Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Πιάνεται ο στόχος του 2016, αβεβαιότητα για 2017

Την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος για το 2016 προβλέπει η Εκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που υπογράφει ο πρόεδρός της Παναγιώτης Κορλίρας

Την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος για το 2016 προβλέπει η Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που υπογράφει ο πρόεδρός της Παναγιώτης Κορλίρας χάρη στην καλή πορεία των εσόδων και τη συγκράτηση δαπανών.

Ωστόσο στην ίδια έκθεση εκφράζεται αβεβαιότητα για την επόμενη χρονιά καθώς σημειώνεται ότι «η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2017 εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από μια σειρά προϋποθέσεων και συνθηκών οι περισσότερες από τις οποίες, προς το παρόν, δεν έχουν διασφαλισθεί».

Για το 2016 η Έκθεση σημειώνει ότι, «όσον αφορά τα έσοδα, ακόμη και εάν εισπραχθούν 1,2 δισ. ευρώ λιγότερα το τελευταίο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το 2015 και πάλι επιτυγχάνεται ο ετήσιος στόχος». Όσον αφορά τις δαπάνες, από τις εξελίξεις του πρώτου εννεαμήνου σε συνδυασμό με τις ετήσιες εκτιμήσεις, προκύπτει ότι στο δ’ τρίμηνο του 2016 αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2015. Επομένως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ έχει ουσιαστικά επιτευχθεί.

«Καμπανάκι» για τους φόρους

Αντιθέτως για το 2017 τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Στην έκθεση αξιολογείται «το γεγονός ότι η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2017 βασίζεται κατά 80% στην αύξηση των εσόδων και μόνον κατά 20% στη συγκράτηση των δαπανών, σε ένα έτος που η οικονομία θα επανέλθει σε θετικό ρυθμό μεγέθυνσης αλλά και με δεδομένη την αίσθηση της “υπερφορολόγησης” που ενδέχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για εργασία και επιχειρηματικότητα».

Ευρύτερα, «η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2017 εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από μια σειρά προϋποθέσεων και συνθηκών οι περισσότερες από τις οποίες, προς το παρόν, δεν έχουν διασφαλισθεί. Η έγκαιρη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών και προϋποθέσεων (π.χ. βελτίωση οικονομικού κλίματος, ταχύτατη εκκαθάριση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών κλπ) θα αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, και αντιστρόφως» αναφέρει η Έκθεση Κορλίρα συνδέοντας ευθέως την τήρηση των στόχων με την πορεία της οικονομίας και του ΑΕΠ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.