Δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει…

Μπορεί αρκετοί να προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για τη διάβρωση

Μπορεί αρκετοί να προειδοποιούσαν εδώ και καιρό για τη διάβρωση της δημοκρατίας εκ των έσω,αλλά η επικράτηση Τράμπ κόντρα σε όλα τα προγνωστικά προκάλεσε ένα παγκόσμιο σοκ. Τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνικής οργάνωσης. Ήταν αρκετή όμως η παρουσία ενός αδίστακτου δημαγωγού, στην ισχυρότερη υποτίθεται δημοκρατία της Δύσης για να αποδειχθεί πόσο ναρκοθετημένα ήταν τα θεμέλια αυτά.
Ο Ντόναλντ Τράμπ αποδείχθηκε άτρωτος σε όλες τις επιθέσεις που του έγιναν, οι πολίτες αγνόησαν πλήρως τη μακρά σειρά των αποκαλύψεων για την προσωπική και τη δημόσια ζωή του.Οι ισοπεδωτικές αντιλήψεις του για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα,το ίδιο και οι ανατριχιαστικές θέσεις του για διεθνείς συμφωνίες επιβραβεύτηκαν από εκατομμύρια ψηφοφόρους. Μπορεί στην πρώτη ομιλία μετά την εκλογή του να εμφανίστηκε ενωτικός , υπερασπιζόμενος το «αμερικανικό πνεύμα» αλλά ουδείς γνωρίζει τι θα κάνει μόλις βρεθεί στην εξουσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι δημαγωγοί και ακροδεξιοί λαϊκιστές ανά την υφήλιο έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την εκλογή του, ενώ ηγέτες όπως η Μέρκελ και ο Ολάντ μαζί με τα συγχαρητήρια έσπευσαν να υπενθυμίσουν κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, ο σεβασμός του κράτους δικαίου, η αξιοπρέπεια ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή πολιτικών απόψεων που συνδέουν Ευρώπη και Αμερική.

Ούτε φυσικά για την Ελλάδα η εκλογή Τράμπ αποτελεί θετικό γεγονός.Η επένδυση που είχε κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα στον πρόεδρο Ομπάμα για βοήθεια στη ρύθμιση του χρέους είναι αμφίβολο αν θα έχει τη συνέχεια που περίμεναν.Η μόνη φορά που ο Τράμπ αναφέρθηκε στη χώρα μας ήταν σχεδόν απαξιωτική και για εμάς και για την Ευρώπη.»Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση» είχε υποστηρίξει.

Μπροστά στα νέα δεδομένα και η επίσκεψη του απερχόμενου αμερικανού Προέδρου ,ελάχιστα φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει για τα ελληνικά συμφέροντα.Και βέβαια ο μεγάλος άγνωστος είναι ποια πολιτική θα ακολουθήσει στα ανοιχτά μέτωπα της περιοχής μας, αλλά και στις σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία.
Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που ως τώρα αποτελούσε εσωτερικό μας παράγοντα, τώρα με τον Τράμπ κινδυνεύει να γενικευθεί.Όσοι εγχώριοι ελαφρόμυαλοι λαϊκιστές πανηγυρίζουν για την εκλογή του μπορεί σύντομα να βρεθούν αντιμέτωποι με απρόβλεπτες εξελίξεις.Γιατί όταν ο λαϊκισμός και η δημαγωγία γίνονται ηγεμονικές δυνάμεις κανείς δυστυχώς δεν ξέρει τι του ξημερώνει…

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.