Γιάννα Βασιλείου: Δύσκολο ένας καλλιτέχνης να υποστηρίξει το όραμά του στα χρόνια της κρίσης

Οι περισσότεροι μπορεί να την γνωρίζουμε από την διασκευή του «Κάθε φορά που θα ΄ρθεις βρέχει» του Γιάννη Σπανού (το ερμηνεύει η Τάνια Τσανακλίδου) αλλά όλα δείχνουν ότι η Γιάννα Βασιλείου,

Οι περισσότεροι μπορεί να την γνωρίζουμε από την διασκευή του «Κάθε φορά που θα ΄ρθεις βρέχει» του Γιάννη Σπανού (το ερμηνεύει η Τάνια Τσανακλίδου) αλλά όλα δείχνουν ότι η Γιάννα Βασιλείου, έχει αρχίσει να πατάει πολύ γερά στα πόδια της όχι μόνο ως ερμηνεύτρια αλλά τόσο ως συνθέτρια ή στιχουργός. Εμφανίσθηκε στον δισκογραφικό χώρο με τον πρώτο της δίσκο «Ολα όσα αγαπώ» από τον οποίο ξεχώρισαν δύο τραγούδια δικής της μουσικής και στίχων, τα «Λόγια Αγάπης» και το «Μοιάζει Απλό» ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η κυκλοφορία του single – προπομπός του δεύτερου δίσκου της – «Μια στιγμή στο χρόνο». Στις 10 Νοεμβρίου εμφανίζεται στη μουσική σκηνή Σφίγγα (με τον Αδάμ Τσαρούχη) όπου παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τις προσωπικές τους δουλειές όσο και τραγούδια από το ελληνικό ρεπερτόριο.
Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη η Γιάννα Βασιλείου, έχει ένα ιδιαίτερο στιλ, φαίνεται αφοσιωμένη και προσγειωμένη στην δουλειά της και ετοιμάζεται για εμφανίσεις και νέο άλμπουμ
Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε στη Σφίγγα;
«Πρώτη μου φορά σε μία ολοκληρωμένη συνεργασία σε επίπεδο live, και χαίρομαι πολύ που θα γίνει με έναν αγαπημένο μου φίλο, τον Αδάμ Τσαρούχη, ο οποίος έχει υπέροχη φωνή και αφοσίωση σε αυτό που κάνει. Τα live του καθενός μας έχουν διαφορετικό χαρακτήρα μεταξύ τους. Τώρα στη Σφίγγα θα ενώσουμε αυτά και θα τραγουδήσουμε μαζί μια μεγάλη γκάμα γνωστού ελληνικού ρεπερτορίου, αλλά και τραγούδια από τα πρώτα μας βήματα στη δισκογραφία.»
Πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει ο νέος σου δεύτερος προσωπικός δίσκος; Ποιο θα είναι το μουσικό ύφος και στιλ; Στίχοι –μουσική θα είναι δικά σου; Με ποιους συνεργάζεται κοκ
Α «ΠΟ μέρα σε μέρα θα κυκλοφορήσει πρώτα ένα single, το «Μια Στιγμή στο Χρόνο» που μου έχει χαρίσει ο Μιχάλης Μπρούζος. Ευελπιστώ ο δίσκος να κυκλοφορήσει κοντά στις γιορτές. Εκτός από τραγούδια δικής μου μουσικής και στίχων, θα συμπεριλαμβάνει και μία δημιουργία του Ορέστη Ντάντου και μία του Δημήτρη Σεβδαλή. Ποικίλει το ύφος αφού μου αρέσει να πειραματίζομαι και να λειτουργώ αυθόρμητα. Πλησιάζουμε και την κλασική αλλά και την pop και jazz σκηνή, γύρω από το πλαίσιο μου θέλουμε να ονομάζουμε σήμερα ως «έντεχνο».»
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να «παγώσεις» μια στιγμή στον χρόνο;
«Είναι δύσκολο πολλές φορές να απολαύσεις ολοκληρωτικά μια στιγμή στο χρόνο, αλλά εύκολο αυτή τελικά να μείνει στο νου σου και να την αναπολείς. Αλλά δυστυχώς συνειδητοποιείς την αξία της αφού περάσει και φύγει.»
Πόσο ικανοποιημένη ή όχι νιώθεις με την έως τώρα διαδρομή σου;
«Είμαι πολύ ικανοποιημένη γιατί έχω κάνει μουσικές επιλογές στις οποίες πιστεύω πολύ και νιώθω πως ήταν ένα ωραίο και ταιριαστό σε μένα ξεκίνημα. Δυσκολίες φυσικά και έχουν υπάρξει, αλλά φαντάζομαι χρειάζονται και αυτές για να ωριμάσω ως επαγγελματίας και καλλιτέχνης.»
Ποια η συμβουλή που σου έχουν δώσει και την έχεις «κρατήσει μαζί σου»
«Έχω κρατήσει ένα σημείωμα στο κινητό μου που μου είχε γράψει ένας δικός μου άνθρωπος του χώρου της μουσικής και ανατρέχω σε αυτό πολλές φορές πριν πάρω οποιαδήποτε απόφαση που αφορά στη μουσική. Λέει, μεταξύ άλλων, να μην πελαγώνω και να έχω εμπιστοσύνη στην εσωτερική μου φωνή και την αισθητική μου, και να παραμείνω συνεπής στην πορεία και στα θέλω μου.»
Τα χρόνια της κρίσης βοηθούν τελικώς τους νέους καλλιτέχνες;
«Αν με ρωτούσατε πριν δυο χρόνια θα έλεγα πως βοηθούν στην αφύπνιση του αισθήματος και της ανάγκης για δημιουργία. Βλέποντας όμως πια πως έχει πληγεί ο χώρος σε όλους τους τομείς του, τα πράγματα δεν είναι βιώσιμα. Πολλοί μουσικοί καλούνται να κάνουν και άλλες δουλειές για να καλύψουν τα προς το ζην, η φορολογία στα θεάματα αυξήθηκε και οι σκηνές ελαττώνουν όλο και περισσότερο τα χρήματα της μπάντας και άλλα πολλά. Είναι πολύ δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες να υποστηρίξει ένας νέος καλλιτέχνης το όραμά του, πόσο μάλλον να στηριχτεί σε αυτό επαγγελματικά και οικονομικά.»
Τα επόμενά σου σχέδια; Εννοώ μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ; Συναυλίες, συνεργασίες ή κάτι άλλο;
«Μέχρι τώρα έχω κάνει λίγα επιλεγμένα live. Έχω πολλή όρεξη όμως για φέτος, έχοντας με το καλό και άλλο ένα δείγμα δουλειάς μου, να κάνω περισσότερες συναυλίες και εμφανίσεις, αλλά και συνεργασίες, Κάνουμε την αρχή μας τώρα με τον Αδάμ, πολύ αισιόδοξοι και οι δυο ότι θα αρέσει το πρόγραμμά μας στον κόσμο και θα έχουμε την ευκαιρία να το παρουσιάζουμε συχνά, πιθανώς και ανά την Ελλάδα.»
Μαζί τους οι μουσικοί:

Jim Staridas: τρομπόνι
Μιχάλης Καταχανάς: βιόλα
Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο
Ντίνος Μάνος: μπάσο
Βασίλης Ποδαράς: τύμπανα

Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννα Βασιλείου, Αλέξανδρος Λιβιτσάνος

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

sfiggamusic@gmail.com

Ώρα έναρξης: 21.30

Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.