για την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα o υπουργός αρμόδιος για την επικοινωνία του προέδρου Μάρτιν Άνταναρ.

Ο Ντουτέρτε που εξέφραζε σχεδόν καθημερινά την οργή του με τη διακυβέρνηση Ομπάμα και είχε απειλήσει επανειλημμένα να θέσει τέρμα σε μια από τις πιο σημαντικές συμμαχίες της Ουάσινγκτον στην Ασία, χαιρέτισε την επιτυχία του δημοκρατικού συστήματος των ΗΠΑ και τον αμερικανικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ντουτέρτε «προσβλέπει στη συνεργασία με την επερχόμενη κυβέρνηση για την προαγωγή των σχέσεων Φιλιππινών-ΗΠΑ που εδράζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στο αμοιβαίο όφελος και στην κοινή δέσμευση στα δημοκρατικά ιδεώδη και στην κυριαρχία του κράτους δικαίου», τόνισε ο ‘Ανταναρ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας πως ο Ρεπουμπλικανός νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είχε απήχηση στους Αμερικανούς που ήθελαν να δουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναμειγνύονται λιγότερο στο εξωτερικό.

«Η απήχηση που είχε στους Αμερικανούς που έχουν αφεθεί πίσω –εκείνους που θέλουν να δουν την κυβέρνησή τους να εστιάζει περισσότερο στα συμφέροντα και στην ευημερία τους και να εμπλέκεται λιγότερο σε ξένες επεμβάσεις που αποδείχθηκε ότι είναι εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ– οδήγησε στο να κερδίσει ο Τραμπ τον Λευκό Οίκο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νατζίμπ.

Ο Νατζίμπ είπε ότι προσβλέπει σε μια συνέχιση της εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την προεδρία του Τραμπ.