Εκτονώθηκε η κρίση στην ΕΤΕ- Νέος πρόεδρος ο Π. Θωμόπουλος

Με ψήφους 12 -1 τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας εξέλεξαν τον κ. Παναγιώτη Θωμοπουλο νεο μη εκτελεστικό πρόεδρο, δίνοντας τέλος στο σήριαλ αντικατάστασης της κυρίας Λουκάς Κατσελη.

Με ψήφους 12 -1 τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας εξέλεξαν τον κ. Παναγιώτη Θωμοπουλο νεο μη εκτελεστικό πρόεδρο, δίνοντας τέλος στο σήριαλ αντικατάστασης της κυρίας Λούκας Κατσέλη.

Εκτονώθηκε με τον τρόπο αυτό η κρίση στην Εθνική Τράπεζα, μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της διοίκησής της και του βασικού της μετόχου, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη θέση του προέδρου της.

Μετά τις αποφάσεις που έλαβε το Δ.Σ. της τράπεζας, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης παραμένει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των μελών του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ είχε ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσής του.

Η λύση αυτή προκρίθηκε μετά από παρέμβαση την ύστατη ώρα του SSM, του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Το ενδεχόμενο να έμενε διοικητικά ακέφαλη η Εθνική Τράπεζα, σε περίπτωση που ο κ. Φραγκιαδάκης παραιτούνταν από τη θέση του, θυρύβισε τις εποπτικές αρχές, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες παρενέβησαν προκειμένου να κλείσει χωρίς καθυστέρηση το θέμα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αν υπάρξει στο μέλλον διοικητική αλλαγή στην Εθνική Τράπεζα, αυτή δε θα γίνει νωρίτερα από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της στο β΄ τρίμηνο του 2017.

Aνακοίνωση αίνιγμα από ΤΧΣ

Ερωτηματικά πάντως για τη στάση που θα κρατήσει απο εδω και στο εξής γεννά η ανακοίνωση του ΤΧΣ αργα το βραδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με την οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας με θεμα τη σύνθεση της διοίκησής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συνέλθει εκ νέου τις επόμενες ημέρες για να καθορίσει τη στάση του.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΤΧΣ κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εθνικής την Τετάρτη, o εκπρόσωπος του πήρε το λόγο και τόνισε ότι «σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού του Συμβουλίου εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλισης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομαλή συνεργασία μεταξύ του Δ.Σ. της τράπεζας και του βασικού μετόχου είναι καθοριστική».

Στην ίδια συνεδρίαση καταψήφισε την εκλογή του κ. Θωμόπουλου για τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ, ενέργεια η οποία συνάδει με προηγούμενη σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ.

Ο κ. Θωμόπουλος, αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση Προέδρου, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισε «ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της Εθνικής Τράπεζας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της για την οικονομία και την κοινωνία».

Παρατήρησε δε ότι «αυτό θα γίνει με απόλυτη συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, αλλά και με το βασικό της Μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Από την πλευρά του ο κ. Φραγκιαδάκης, δήλωσε ότι «η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει δυναμικά την υλοποίηση της στρατηγικής της με σκοπό την επίτευξη των στόχων και των δράσεων του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης».

Σύμφωνα νε τον ίδιο, «στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί με προσήλωση στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και με σεβασμό στις εποπτικές αρχές, στους μετόχους και στους πελάτες της».

Επιπλέον δήλωσε ότι «η Εθνική Τράπεζα αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικού μετόχου, θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το Ταμείο, στο πλαίσιο των αρχών που εκπορεύονται από το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο».

Μάχη εντός του ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Γενικού του Συμβουλίου την Τρίτη το βράδυ με αποκλειστικό θέμα την κρίση που έχει ξεσπάσει, λόγω της διαφωνίας του με την νυν διοίκηση της Εθνικής για τον αντικαταστάτη της κυρίας Κατσέλη στην προεδρία της, δεν έκανε γνωστές τις αποφάσεις του.

Στην ανακοίνωσή του, αργά το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις μετά το προγραμματισμένο για σήμερα, Τετάρτη, διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Η πλειονότητα των μελών του ΤΧΣ, βασικού μετόχου στην Εθνική Τράπεζα με ποσοστό άνω του 40%, τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής διοίκησης με τον ένα ή με τον …άλλο τρόπο, μετά την …αυτονόμηση του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Φραγκιαδάκη στο θέμα του νέου προέδρου της.

Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξαν ότι εάν δεν υπάρξει οικειοθελής παραίτηση του κ. Φραγκιαδάκη και των λοιπών μελών της διοίκησης του ομίλου στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, θα ζητηθεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Πρόκειται για σενάριο το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος θέλει πάση θυσία να αποφευχθεί, λόγω των αρνητικών μηνυμάτων που θα σταλούν εντός και εκτός συνόρων για τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά την παρέμβασή της, η κρίση αποσοβείται, με την παραμονή του κ. Φραγκιαδάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας και την τοποθέτηση του κ. Θωμόπουλου στην προεδρία της.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την παραίτηση την περασμένη εβδομάδα της κυρίας Κατσέλη από τη θέση του προέδρου της Εθνικής, η πλειονότητα των μελών του δ.σ. της τράπεζας (ψήφοι 8-2), συμπεριλαμβανομένου και του κ. Φραγκιαδάκη, τάχθηκε υπέρ της αντικατάστασής της από τον κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο.

Μειοψήφησε το ΤΧΣ, που προέκρινε την επιλογή του κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκου. Ωστόσο, το Ταμείο ασκώντας τα δικαιώματά του μπλόκαρε τη συγκρότηση του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας σε σώμα, ζητώντας την τριήμερη αναβολή των διαδικασιών, προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Το νέο Δ.Σ.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο συνεδρίασε και αποφάσισε με απόλυτη πλειοψηφία την ανασυγκρότησή του σε σώμα ως εξής:

* κ. Παναγιώτης- Αριστείδης (Τάκης) Θωμόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη εκτελεστικό μέλος

* κ. Πέτρος Σαμπατακάκης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

* κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος

* κ. Δημήτριος Δημόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος

* κ. Παύλος Μυλωνάς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος

* κ. Arthur Michael Royal Aynsley, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

* κ. Σταύρος Κούκος, Μη εκτελεστικό μέλος

* κα Marianne Økland, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

* κ. Claude Piret, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

* κ. Ευθύμιος Κατσίκας, Μη εκτελεστικό μέλος

* κ. Σπυρίδων Λορεντζιάδης, Μη εκτελεστικό μέλος

* κ. Χαράλαμπος Μάκκας, Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό μέλος

* κ. Παναγιώτης Λευθέρης, Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Γραμματέας Δ.Σ. και Επιτροπών ορίστηκε ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Τράπεζας και του Ομίλου

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, η εκλογή των νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος τελεί υπό την έγκριση και τον διαρκή έλεγχο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (Single Supervisory Mechanism – SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.