Χωρίς αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει σε σχέση με την εκλογή προέδρου στην Εθνική Τράπεζα ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη, όπου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις στον τρόπο χειρισμού της κρίσης που έχει ανακύψει μετά τη διαφωνία του Ταμείου και της πλειονότητας των μελών του ΔΣ της τράπεζας για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της Εθνικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου μπλόκαρε την περασμένη Πέμπτη την εκλογή του κ. Π. Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου της τράπεζας, κατά τη διαδικασία συγκρότησης σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου.

Είχε προηγηθεί τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Πέμπτης η εκλογή του κ. Θωμόπουλου στην προεδρία της τράπεζας με ψήφους 8 – 2.

Μειοψήφησαν ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ κι ένα ακόμη μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ., οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του κ.Δ. Τσιτσιράγκου.

Τραπεζικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μεγάλη κόντρα μεταξύ του ΤΧΣ και της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται να ζητηθεί η παραίτηση σύσσωμης της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου της Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.

Σημειώνεται ότι ως βασικός μέτοχος της Εθνικής, με ποσοστό άνω του 40%, το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, εάν δεν υπάρξει…συμμόρφωση στις επιταγές του.

Αυτή η εξέλιξη είναι απευκταία από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θέλει η κρίση που έχει ξεσπάσει να εκτονωθεί με συναινετικές διαδικασίες.