Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσει ουσιαστικά και το αποτέλεσμα των εκλογών για το Κογκρέσο. Τις τελευταίες δεκαετίες το κόμμα που εκλέγει πρόεδρο στο Λευκό Οίκο επιτυγχάνει επίσης ένα θετικό πολιτικό αποτέλεσμα και στο Κογκρέσο, αναφορικά με την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το Κογκρέσο αποτελείται από τα δύο κύρια νομοθετικά σώματα στις ΗΠΑ, δηλαδή τη Γερουσία, αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η σημερινή ψηφοφορία πέρα από την ανάδειξη του νέου αμερικανού προέδρου θα εκλέξει τους γερουσιαστές που θα καλύψουν 34 από τις 100 θέσεις γερουσιαστών στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, αλλά και το σύνολο των 435 εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της φετινής γενικής προεκλογικής εκστρατείας, οι εκλογές στη Γερουσία βρέθηκαν στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι δύο πολιτικές παρατάξεις των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στόχευσαν ρεαλιστικά στο Κογκρέσο, εκπροσωπώντας ο κάθε σχηματισμός τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες.
Στο Μισούρι, ο Δημοκρατικός Τζέισον Κάντερ, αποτελεί ουσιαστική πολιτική πρόκληση έναντι του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Ρόι Μπλαντ, ενώ στην Πενσυλβάνια, η Δημοκρατική Κέιτι Ματζίντι απειλεί τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Πατ Τούμι.
Από την άλλη μεριά, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν από την Αριζόνα (προεδρικός υποψήφιος το 2008) και ήρωας του πολέμου στο Βιετνάμ, που εκλέγεται στη Γερουσία επί 30 χρόνια, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ουσιαστικό προβάδισμα επανεκλογής.
Σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής, η Γερουσία υπό τη νέα της σύνθεση θα ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου, ανεξάρτητα από το πιο πολιτικό κόμμα έχει την πλειοψηφία. Οι γερουσιαστές θα κληθούν να αποφασίσουν για το διορισμό νέου ανώτατου δικαστή.
Παράλληλα, ο έλεγχος του ενός ή των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου εξασφαλίζει ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στις αποφάσεις του εκάστοτε αμερικανού προέδρου, ιδίως όταν αυτός ανήκει στο αντίθετο πολιτικά στρατόπεδο.