Την έκδοση του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα στην Κύπρο αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών.


Ο εφοπλιστής εμπλέκεται στην υπόθεση της εταιρείας Focus, μέσω της οποίας κατηγορείται ότι δωροδόκησε τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, καταθέτοντας ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε λογαριασμό εταιρείας της κόρης του, Αθηνάς.

Το όνομα του Μιχάλη Ζολώτα έχει συνδεθεί με αυτό του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου, καθώς οι κυπριακές διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι πίσω από τη δωροδοκία κρυβόταν ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της MIG και η δωροδοκία πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου να συναινέσει στη μεταβίβαση μετοχών της Λαϊκής στον Βγενόπουλο, δίχως τον απαραίτητο έλεγχο.

Ο Μιχάλης Ζολώτας, μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από τις κυπριακές αρχές, εμφανίστηκε αυθορμήτως στην Εισαγγελία Εφετών και κρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτοπρόσωπη παρουσία του στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας.

«Κάναμε έφεση στον Άρειο Πάγο», δήλωσε ο συνήγορος του εφοπλιστή, καθηγητής κ. Χ. Μυλωνόπουλος, μετά την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου. «Το συμβούλιο έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση για την 29η κατηγορία και όχι για τις υπόλοιπες 28, η οποία και φέρει τον Ζολώτα να συνεργεί σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος το 2013, στη Λευκωσία. Πρόκειται για ασυγχωρήτως αόριστη κατηγορία. Υπάρχουν, δε, σαφέστατες ενδείξεις ότι ο εντολέας μου δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Κύπρο».