Ο Αλ. Τσίπρας στο Μέγαρο για τους εφοπλιστές

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα η εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τον έναν αιώνα παρουσίας της απόψε (Τετάρτη) στο Μέγαρο Μουσικής.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα η εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τον έναν αιώνα παρουσίας της απόψε (Τετάρτη) στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο κ. Τσίπρας άφθασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του 25 λεπτά μετά τις 20.00 οπότε και ήταν προγραμματισμένη η άφιξή του.
Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε «ορόσημο τόσο για την ελληνική ναυτιλία όσο και για την ελληνική οικονομία την ίδρυση της ΕΕΕ», ανέφερε ότι η πολιτεία θα είναι αρωγός και συνταξιδιώτης με τον κλάδο τόσο στην τρικυμία όσο και στη νηνεμία.

Καταλήγοντας, αφού εκθείασε τους έλληνες πλοιοκτήτες, με την γνωστή διεθνώς «επιχειρηματική οξυδέρκεια και τη συνήθεια που έχουν να παίρνουν τη σωστή απόφαση, στη σωστή στιγμή, δρώντας κόντρα στο ρεύμα», τους κάλεσε να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δίνονται στην Ελλάδα ως ένα έναυσμα εμπιστοσύνης.

Μιλώντας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το 2016 είναι έτος σταθερότητας και το 2017 «θα βρει την Ελλάδα να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέφει αυτοδύναμη στις αγορές. Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και οι επίσημοι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης και του ΔΝΤ».

Εστίασε μάλιστα στην αποσαφήνιση της στρατηγικής γύρω από το θέμα του χρέους τονίζοντας ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι κάτι έχει αλλάξει στη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει στόχους και να τους εκπληρώνει».

Στη συνέχεια είπε ότι «με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους».

Σημείωσε ότι «ο οικονομικός ορίζοντας πρέπει να γίνει ξεκάθαρος. Το έχει ανάγκη η οικονομία μας, οι αγορές αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ελπιδοφόρες προοπτικές καλώντας σε δράση «ώστε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Για παράδειγμα η κρίση του Brexit, πρέπει να μετατραπεί σε επενδυτική ευκαιρία για τον ναυτιλιακό κλάδο».

Όπως εξήγησε, σχεδιάζοντας σε αδρές γραμμές ένα πλάνο αξιοποίησης ευκαιριών, στη βάση της λογικής προσέλκυσης επενδύσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, η γεωστρατηγική θέση της χώρας παρέχει:
• την προοπτική αναβάθμισης των λιμένων με πρότυπο την ποιοτική αναβάθμιση του Πειραιά
• την εκμετάλλευση μαρινών
• την ανάδειξη επιχειρήσεων που θα εξειδικεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων σχεδίων με εφαρμογή στον χώρο της ναυτιλίας
• την ανάπτυξη της κρουαζιέρας
• την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά
• την εκμετάλλευση των συνεργιών που δημιουργεί η παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας χάρη στα σημαντικά σε εξέλιξη έργα όπως των αγωγών TAP και IGB, η αναβάθμιση του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Θ. Βενιάμης: Η ναυτιλία μοχλός επανεκκίνησης

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Θεόδωρος Βενιάμης στον χαιρετισμό του τόνισε πως η ναυτιλία των Ελλήνων κατακτά κυρίαρχη θέση στη διεθνή αγορά και δεν ζητά διευκολύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσθεσε ότι η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα και θα πρέπει να μείνει παρούσα στον τόπο της.

«Κάποιοι από εμάς είχαμε την τύχη να βρισκόμαστε ξανά στην αίθουσα αυτή πριν από 25 χρόνια γιορτάζοντας τότε τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ενώσεως μας» είπε ο κ. Βενιάμης για να συμπληρώσει: «Νιώθουμε όλοι χαρά που φέτος η Ένωσή μας, το σπίτι της ελληνικής ναυτιλίας, κλείνει 100 χρόνια πορείας».

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ υπογράμμισε εξάλλου ότι η ναυτιλία μέσα από την ιστορική της αναδρομή αποδεικνύει έμπρακτα τη σημασία και τη διαχρονική υπεροχή της στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της ναυτιλίας των Ελλήνων.

Αναφερόμενος στην ΕΕΕ τόνισε ότι πρόκειται για ένα σωματείο που έζησε τους σταθμούς της νεότερης ιστορίας του τόπου με τους 16 προέδρους που ηγήθηκαν αυτής αλλά και τα 231 τιμημένα μέλη στα συμβούλια της Ενώσεως που, όπως πρόσθεσε, η ιστορία της διαδοχής τους αποτελεί έκφραση των τριών θεμελιωδών αρχών της συνέχειας της συνέπειας και της σοβαρότητας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο μέχρι πρότινος προκάτοχός του κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, οι πρώην πρωθυπουργοί κκ. Κώστας Σημίτης και Αντώνης Σααράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, οι επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης και της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβάντης, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι δήμαρχοι Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης κ.ά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.