Καθώς ο θρίαμβος του Τραμπ στις εκλογές για την προεδρία των ΗΠΑ προκάλεσε σοκ στις αγορές και σε ολόκληρο τον πλανήτη βάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα νέο, αβέβαιο μονοπάτι, εύλογα οι αναταράξεις οδήγησαν τους επενδυτές στα αποκαλούμενα και ως «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια» ενώ οι τοποθετήσεις που ενέχουν ρίσκο βρέθηκαν στο κόκκινο.
Εν μέσω ανησυχιών ότι η νίκη Τραμπ θα προκαλέσει οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, ο χρυσός, το ασήμι, το γεν, το ελβετικό φράγκο και τα ισχυρά κρατικά ομόλογα εκτινάχθηκαν ενώ οι μετοχές, το πετρέλαιο, τα βιομηχανικά και τα αγροτικά εμπορεύματα υποχώρησαν. Το δολάριο έχασε αρχικώς έδαφος έναντι του γεν και του ευρώ ενώ τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και ειδικά το μεξικανικό πέσο, το οποίο ήταν περισσότερο ευάλωτο σε ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ, σημείωσαν μεγάλες απώλειες.
Οι αρχικές ισχυρές πιέσεις στις αγορές περιορίσθηκαν από τη μετριοπαθή και περισσότερο ισορροπημένη πανηγυρική ομιλία του νικητή των εκλογών.

Για τους αναλυτές, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και πρώην παρουσιαστής τηλεοπτικού ριάλιτι αξιοποίησε το κύμα οργής κατά της Ουάσιγκτον κερδίζοντας τη μάχη για τον Λευκό Οίκο καθώς οι ψηφοφόροι αποφάσισαν αλλαγή, η οποία όμως σχετίζεται λιγότερο με τον Τραμπ ή την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον και περισσότερο με την επίθεση στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τα αντισυστημικά κινήματα και σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν ότι η μεταβλητότητα στις αγορές θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα καθώς αναμένεται μια περίοδος μεγαλύτερης αβεβαιότητας στην πολιτική των ΗΠΑ ενώ o πολιτικός κίνδυνος που δυνητικά έχει μια άμεση επίπτωση στις προοπτικές της οικονομίας και των αγορών.
Η θητεία του νέου προέδρου θα αρχίσει μετά την ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου. Εως τότε, ο Ομπάμα θα εξακολουθεί να κατέχει την προεδρία. Ο επόμενος στόχος του είναι να επανδρώσει τη νέα κυβέρνηση. Ετσι, το ενδιαφέρον για τις αγορές είναι η επιλογή του για τον επόμενο υπουργό Οικονομικών.

«Ουσιαστικά, ο Τραμπ επικράτησε στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νέες πολιτικές πρωτοβουλίες τεραστίου ενδιαφέροντος. Ωστόσο, δεδομένου ότι κάποιοι από το ίδιο του το κόμμα ήταν ανοικτά αντίθετοι στην υποψηφιότητα του Τραμπ, η οδός για δυναμικές πολιτικές είναι αμφίβολη.

Σημειώστε επίσης ότι το νομοσχέδιο Obamacare θα αποτελέσει παρελθόν (για να αντικατασταθεί από τι, άραγε;), ο χρόνος της Τζάνετ Γέλεν στην ηγεσία της Fed πρόκειται να ολοκληρωθεί οπωσδήποτε στις 31 Ιανουαρίου 2018 και τα νομοσχέδια για τις υποδομές και τις μεταρρυθμίσεις στη φορολόγηση των εταιρειών είναι αρκετά πιθανό να περάσουν, γεγονός θετικό για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο κοντινό μέλλον» ανέφεραν αναλυτές της Saxo Bank.

Ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η νίκη του Τραμπ οδηγεί σε τροχιά μαζικής πολιτικής αναταραχής, με το τέλος του μονοπωλίου Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών στην πολιτική σκηνή να δίνει τη θέση του σε μια κοινωνική ατζέντα η οποία θα στρέφεται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, στην ανοικτή διάθεση και στο εμπόριο, ενώ δεν αποκλείονται εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικοί κίνδυνοι και υψηλότερο έλλειμμα.

Δεν αποκλείονται ριζικές αλλαγές στην εμπορική πολιτική (προστατευτισμός), στην εξωτερική πολιτική (λιγότερες διεθνείς συνεργασίες) και στην πολιτική για την αγορά εργασίας (λιγότερη μετανάστευση, απέλαση των εργαζομένων μεταναστών χωρίς χαρτιά).

Ορισμένοι οικονομολόγοι υπολογίζουν πως οι πολιτικές Τραμπ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των εξαγωγών της ευρωζώνης κατά 10% με επιπτώσεις 0,3% στην ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ-28, οι εξαγωγές των οποίων φθάνουν τα 371 δισ. ευρώ. Καθώς οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ κινούνται στα 248 δισ. ευρώ, το πλεόνασμα ανέρχεται για την Ευρώπη στα 123 δισ. ευρώ.

Κάποιοι αναλυτές προβλέπουν επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ένας από τους πιο διχαστικούς προέδρους ενώ η επικράτησή του αποτελεί την αρχή μιας περιόδου αυξημένης αβεβαιότητας.

Υπάρχουν πάντως και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον Τραμπ και τον νέο τύπο πολιτικού ηγέτη που φέρνει ενώ οι ενδιάμεσες εκλογές, σε δύο χρόνια από τώρα, θα οδηγήσουν σε πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση προς υψηλότερα επίπεδα παγκοσμιοποίησης και εμπορίου. Μπορεί λένε να αυξηθεί η μεταβλητότητα αλλά, τελικά, η κατάσταση δεν θα είναι τόσο άσχημη όσο φαίνεται.

HeliosPlus