Τα πρόσφατα στοιχεία είναι ανησυχητικά σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές: 70 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη και το 8% του πληθυσμού της Ελλάδας πάσχουν από αυτές. Στην επιστημονική κοινότητα πολλοί θεωρούν τις διατροφικές διαταραχές και ιδιαίτερα τη νευρική ανορεξία ασθένεια της εποχής μας. Για να αντιμετωπιστεί, είναι αναγκαία η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Η Αγγελική Ζορμπαλά, συνεργάτιδα του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών (www.hcfed.gr, τηλ. 210 8003 493), μας μιλάει για αυτό:
«Η νευρική ανορεξία είναι µια πολύπλοκη και ύπουλη ασθένεια, τόσο βιολογική όσο και ψυχολογική. Ο βαθύς και χρόνιος υποσιτισµός επηρεάζει καταλυτικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες και προκαλεί µεγάλες αλλαγές σε ορµονικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο φυσιολογίας, οι οποίες καθιστούν ακόµη και τον πιο απλό διάλογο ανάµεσα στον ασθενή και στον θεραπευτή πρακτικά αδύνατο. Ετσι, οποιαδήποτε ψυχοθεραπευτική παρέµβαση είναι καταδικασµένη να αποτύχει εάν δεν προηγηθεί, µερική έστω, αποκατάσταση του σωµατικού βάρους. Στο Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών λειτουργεί από το 2012 ένα πρωτοποριακό πρόγραµµα σίτισης που είναι εστιασµένο σε αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία. Στόχος µας, πολύ προτού ξεκινήσει η εκ βαθέων ψυχολογική διερεύνηση, είναι η άµεση αποκατάσταση του βάρους του ασθενούς καθώς και η αποκατάσταση της σχέσης του µε την τροφή. Η θεραπευτική οµάδα, µε επικεφαλής την κυρία Μαρία Τσιάκα, εφαρµόζει κατά την ώρα του φαγητού µεθοδολογία και τεχνικές οι οποίες αφορούν την κινητοποίηση του ασθενούς κατ’ αρχάς για να φάει και κατόπιν για να αντιµετωπίσει τροφές που ο ίδιος ο ασθενής βιώνει µε τρόπο φοβικό. Η τεχνική αυτή ονοµάζεται exposure therapy και αυτή τη στιγµή εφαρµόζεται από τρεις οµάδες ανά την Ευρώπη (Αγγλία, Γερµανία, Ελλάδα) µε εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας.
Μια πολύ σοβαρή παράµετρος της νόσου είναι η οικογένεια του ασθενούς, η οποία συχνά νιώθει φοβισµένη, απογοητευµένη και βαθιά ακυρωµένη επειδή δεν µπορεί να βοηθήσει το µέλος που νοσεί να τρέφεται σωστά. Αφήνοντας τον έλεγχο του φαγητού στους ειδικούς, η οικογένεια ανακουφίζεται, καθώς αποφορτίζεται από τη συνεχή και συνήθως χρόνια πάλη µε τον ασθενή που αρνείται επίµονα να φάει. Η παρουσία του ειδικού κατά τη διάρκεια του γεύµατος αποτελεί την ιδανική συνθήκη για τον ασθενή ώστε να αντιληφθεί το µέγεθος των συµπτωµάτων (συµπεριφορά, σκέψεις και συναισθήµατα) και να επιτευχθεί η αλλαγή. Φανταστείτε έναν personal trainer που σε εκπαιδεύει ξανά πώς να τρως και, κυρίως, να µη φοβάσαι επειδή τρως.
Η διαδικασία αυτή πολλές φορές πραγµατοποιείται και εκτός του Κέντρου, πάντα παρουσία του ειδικού, π.χ., γεύµα σε ένα εστιατόριο, πολλές φορές και µε άλλα µέλη της οικογένειας. Επιτυγχάνονται έτσι και η διαχείριση της τροφής σε συνθήκη µεγάλης έκθεσης (πληθώρα φαγητών, παρουσία άλλων ατόµων) αλλά και η διακοπή της κοινωνικής αποµόνωσης του ασθενούς».
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Το θρεπτικό αβγό
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Περντού στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι η προσθήκη 1-3 αβγών στις πολύχρωμες σαλάτες μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση της βιταμίνης Ε από τον οργανισμό έως και κατά επτά φορές. Πολλοί άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν τη βιταμίνη Ε σε επαρκείς ποσότητες, χάνοντας έτσι τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη της.
ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Κεφαλιές με μέτρο
Το χτύπημα της μπάλας με το κεφάλι επηρεάζει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου τουλάχιστον για τις επόμενες 24 ώρες, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα εγκεφαλικής διάσεισης, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες οι οποίοι προβληματίζονται σοβαρά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν στη λειτουργία του εγκεφάλου τους οι κεφαλιές των ποδοσφαιριστών.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ